De bedste grunde til at træne om morgenen

Er du en af de personer, der foretrækker at træne om morgenen? Der er mange grunde til at træne om morgenen. Lær alt om dem i denne artikel!
De bedste grunde til at træne om morgenen
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor mange mennesker vælger at træne om morgenen? Og det er ikke bare derhjemme på en måtte, men de løber en tur eller går i fitnesscenteret tidligt om morgenen. Måske ved de ikke engang selv, hvorfor de gør det. Måske har de det bare godt med det, fordi de mener, at de udnytter tiden og dagslyset bedre.

På den anden side vælger nogle mennesker at motionere om eftermiddagen eller aftenen, lige efter at de har afsluttet deres arbejdsdag. Selv om det er meget sundt at gøre plads i vores rutine til at motionere, selv om det er om eftermiddagen, er sandheden, at det ikke er alle, der på dette tidspunkt har energi og kræfter til at nå deres mål.

I modsætning til om morgenen indbyder eftermiddagen til en anden rytme. Dette påvirker ikke kun det fysiske, men også det psykologiske.

Grunde til at træne om morgenen

Først på morgenen er det rigtigt, at kroppen er kold og derfor lidt stiv. Men med en god opvarmning er det muligt at forberede den på fysisk aktivitet. Og selv om det måske ikke ser sådan ud, gør denne enkle procedure netop det. Lidt efter lidt får vi energi til at starte dagen.

Hvis du træner eller i det mindste går en tur tidligt om morgenen, har du helt sikkert oplevet de fordele, som dette medfører.

Ikke alene føler du dig mere forberedt til resten af dagen, både fysisk og mentalt, men du føler heller ikke behov for at drikke de 4-6 kopper kaffe for at vække dig. Du mærker heller ikke angrebet fra følelsesmæssige spændinger så intenst i dine skuldre og nakke. Og ja, når dagen er omme, kan du hvile bedre.

Hvis du dyrker motion sidst på eftermiddagen eller om aftenen, bør du måske genoverveje din planlægning. For at hjælpe dig er der her nogle grunde til, at du bør give morgenen en chance.

Kvinde løber som eksempel på at træne om morgenen

Grunde til at træne om morgenen: Bedre vedvarenhed

Folk tror ofte fejlagtigt, at de altid kan holde sig til rutinen efter en dag med hårdt arbejde og forpligtelser.

Sandheden er dog, at der er flere frafald blandt folk, der går i fitnesscentret om eftermiddagen, end blandt dem, der har besluttet at tage afsted om morgenen.

Hvis du giver morgenen en chance, vil du måske opleve, at det er nemmere at være konsekvent og nå dine mål.

Det hjælper dig med at forbrænde mere fedt

Ifølge en undersøgelse fra University of Newcastle er det bevist, at det at spise en god morgenmad, inden man træner om morgenen, hjælper med at forbedre den kognitive præstation, humøret og appetitten hos kvinder.

Det er blevet sagt, at atleter forbrænder op til 20% mere fedt, hvis de træner før morgenmaden, selv om deres kalorieindtag forbliver det samme hele dagen.

Det siges også ofte, at nøglen er at træne på tom mave for at fjerne fedtreserverne. Hvis du spiser morgenmad og derefter løber en tur, vil du forbrænde den latte, du lige har drukket!

Men det kan være farligt for nogle mennesker at træne på tom mave. Tænk på dit stofskifte og på, hvordan din krop tilpasser sig træning, før du træffer dette valg.

Det er lettere at overholde en tidsplan

Det er lettere at overholde en tidsplan og rutine, hvis du vælger at træne eller motionere om morgenen frem for om eftermiddagen. Det skyldes, at når vi går på arbejde, ved vi ikke altid, hvornår vi skal af sted, eller om der opstår et trafikproblem, som gør, at vi kommer for sent til timen.

I løbet af ugen dukker der ofte forskellige forpligtelser op, som tager dig væk fra din rutine. Så er der større sandsynlighed for, at du bliver fristet til at nyde et arrangement efter arbejde eller en drink med dine kolleger end til at svede i fitnesscentret. Samtidig er det mindre sandsynligt, at du har et møde eller en aftale klokken syv om morgenen.

Det er med til at forbedre dit hormonsystem og din døgnrytme

Ved altid at træne på samme tid regulerer kroppen sig selv med hensyn til hormonsystemet og døgnrytmen. Sidstnævnte er de biologiske svingninger eller variabler, der produceres i henhold til eksterne stimuli (f.eks. sollys) og din rutine (sengetid eller spisetid).

Kroppen forbereder sig ikke kun på dagen, når vækkeuret ringer. Den bliver også klar i de første øjeblikke efter, at den er vågnet. Hormoner forberedes til at regulere dit blodtryk og pumpningen af blod til hjertet. Derfor kan motion om morgenen hjælpe din krop med at forebygge komplikationer forbundet med hjertekarsystemet.

Årsager til at træne om morgenen: Sig farvel til stress

En stressfri kvinde

Motion om morgenen med tilstrækkeligt sollys hjælper dig med at føle dig mere klar til at starte dagen og hjælper med at reducere stress og spændinger gradvist.

Det hjælper dig med at få mere energi

Denne fordel hænger sammen med det foregående punkt. Folk, der har en tendens til at være mere aktive om eftermiddagen eller aftenen, er dem, der har brug for mere tid til at “starte” dagen. De har en tendens til at drikke mere kaffe eller tage kolde brusebade for at komme i gang. De reagerer ikke på nogen stimuli før kl. 11.00.

Hvis du derimod træner om morgenen, bliver din krop aktiveret med det samme. Det vil tage lidt tid i starten, men efter et par dage vil du føle en god energigivende fornemmelse.

Grunde til at træne om morgenen: Bedre søvn

Faktisk vil det at træne sent om eftermiddagen eller aftenen gøre dig så træt, at du vil ligge i sengen og sove godt til næste morgen, men det kan være kontraproduktivt med hensyn til søvnkvaliteten.

I stedet vil morgentræning hjælpe, så du gradvist ikke føler et behov for at sove mere end 8 timer .

Det hjælper dig med at kontrollere din appetit

Dagens første måltid er det vigtigste. Det er det, der giver dig alle de næringsstoffer, du har brug for til at klare dagen. En god motionsrutine om morgenen vil dog være en stor hjælp til at undgå, at du får lyst til at spise alt, hvad du har foran dig.

Forskning fra Brigham Young University hævder, at morgentræning reducerer sulten i de følgende timer betydeligt.

Konklusion

Motion om morgenen kan bidrage meget til dit velbefindende. Det er derfor værd at få mest muligt ud af det. Desuden kan det være meget energigivende, hvilket hjælper dig med at starte dagen på den bedst mulige måde!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Atkinson, G., Jones, H., & Ainslie, P. N. (2010). Circadian variation in the circulatory responses to exercise: relevance to the morning peaks in strokes and cardiac events. European journal of applied physiology, 108(1), 15-29.
  • Galassetti, P., Mann, S., Tate, D., Neill, R. A., Wasserman, D. H., & Davis, S. N. (2001). Effect of morning exercise on counterregulatory responses to subsequent, afternoon exercise. Journal of applied physiology, 91(1), 91-99.
  • Veasey, R., Haskell-Ramsay, C., Kennedy, D., Tiplady, B., & Stevenson, E. (2015). The effect of breakfast prior to morning exercise on cognitive performance, mood and appetite later in the day in habitually active women. Nutrients, 7(7), 5712-5732.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.