Kompenserende øvelser: Hvad er de, og hvornår skal du lave dem?

Kompenserende øvelser tjener til at forbedre vores svage områder. De hjælper også til at forebygge og genoprette skader.
Kompenserende øvelser: Hvad er de, og hvornår skal du lave dem?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Cristian Minich

Sidste ændring: 09 august, 2022

Motion har en vigtig rolle i vores liv. Faktisk er det for mange mennesker endda blevet en livsstil. Når vi udfører fysisk aktivitet, er det generelt nødvendigt at supplere vores træning? Det er det faktisk! I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad kompenserende øvelser er, og hvornår du skal lave dem.

Kompenserende øvelser har til formål at forbedre vores færdigheder i de aspekter, hvor vi er svagere. Det handler dog ikke kun om at få flere færdigheder, men også om at forebygge skader. Til dette formål er det nødvendigt at vide lidt mere om kroppen og udvikle en træningsmetode i overensstemmelse hermed.

Hvad er kompenserende træning?

Kompenserende træning er træning, der tjener til at supplere den sædvanlige rutine. Formålet er at styrke vores svage sider og styrke de aspekter, som vi har en tendens til at arbejde mindre med.

Desuden er en muskulær ubalance en af hovedårsagerne til skader. Hvis vi f.eks. ofte træner vores benmuskler, kan vi lave kompenserende øvelser for at styrke overkroppen.

Denne type aktivitet er normalt meget vigtig, når vi har fået en skade og er i gang med at komme os. Overbelastning af musklerne er trods alt meget almindeligt. Ankel-, knæ-, ryg- eller hofteskader er også hyppige, afhængigt af træningstypen. Derfor er det vigtigt at lokalisere ubehaget og arbejde med det.

Hvornår skal vi udføre kompenserende øvelser?

Kompenserende øvelser er altid vigtige. Under alle omstændigheder bør der for at udvikle disse aktiviteter udføres en specifik metodologi i overensstemmelse med den sport, du dyrker, og din situation.

Hvis vi arbejder på at forbedre vores færdigheder, skal den kompenserende aktivitet sigte mod at styrke de muskler og led, der er mest belastede, for at forebygge skader i disse områder. F.eks. er skader på baglår meget almindelige. Faktisk viste en undersøgelse, at træning af baglårene mindskede risikoen for skader gennem et forebyggelsesprogram.

Kvinde gør klar til svømmetræning

Nogle skader er forbundet med specifikke sportsgrene. Kompenserende øvelser er rettet mod genopretning og forebyggelse af disse skader.

Maratonløb: Kompenserende øvelser

For at løbe et maratonløb er fysisk og mental forberedelse afgørende, og det er også vigtigt at have det rigtige fodtøj på. Der er mange træningsrutiner, hvor vi skal løbe flere kilometer.

Når vi har tid til at restituere, er det vigtigt at udføre øvelser for at forebygge skader som f.eks. plantar fasciitis. Andre almindelige lidelser i denne sport er overbelastninger, kontrakturer og forstuvninger.

Cykling: Kompenserende øvelser

Når man konkurrerer eller cykler ofte, er det nødvendigt at udføre de korrekte stillinger og teknikker. Det vil også være vigtigt at udføre øvelser, der har til formål at styrke musklerne og opnå større fleksibilitet.

Det er vigtigt at arbejde med lænden og hele kernen. På den måde vil vi være klar til at tage udfordringen op med mindre risiko for at komme til skade.

I en videnskabelig artikel fra 2016 står der, at forebyggelse af cykelrelaterede skader, både hos atleter og fritidscyklister, indebærer forståelse af de almindelige mekanismer for traumatiske skader og overbelastningsskader. Det omfatter også tidlig korrektion af ubalancer.

Fodbold: Kompenserende øvelser

Fodbold er en af de mest populære sportsgrene på verdensplan. Det er almindeligt at arbejde med nogle aspekter for at forbedre spillernes individuelle og kollektive præstationer.

Øvelser i små rum kræver dynamik, temposkift og retningsændringer. Det vil være meget vigtigt at arbejde komplementært for at styrke den involverede muskulatur i overensstemmelse med de krav, som hver enkelt aktivitet stiller. Ellers vil fodboldspillerne øge deres risiko for skader.

Du vil måske også nyde at læse denne artikel: De bedste grunde til at træne om morgenen

Fordelene ved kompenserende træning

Ud over at styrke de mindre trænede områder bidrager kompenserende øvelser også til at forebygge skader. Ved at lave lokaliserede øvelser for at styrke visse muskler bliver vi mere fuldkomne og modstandsdygtige atleter.

Alt i alt er dette nogle af fordelene ved kompenserende træning:

  • Vi forbedrer svage områder. Ved at arbejde med hele kroppens muskulatur kan vi komme i bedre form og forbedre vores færdigheder.
  • Det forbedrer vores kropsholdning og færdigheder. Mange kompenserende øvelser fokuserer på teknikker og stillinger, som er vigtige aspekter for at udføre handlinger uden at skade os selv.
  • Det kan hjælpe med at forbedre balancen. Vi kan lave et uendeligt antal øvelser i dette aspekt. Balance og koordination er nøglen.
  • Vi opnår større modstandskraft. Dette sker både under træningen, og når vi konkurrerer.
  • Vi forebygger skader. Ved at styrke musklerne og opnå fleksibilitet bliver vi bedre forberedt på udfordringer. Selv om der altid er en risiko for skader, vil den være mindre på denne måde.
  • De hjælper med at forbedre genoprettelsen af skader. Ved at arbejde korrekt med den skadede muskel eller det skadede led kan vi komme os meget hurtigere.
Mand laver kompenserende øvelser under træning

At identificere de områder, vi skal kompensere med ekstra træning, er det første skridt.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Opstart af styrketræning for kvinder: Øvelser og fordele

Bliv en fuldkommen atlet med kompenserende øvelser

At dyrke sport og motionere er vigtigt for velvære. Hvis du er atlet eller har til formål at forbedre dine præstationer, vil kompenserende øvelser desuden være meget nyttige.

Desuden er de også en god måde at forebygge skader på. Derudover vil vi, hvis vi allerede har lidt af en skade, opnå en hurtigere genopretning.

Husk, at det er bedst at konsultere en professionel for at vælge de rigtige øvelser. Det er på tide at blive motiveret, begynde at træne og supplere dine aktiviteter!

Det kan interessere dig ...

Ting at forvente under genoptræning efter slagtilfælde
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ting at forvente under genoptræning efter slagtilfælde

Apopleksi er den vigtigste årsag til invaliditet hos voksne i udviklede lande, så genoptræning efter slagtilfælde er vigtigt.  • Al Attar WSA, Soomro N, Sinclair PJ, Pappas E, Sanders RH. Effect of Injury Prevention Programs that Include the Nordic Hamstring Exercise on Hamstring Injury Rates in Soccer Players: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. 2017 May;47(5):907-916. doi: 10.1007/s40279-016-0638-2. PMID: 27752982. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27752982/
  • Kotler DH, Babu AN, Robidoux G. Prevention, Evaluation, and Rehabilitation of Cycling-Related Injury. Curr Sports Med Rep. 2016 May-Jun;15(3):199-206. doi: 10.1249/JSR.0000000000000262. PMID: 27172085. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27172085/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.