Kolanød: Dyrkning, egenskaber og pleje

En vanskelig plante at dyrke, men med interessante karakteristika og egenskaber. Udforsk alt, hvad du har brug for at vide om Cola acuminata og dens frugter.
Kolanød: Dyrkning, egenskaber og pleje

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Kolanød er hjemmehørende i Afrika, og mange betragter den som eksotisk, både på grund af dens oprindelse og dens egenskaber. Træet hedder Cola acuminate, og frugten kan være rødlig eller hvid indeni.

Navnet lyder måske bekendt. Måske skyldes det den berømte Coca-Cola-drik?

Ja, denne nød er en del af den oprindelige opskrift på sodavand og bruges til at tilsætte koffein. Vi fortæller dig alt om den her.

Hvad er kolanød?

Kolanød er et træ, der stammer fra det tropiske Afrika. Dens blomster er hvide, og dens store frugter er intens grønne. Frugten har et højt indhold af koffein og theobromin. Det er de samme komponenter, som findes i kaffe, te og chokolade.

Frøene anses for at være stimulerende stoffer. Dette er dog ikke de eneste fordele ved træet, der kommer fra Malvaceae-familien. Takket være træets fleksibilitet og styrke bruges det til byggeri.

Der findes flere sorter af denne plante. Desuden kræver den fugtig og meget frugtbar jord for at kunne vokse, så den skal stå på et fugtigt sted hele året.

Bønner i brunt pulver

Selv om det ikke er kaffe, indeholder denne plante koffein og har en stimulerende virkning, når den indtages.

Kolanød: Karakteristika og egenskaber

Nogle af grundene til, at denne nød er så eftertragtet, ligger i dens stimulerende egenskaber. Den har et højt koffeinindhold (lidt mere end kaffe) og bruges til fremstilling af læskedrikke.

Ud over denne egenskab synes farmakologien også at være interesseret i den, da der er videnskabeligt belæg for, at den indeholder tanniner og har antioxidant og antimikrobielle egenskaber.

Traditionel medicin mener også, at den har vanddrivende og fordøjelsesfremmende virkninger, hvilket er observeret i en undersøgelse udført på gnavere af Internationalt tidsskrift for fysiologi, patofysiologi og farmakologi.

Blandt dens aktive komponenter er følgende:

  • Alkaloidbaser: Koffein, theobromin og theophyllin.
  • Tanniner: Katekol, epicatechin, phlobaphener og kaliumsalte.

Nuværende dyrkningsområde

Den største dyrkning finder sted i Afrika. Nærmere bestemt i Ækvatorialafrika (Zambia, Angola, Tchad). Faktisk kommer 70 % af eksporten af kolanødder fra Nigeria.

Men den er også blevet plantet i lande med et lignende klima, i andre tropiske områder som f.eks. i Caribien eller Brasilien. Her er luftfugtigheden konstant. Selv om det er en afrikansk frugt, kan den således dyrkes i flere lande.

Generelle tips til dyrkning af kolanød

Kolanødden er meget krævende og kræver særlige forhold for at vokse sundt og stærkt. Det er dog muligt at genskabe dens ideelle miljø. Vi forklarer, hvad du skal være opmærksom på.

Læs denne interessante artikel: Pilevand til at styrke planternes rødder

Klima

Et tropisk klima er en forudsætning. Gennemsnitstemperaturen året rundt skal ligge mellem 22 og 28 grader Celsius med perioder med vedvarende nedbør og en relativ luftfugtighed på over 80 %.

Den kan vokse i områder med halvskygge, i direkte sollys eller i skovområder. Det skal dog altid være et fugtigt klima.

Jordtype

Den vigtigste betingelse er, at jorden skal have kapacitet til at holde på den fugt og de næringsstoffer, som planten har brug for. Desuden skal den indeholde et betydeligt indhold af organisk materiale, være let sur og af lerholdig tekstur.

Selv om der er skabt perfekte betingelser for træet, er det normalt et langsomtvoksende træ. Det kan tage ca. 5 år, før det bærer sine første frugter, som er det tidspunkt, hvor det når sin modenhed.

Ved hjælp af frø

Frø er en god mulighed, fordi det giver en høj sandsynlighed for spiring. Heldigvis er det ikke en kompliceret procedure. Hvis du ønsker at reproducere planten ved denne metode, skal du blot sørge for at plante den i en potte med tørv som underlag og holde den fugtig og varm.

Den spirer normalt mellem 15 og 21 dage. Når frøerne spirer, skal du fortsat holde dem fugtige og sætte dem et sted med halv skygge. Du kan først omplante den, når den er mere end 30 centimeter høj.

En kolanød

Kolatræets frugter ligner sten eller nødder.

Hvor får man kolanødder?

Du kan spørge i enhver planteskole. Hvis du ikke kan finde den, kan du finde den til salg online. Denne frugt kan indtages på forskellige måder. I drikkevarer eller kager er de mest almindelige måder.

Så har du alle de oplysninger, du har brug for! Hvad venter du på? Begynd at dyrke kolanødden derhjemme!

Det kan interessere dig ...
Hvad siger videnskaben om koffein?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad siger videnskaben om koffein?

Der er delte meninger om koffein. Faktisk siger videnskaben om koffein, at hos de fleste sunde voksne, har et moderat indtag af koffein positive ef...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dah-Nouvlessounon, D., Adoukonou-Sagbadja, H., Diarrassouba, N., Sina, H., Adjanohoun, A., Inoussa, M., Akakpo, D., Gbenou, J. D., Kotchoni, S. O., Dicko, M. H., & Baba-Moussa, L. (2015). Phytochemical Analysis and Biological Activities of Cola nitida Bark. Biochemistry research international2015, 493879. https://doi.org/10.1155/2015/493879
  • Adeosun, O. I., Olaniyi, K. S., Amusa, O. A., Jimoh, G. Z., & Oniyide, A. A. (2017). Methanolic extract of Cola nitida elicits dose-dependent diuretic, natriuretic and kaliuretic activities without causing electrolyte impairment, hepatotoxicity and nephrotoxicity in rats. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 9(6), 231–239.
  • Erukainure, O. L., Oyebode, O. A., Sokhela, M. K., Koorbanally, N. A., & Islam, M. S. (2017). Caffeine – rich infusion from Cola nitida (kola nut) inhibits major carbohydrate catabolic enzymes; abates redox imbalance; and modulates oxidative dysregulated metabolic pathways and metabolites in Fe2+-induced hepatic toxicity. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie96, 1065–1074. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.11.120

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.