Sådan kan du rense tungen

Mange mennesker er uvidende om vigtigheden af at rense tungen. I denne artikel fortæller vi dig, hvorfor det er nødvendigt at indarbejde denne vane i din mundhygiejnerutine.
Sådan kan du rense tungen
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 11 september, 2023

Når man udfører daglig mundhygiejne, er det at sørge for at børste alle tænder med til at forebygge mange af de almindelige sygdomme i mundhulen. Men derudover er det vigtigt at rense tungen som en del af rutinen for at bevare mundhygiejnen.

Tungen er en muskel, der er involveret i vigtige funktioner som f.eks. at tygge, synke, fornemme smage, tale og fugte munden. Dens normale udseende er lyserød, skinnende og fugtig.

Hvis tungen ikke rengøres ordentligt, ophobes madrester og bakterier på dens overflade, hvilket kan forårsage problemer i munden. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du renser den for at holde den sund.

Tungens anatomi

Før vi fortæller dig, hvordan du renser tungen, er det vigtigt at kende dens anatomi. På den måde vil du kunne forstå mere om den struktur, du renser, og hvorfor det er så vigtigt at passe på dette vigtige organ.

Tungen er et bevægeligt organ, der består af en gruppe muskler , som er dækket af slimhindevæv og forankret i mundbunden. Den har nerveender og stor blodgennemstrømning, hvilket gør, at den gør ondt og bløder meget, når den bliver skadet.

Dens overflade er dækket af papiller. Nogle af disse strukturer deltager i smagsfunktionen, mens andre giver mulighed for at røre og opfatte teksturer. De har også lymfedannende og spytproducerende funktioner.

Dens normale udseende er lyserød, skinnende, fugtig og bevægelig, især i den forreste del. Den er en del af følgende funktioner i munden:

 • Tygning: Tungen leder maden hen til tyggefladerne for at blive knust.
 • Dannelse af madbolus.
 • Indtagelse: Den leder fødevarebolus mod svælget for at blive slugt.
 • Opfattelse af smage.
 • Berøring og opfattelse af teksturer.
 • Tale og udtale af mange fonemer.
 • Sutten.
 • Hydrering af munden med produktion af spyt.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Følelsesløs tunge? Tjek disse 18 mulige årsager

5 tips til rengøring af tungen

Som vi allerede er kommet ind på, er det vigtigt at rengøre tungen hver dag for at holde dette organ sundt. Her er 5 tips til at gøre det ordentligt.

Kvinde med tungen ud af munden

1. Rens regelmæssigt hele munden

Det første skridt til at rense tungen ordentligt er at indarbejde det i din tandhygiejnerutine. Start med at børste dine tænder med en blød børste og fluoridtandpasta.

Det er også vigtigt at bruge tandtråd til at fjerne plak og madrester, der samler sig mellem tænderne. Når du starter med en ordentlig hygiejne af tænderne, kan du fjerne affald, der kan være i munden og derefter aflejres på tungen.

2. Brug en skraber til at rense tungen

For at rense tungen ordentligt er det vigtigt at have en tungerenser eller en skraber. Dette værktøj er specielt designet til at fjerne ophobning af bakterier fra tungens overflade.

Hvis dette værktøj ikke er tilgængeligt, kan du bruge en tandbørste, bagsiden af en tandbørste eller endda en dessertske. Selv om en skraber er ideelt designet til at rense tungeoverfladen, er det for mange mennesker tilstrækkeligt med børsterne på en almindelig tandbørste.

Skrabende bevægelser skal udføres uden at udøve for stort pres fra det dybeste område af tungen fremad og til spidsen. Det er vigtigt at gentage processen flere gange, så siderne og alle rillerne rengøres. Mellem hvert skrab bør munden skylles med vand.

Hvis skraberen placeres i det bageste område af tungen, kan det udløse en brækrefleks. Det hjælper ofte at tage en dyb indånding, før man begynder.

