7 konsekvenser af dårlig mundhygiejne for dit helbred

Dårlig mundhygiejne kan have forfærdelige konsekvenser. Derfor bør du forebygge det og vide, hvordan det påvirker dit generelle helbred.
7 konsekvenser af dårlig mundhygiejne for dit helbred

Sidste ændring: 13 januar, 2023

Mundhygiejne er vigtigere, end nogle mennesker tror. Faktisk hænger den sammen med hele kroppens generelle velbefindende. Derfor kan konsekvenserne af dårlig mundhygiejne være yderst skadelige.

Gode mund- og tandhygiejnevaner er uundværlige. Et hvidt smil og en frisk ånde er grundlæggende elementer i det personlige image, og at passe på munden er derudover vigtigt for et godt helbred.

Hvordan hænger mundhygiejne sammen med sundheden i resten af kroppen?

Kvinde børster tænder for at undgå dårlig mundhygiejne

Som mange andre områder af menneskekroppen er munden fuld af bakterier, hvoraf mange er uskadelige for helbredet. Naturlige forsvarsmekanismer og god mundhygiejne er normalt nok til at holde dem under kontrol.

Men uden den rette pleje kan bakterier forårsage infektioner i munden, som kan føre til karies og tandkødssygdomme. I de værste tilfælde kan der endda opstå andre sygdomme.

De almindelige årsager til mundsygdomme

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der fire risikofaktorer forbundet med de fleste mundsygdomme:

  • Dårligt helbred.
  • Rygning.
  • Dårlig mundhygiejne.
  • Forbrug af alkoholholdige drikkevarer.

Faktisk forklarer WHO, at disse faktorer er forbundet med de tre vigtigste kroniske sygdomme: Kræft, hjerte-kar-sygdomme og kroniske luftvejssygdomme. Det betyder ikke, at dårlig tandhygiejne direkte udløser disse problemer, men at det “kan være tilfældet”.

Forekomsten af disse sundhedskomplikationer varierer efter geografisk område samt efter adgang til og tilgængelighed af mundhygiejnerelaterede tjenester. Ligeledes spiller visse sociale karakteristika en rolle. Men dårlig mundhygiejne nævnes som en af hovedårsagerne til disse problemer.

Konsekvenserne af disse dårlige vaner gennemgås nedenstående.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Ved du, hvad tænder er lavet af?

7 konsekvenser af dårlig mundhygiejne

Kvinde med tegning af tand foran sin mund

Ved at passe på din mund eliminerer du sygdomsfremkaldende bakterier.

1. Huller

Huller er en af de hyppigste mundlidelser, især hos børn. U.S. National Library of Medicine forklarer, at huller er ødelæggelse af det væv, som tænderne består af. Dette skyldes syrer, der produceres af bakterier på tandoverfladen. Følgende faktorer har indflydelse på forekomsten af huller:

Ifølge WHO’s tal har mellem 60 og 90 % af børn i skolealderen huller, og det samme gælder for næsten alle voksne. De er ofte ledsaget af smerter og andre ubehageligheder.

2. Parodontose

Det er også kendt som tandkødsbetændelse og er en infektion i det væv, der holder tænderne på plads. Det opstår generelt på grund af dårlige mundhygiejnevaner, der får plak til at ophobe sig og hærde på tænderne, som flere undersøgelser har vist.

I de mere fremskredne stadier kan det forårsage smerter og blødning i tandkødet, smerter ved tygning og tab af tænder. WHO anslår, at mellem 15 og 20 % af voksne mellem 35 og 44 år har mistet tænder på grund af denne sygdom.

3. Dårlig mundhygiejne og dårlig ånde

Dårlig ånde skyldes bakterieophobning i munden, selv om det i nogle tilfælde har en anden oprindelse. Det er et af de mildeste problemer forårsaget af dårlig mundhygiejne, selv om det er et af de mest irriterende.

Data indsamlet af det spanske selskab for parodontologi og osteointegration (SEPA) anslår, at 90 % af tilfældene af dårlig ånde er resultatet af dårlig mundhygiejne. 70 % skyldes bakterier, der findes på bagsiden af tungen, og 30 % skyldes tandkødsproblemer.

Disse tre første sygdomme er direkte konsekvenser af utilstrækkelige mundplejevaner.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du rense tungen

4. Endokarditis og dårlig mundhygiejne

Dette er en infektion i hjertets indre foring, også kendt som endokardiet. Den skyldes normalt en bakteriel og undertiden svampeinfektion, der opstår, når bakterier kommer ind i blodbanen fra en anden del af kroppen, f.eks. fra munden. De når derefter frem til hjertet og angriber de sårbare områder.

5. Kardiovaskulær sygdom

I 2008 konkluderede en undersøgelse fra Bristol University, at folk, der lider af tandkødsbetændelse, som skyldes dårlig mundhygiejne, har større risiko for at få hjertesygdomme.

Undersøgelsen viste, at bakterier, der findes i munden, kan trænge ind i blodsystemet og sætte sig fast på blodplader, hvilket kan føre til blodpropper og efterfølgende hjerteanfald.

6. For tidlig fødsel

Forskning har knyttet parodontose til tidlig fødsel og lav fødselsvægt hos nyfødte. Det er en risikofaktor under graviditeten. Denne sygdom forårsager frigivelse af prostaglandiner, de hormoner, der er ansvarlige for veer under fødslen.

7. Kroniske sygdomme som følge af dårlig mundhygiejne

Nogle kroniske sygdomme forværres af dårlig mundhygiejne.

Utilstrækkelig mundhygiejne kan have en vis indflydelse på udviklingen af flere degenerative sygdomme, bl.a:

Sådan forbedrer du din mundhygiejne

Det første er at indføre gode tandhygiejnevaner, herunder tandbørstning, tandtråd og brug af mundskyl. Ligeledes bør du undgå et overdrevent forbrug af tobak og alkohol.

Afslutningsvis er det vigtigt at gå til en tandlæge med jævne mellemrum. På denne måde vil der være tilstrækkelig kontrol med din tandsundhed, og eventuelle gener kan behandles i tide.

Det kan interessere dig ...
Forholdet mellem mundhygiejne og inflammatorisk tarmsygdom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forholdet mellem mundhygiejne og inflammatorisk tarmsygdom

Vidste du, at mundhygiejne og inflammatorisk tarmsygdom er relateret? Her er, hvad man ved om dette forhold. Gå ikke glip af det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.