Pilevand til at styrke planternes rødder

Leder du efter et naturligt rodfæstelsesmiddel til dine planter? Det er en god idé at bruge pilevand. Vi fortæller dig hvordan.
Pilevand til at styrke planternes rødder

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ikke altid lige nemt at få stiklinger fra planter eller frø til at spire effektivt. Der findes dog visse tricks og produkter, der gør det lettere. I denne artikel deler vi med dig, hvordan du kan bruge pilevand til at styrke dine planter.

Dette er et naturligt og effektivt alternativ, der er let at lave derhjemme.

Et rodfæstelsesmiddel er et produkt, der stimulerer væksten og styrker planternes rødder. Det kan være hjemmelavet eller købes i en kommerciel udgave i en butik.

Naturlige midler giver den fordel, at der ikke bruges kunstige kemikalier, som kan være skadelige. De giver dig også mulighed for at spare penge og få mere selvstændighed i forvaltningen af haver og frugtplantager.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: De bedste træer og buske til privatliv i haven

Hvordan virker pilevand?

Pilevand er blevet brugt siden oldtiden til at styrke planternes rødder. Denne viden er blevet overleveret fra generation til generation i folkekundskab.

Det bedste er, at det kan fremstilles fra alle typer piletræer. Rodfæstelsesmidlet kommer ud af kogningen af grenene, som derefter fjernes. Det kaldes derfor for vand.

Ifølge en artikel fra organisationen The Horticulturist er pilevand et naturligt rodhormon, der kan øge hastigheden af rodvækst i stiklinger. Dets funktion er baseret på tilstedeværelsen af indolbutyrsyre og salicylsyre.

Takket være disse vækstfremmende komponenter udvikler planterne sig hurtigere, men også med bedre egenskaber. Ud over at stimulere væksten virker pilevand som et antibiotikum for planter og forhindrer dannelsen af knopper.

Planterødder beskæres efter behandling med pilevand

Rodfæstelsesmidler har den funktion at øge væksten ved at tilføre visse stoffer til planternes rødder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan bruger du Neem olie til at passe på dine haveplanter

Sådan laver du pilevand

Det er ikke en kompliceret proces at lave pilevand. Faktisk kan det laves derhjemme uden behov for meget specielt værktøj.

Desuden er der to metoder til udvinding, der fungerer godt. For det første kan det laves ved at lægge blade i blød. På den anden side er det muligt at lave det med en kogeproces.

I begge tilfælde er råmaterialet pilegrene. Derfor skal du først skære et par grene fra et træ. Gør dette med en saks eller en beskæresaks.

Grenene skal være grønne, så væksthormonkomponenten kan udvindes bedre. Du kan også tage et par grene fra jorden, hvis de stadig er friske og i god stand.

1. Udblødning

For at lave pilevand fra udblødning skal du blot samle flere grene af dette træ og lægge dem i blød i destilleret vand i ca. 2 uger. Efter denne tid skal blandingen sies og tappes på flaske.

I denne proces er det vigtigt at opbevare vandet med grenene i et køligt rum. Ellers kan bladene hurtigt forrådne og ødelægge midlet.

2. Ved kogning

Dette er en lidt mere specialiseret proces, men den er også meget enkel og giver bedre resultater. Først og fremmest skal du tage grenene og forberede dem. Det vil sige, at du skal fjerne bladene og kun lade grenene eller stænglerne være tilbage. Jo mere møre de er, jo bedre bliver midlet.

Når du har forberedt grenene, skal du nedsænke dem i en gryde med en tilstrækkelig mængde vand til at dække dem. Derefter skal du sætte vandet med grenene til at koge ved svag varme.

Du skal dog ikke fjerne bladene med det samme, men lade dem stå natten over. Næste morgen sies præparatet.

En bunke aspirin

Salicylsyren i pilevand er det samme stof som i aspirin.

Hvordan bruger man pilevand til planter?

Som allerede nævnt er pilevand ideelt til at styrke stiklinger. På den måde skal du tage dem, du vil reproducere, og nedsænke stænglerne i et par timer.

Lad dem ikke stå hele dagen eller lade bladene blive våde, for du kan ødelægge stiklingerne, som er sarte. Herefter skal du plante dem i jorden.

Du kan også bruge pilevandet til at vande planterne, som du plejer at gøre det regelmæssigt. Det virker dog bedst, når planterne er små og har udviklet rødder fuldstændig.

Udnyt andre kvaliteter ved pil

Nu ved du, hvordan du nemt kan lave dit eget pilevand! Dette er dog ikke de eneste egenskaber ved pil.

Dette træ er kendt for at have flere sundhedsmæssige fordele. For eksempel er infusionen af dets blade ideel til at hjælpe med at lindre muskelsmerter, hovedpine eller menstruationssmerter, idet den virker som et smertestillende middel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.