10 fordele ved mørk chokolade

Regelmæssig indtagelse af bitter eller mørk chokolade med en procent på mere end 70 % kakao kan hjælpe os med at holde os vågne og fremme indlæring takket være indholdet af flavonoider.
10 fordele ved mørk chokolade
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Daglig indtagelse af mørk chokolade (ofte kendt som bitter chokolade) kan give nogle sundhedsmæssige fordele. Da det indeholder en højere procentdel kakao, anses det for at være den sundeste af alle de varianter, der findes. Her er nogle fordele ved mørk chokolade.

Men først en lille smule historie. Før i tiden var chokolade en eksotisk spise. Den ankom til Europa mellem det 19. og 20. århundrede fra Amerika. Den blev introduceret og accepteret meget hurtigt af adelen og overklassen i det daværende samfund. Og det er let at forstå hvorfor: Den lækre smag!

I dag er chokolade en af de ultimative snacks for millioner af mennesker verden over, og chokoladeforretningerne tilbyder et stadig større udvalg af kombinationer, former og størrelser. Læs videre og find ud af alt om de forskellige fordele ved mørk chokolade!

Fordele ved mørk chokolade

Ifølge de videnskabelige beviser, der er offentliggjort til dato, har regelmæssig indtagelse af mørk chokolade (dvs. med et højt kakaoindhold) følgende virkninger i kroppen.

Mørk chokolade i skål

1. Det kan mindske risikoen for slagtilfælde

Ifølge undersøgelser foretaget i Sverige med en gruppe på mere end to tusinde kvinder er det blevet observeret, at indtagelse af mørk chokolade i en uge kan mindske risikoen for at få et slagtilfælde. Undersøgelsen har vist, at risikoen for at få et slagtilfælde kan reduceres med op til 20 %. Der er naturligvis behov for mere forskning.

Man mener, at chokolade kan have antikoagulerende egenskaber og derfor kan være med til at forebygge disse sygdomme. De stoffer, der er kendt som flavonoider, ville være dem, der hjælper med at forhindre blodet i at størkne overdrevet meget. De kan også forsinke iltning af cellerne.

2. Fordele ved mørk chokolade: Det kan hjælpe med at styrke hjertet

Regelmæssig indtagelse af mørk chokolade kan hjælpe med at reducere det “dårlige” kolesterol i blodet, ifølge data fra American Heart Association. Denne type kolesterol kaldes videnskabeligt for LDL-kolesterol, som står for low density lipoproteiner.

Desuden er der tegn på, at det kan hjælpe med at kontrollere blodtrykket. Derfor ville det kunne reducere risikoen for at lide af en eller anden form for hjertesygdom.

3. Det kan hjælpe os med at føle os mætte

Mørk chokolade indeholder generelt omkring 12 gram fibre pr. 100 gram. Det menes, at fiberindtaget kan hjælpe med at skabe en følelse af mæthed, ifølge en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.

Hvis denne teori blev bekræftet, ville chokolade reducere trangen til andre fødevarer, der kan forårsage vægtøgning. I dette tilfælde kunne en kontrolleret og daglig brug af chokolade i passende mængder hjælpe os med at tabe os på grund af dens mættende egenskaber. Vi skal præcisere, at denne mistanke ikke er blevet videnskabeligt bevist.

4. Det kunne hjælpe med at bekæmpe diabetes

Selv om det endnu ikke er bekræftet (nogle undersøgelser peger på denne mulighed og andre er stadig i gang), menes det, at mørk chokolade, hvis det indtages regelmæssigt og med måde, kan hjælpe med at bekæmpe diabetes , fordi det kan øge insulinfølsomheden.

5. Godt for huden

Chokolade er som nævnt en fødevare, der er rig på flavonoider. Det er antioxidanter, der kan beskytte huden mod UV-stråler.

Du skal dog ikke tro, at du ved at indtage mørk chokolade ikke behøver at bruge solcreme – solcreme er uundværlig!

6. Fordele ved mørk chokolade: Det kan hjælpe med at lindre hoste

Blandt komponenterne i chokolade er der en komponent, der hedder theobromin. Det er en aktiv ingrediens, der kan virke på vagusnerven, den del af hjernen, der forårsager hosteanfald.

7. Det kan være med til at forbedre dit humør

Kvinde nyder de mange fordele ved mørk chokolade

Når nogen er deprimeret, modløs eller stresset, anbefaler folk ofte, at man spiser noget chokolade – og endnu mere, hvis det er mørk chokolade. Den populære opfattelse er, at du vil føle dig meget bedre tilpas, så det vil være en god idé altid at have et par chokoladebarer ved hånden!

8. Det kan hjælpe med at forbedre blodcirkulationen

Chokolade kan have antikoagulerende egenskaber, som vi allerede har nævnt. I dette tilfælde ville det hjælpe med at forbedre blodcirkulationen.

Mere specifikt ville dets flavonoler være med til at stimulere endothelet, dvs. slimhinden i arterierne. Ved at øge produktionen af nitrogenoxid ville det få arterierne til at slappe af og forbedre blodtrykket.

Selv om denne effekt stadig er under undersøgelse, mener forskerne, at hvis man spiser mørk chokolade og kakao i moderate mængder kan det reducere forhøjet blodtryk en smule.

9. Forbedrer synet

På grund af chokoladens cirkulationsfremmende egenskaber anføres det i en artikel i Harvard Health Publishing, at det kan bidrage til blodgennemstrømningen til nethinden. Hvis dette blev bevist, kunne mørk eller bitter chokolade forbedre synet.

10. Fordele ved mørk chokolade: Det kan fremme indlæring

Ifølge nogle undersøgelser får øget blodgennemstrømning til hjernen os til at føle os opmærksomme og mere vågne, hvilket letter indlæring.

Det er dog klart, at det ikke hjælper os til at bestå eksamenerne, hvis vi bare indtager chokolade! Det er imidlertid brugen af mørk chokolade inden for rammerne af en sund livsstil og en ordentlig studierutine, der ville gøre “tricket”.

Spis mørk chokolade (med måde) for at forbedre dit helbred

Af alle disse grunde hævder nogle læger, at et moderat forbrug af mørk chokolade – inden for rammerne af en afbalanceret kost – faktisk kan være godt for dit helbred. Hvis du er i tvivl, skal du naturligvis kontakte din læge.

Husk, at for at opnå alle disse fordele er det nødvendigt at bruge en sort med et højt kakaoindhold. De fleste chokolader på markedet indeholder for store mængder sukker, hvilket forringer deres kvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.