Syv fødevarer med jod, du bør tilføje til din kost

Syv fødevarer med jod, du bør tilføje til din kost
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt, at du spiser fødevarer med jod, fordi mangel på jod er en af de hyppigste årsager til sygdomme i skjoldbruskkirtlen.

Jod er er vigtigt mineral i syntesen med skjoldbruskkirtlens hormoner. Forandringer i indholdet af jod kan være årsag til struma, som kan føre til sygdomme i fordøjelsen. Er du klar over, hvilke fødevarer, der er rige på jod, som du bør inkludere i din diæt?

Selvom folk ikke har brug for en masse jod dagligt, så fordobles behovet under en graviditet og ammeperioden, og en eventuel mangel kan få alvorlige konsekvenser for babyen.

Heldigvis er der mange fødevarer med jod. I denne artikel vil vi nævne syv af de bedste af dem, som du bør indarbejde i din diæt.

Hvorfor er det vigtigt at spise fødevarer med jod?

Fødevarer med jod

Dette mineral er vigtigt for, at skjoldbruskkirtlen kan fungere korrekt, for den spiller en afgørende rolle i reguleringen af stofskiftet.

Det er vigtigt at notere sig, at jod er vigtigt for, at hormonerne kan udvikle sig. En mangel af dette under graviditeten kan påvirke babyens udvikling. Problemer som struma, der er en forstørrelse af skjoldbruskkirtlen, skyldes mangel på jod blandt andet.

Anbefalet indtag af jod

Den bedste måde at dække dit daglige behov af vigtige vitaminer er ved at spise en balanceret diæt, der indeholder en bred vifte af fødevarer. Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende indtag af jod:

Babyer:

 • 0 – 6 mdr.: 110 microgram (mcg) per dag
 • 7 – 12 mdr.: 130 mcg/dag

Børn:

 • 1 – 8 år: 90 mcg/dag
 • 9 – 13 år: 120 mcg/dag

Teenagere og voksne:

 • Mænd fra 14 år og ældre: 150 mcg/dag
 • Kvinder fra 14 år og ældre: 150 mcg/dag
 • Gravide kvinder: 220 mcg/dag
 • Kvinder, der ammer: 290 mcg/dag

De specifikke angivelser afhænger af alder, køn og andre faktorer som graviditet. Spørg din læge om den mængde, du bør indtage efter dine behov.

Syv fødevarer med jod

1. Salt med jod

Selvom det strengt taget ikke er en fødevare, så er det det mest jod-rige krydderi, fordi det indeholder 1900 mcg per 100 gram. På trods af det faktum, at det er så rig på jod, så ser det ud til, at folk har en tendens til at spise meget lidt salt med jod. Selvom det smager som almindeligt salt, har det flere sundhedsmæssige fordele.

Det er en god ide at udskifte dit bordsalt med salt tilsat jod og bruge det som krydderi på alle retter (alt med måde selvfølgelig.)

2. Tang

Tang er eksempel på fødevarer med jod

Havet er en rig kilde til jod, og tang indeholder masser af det.

I havet kan du finde mange forskellige slags tang, såsom kelp, arame, hijiki, wakame og kombu. Kelp indeholder for eksempel fire gange mere jod end det anbefalede daglige indtag og en spiseskefuld af arame indeholder 730 mcg jod.

Du kan bruge det til at lave supper, sushi, snacks eller salater.

Men du skal være forsigtig. Fordi man kan også få problemer med skjoldbruskkirtlen, hvis du indtager for meget jod.

3. Blåbær

Dette bær så rig på antioxidanter er også en god kilde til jod. 11 gram blåbær indeholder 400 mcg jod. Den er også kaloriefattig takket være dens lave indhold af kulhydrater. Samtidig er den rig på C vitaminer, en masse fibre forbedrer tarmfloraen og det indeholder desuden kalium, jern og kalk.

Men det, som virkeligt er et plus ved blåbær, er, at de indeholder naturlige antioxidanter. Desuden er røde bær gode til at bekæmpe gentagne infektioner i urinvejene ved at styrke kroppens evne til at uddrive vand.

4. Frisk fisk er eksempel på sunde fødevarer med jod

Fisk er også en god kilde til jod

Udover tang så leverer havet også fisk og skaldyr, som indeholder en masse jod.

Torsk skiller sig ud som en af de fisk med mest jod med 170 mcg per 100 gram. Ydermere er den rig på B1, B2, B6 og B9 vitaminer, som gør det muligt for kroppen at forbrænde kulhydrater, fedt og protein på en god måde.

På den anden side indeholder 150 gram makrel kun 208 kalorier og 225 mcg jod. Som andre fede fisk er den rig på omega 3 fedtsyrer, som betyder, at den hjælper med at sænke kolesterol og triglycerider og holder dit hjerte sundt.

Tun er en af de mest spiste fisk. Den er også rig på jod, for den indeholder 50 mcg per 100 gram. Efter den følger sardiner og kulmule med lidt lavere niveauer på cirka 30 mcg per 100 g.

5. Muslinger

Muslinger anses for at være gastronomiske perler, da de er fattige på kalorier, men indeholder en masse naturlige ting som vitaminer, aminosyrer og mineraler.

De er også rige på jod, for 100 gram muslinger indeholder 130 mcg jod.

6. Kylling

kylling indeholder en masse jod

Kylling er en af de typer kød, der indeholder mest jod med 7 mcg per 100 g.

7. Rejer er eksempel på fødevarer med jod

Skaldyr og andet godt fra havet er rige på protein og vitaminer samtidig med, at de har meget jod. En af de bedste i den henseende er rejer, da de indeholder 35 mcg i kun 100 gram.

Dette er bare nogle få eksempler på fødevarer med jod, som du nemt kan indarbejde i din diæt. Men husk på, at du ikke må overdrive det og indtage mere end den anbefalede daglige dosis.

Det kan interessere dig ...
7 drikke med jod til din skjoldbruskkirtel
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 drikke med jod til din skjoldbruskkirtel

Døjer du med problemer med din skjoldbruskkirtel? Hvis du gør, bør du helt sikkert læse de følgende syv opskrifter på drikke pakket med jod.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Niwattisaiwong S, Burman KD, Li-Ng M. Iodine deficiency: Clinical implications. Cleve Clin J Med. 2017 Mar;84(3):236-244. doi: 10.3949/ccjm.84a.15053. PMID: 28322679.
 • Lopez Y, Franco C, Cepeda A, Vázquez B. Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem. 2018 Feb;74(1):189-193. doi: 10.1007/s13105-017-0605-x. Epub 2018 Jan 26. PMID: 29374374.
 • WHO. Iodine Deficiency in Europe: A continuing public health problem. Anderson M, de Benoist B, Darnton-Hill I, Delange F, editors. Geneva: WHO; 2007.
 • Food and Nutrition Board. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. National Academy Press W; 2004.
 • Vila, Lluís. (2008). Prevención y control de la deficiencia de yodo en España. Revista Española de Salud Pública82(4), 371-377. Recuperado en 21 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272008000400002&lng=es&tlng=es.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.