3. Iagttag tungeoverfladen

Når rengøringen er færdig, er det en god idé at holde tungen frem foran et spejl og iagttage den. Ved at kigge nøje på tungeoverfladen kan du tjekke, at rengøringen er blevet udført korrekt.

Hvis hygiejnen har været tilstrækkelig, bør hele overfladen være lyserød. Hvis der observeres hvide eller gullige områder, er det, fordi den ikke er blevet renset helt, og processen bør gentages.

Generelt skyldes en hvidlig tunge tilstedeværelsen af bakterier, der er ophobet på overfladen, men nogle gange er det et symptom på en sygdom. Oral candidiasis eller leukoplakier kan f.eks. manifestere sig på denne måde.

Hvis tungen får den sædvanlige lyserøde farve, når den børstes igen, er der ingen grund til at bekymre sig. Hvis den hvidlige farve derimod varer ved, bør du opsøge din tandlæge for at få det vurderet.

4. Brug mundskyl som en del af at rense tungen

For at afslutte processen med at rense tungen er den bedste løsning at bruge en mundskyl med fluorid eller et antiseptisk middel. Gurgl kraftigt i to minutter med væsken for at fjerne resterende snavs.

Det hjælper også med at beskytte munden mod virkningen af bakteriel plak og giver en ren og frisk ånde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordele ved propolis til mundhygiejne

5. Hyppig rengøring

Når du indarbejder vanen med at rengøre tungen i din tandbørstningsrutine, begynder du at gøre det, hver gang du renser munden. Indtil det bliver en vane, er det dog mindst nødvendigt at børste mindst to gange om dagen.

Dette forhindrer bakterieophobning, dannelse af hvidlig plak på bagsiden af tungen og dårlig ånde. Når en person oplever komforten ved at have en ren tunge, begynder han/hun at være mere opmærksom på at passe på dette område.

Hvorfor er det vigtigt at rense tungen?

Tungen er en grundlæggende muskel for opfyldelsen af mange funktioner i munden. Som sagt er den involveret i tygningen, dannelsen af fødevarebolus, synkning, tale, opfattelsen af smage og oral hydrering. Rengøring af tungen er vigtig for at holde dette organ sundt og for at disse funktioner kan udvikle sig normalt.

Hvis madrester ophobes, og bakterier formerer sig på dens overflade, kan der opstå flere problemer:

 • Dårlig ånde eller halitose.
 • Udviklingen af bakterier, der forårsager huller, tandkødsbetændelse og parodontose.
 • Ændringer i smagssansen.
 • Ændringer i den normale mundflora, hvilket begunstiger udviklingen af mykose.
 • Tungeforandringer.

Hvis rengøringen af tungen bliver vanskelig, hvis der opstår hvidlige pletter, som er svære at fjerne, eller hvis der opstår smerter eller bevægelsesbesvær, bør du kontakte din tandlæge. En grundig undersøgelse vil gøre det muligt at stille en diagnose af årsagerne til disse problemer.

Mand med dårlig ånde

Vigtigheden af tandlægeundersøgelser

Det er vigtigt at rense tungen for at sikre, at den kan udføre sine funktioner normalt. Men for at passe ordentligt på denne muskel bør du gå til en tandlæge regelmæssigt, da det ud over god hygiejne er den bedste måde at sikre din mundhygiejne på.

Tandlægen kan observere din tunges udseende og vurdere dens bevægelighed for at diagnosticere eventuelle ændringer, der kan være til stede i dette organ.

Han eller hun vil også kunne rådgive dig om de rette måder at holde den sund på. Husk på, at for at din mundpleje kan være fuldkommen, er det altid nødvendigt at få regelmæssige tandlægeundersøgelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • James P, Worthington HV, Parnell C, Harding M, Lamont T, Cheung A, Whelton H, Riley P. Chlorhexidine mouthrinse as an adjunctive treatment for gingival health. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Mar 31;3(3):CD008676. doi: 10.1002/14651858.CD008676.pub2. PMID: 28362061; PMCID: PMC6464488.
 • SALUD, LLEVAR AL MUNDO HACIA UNA, and BUCODENTAL OPTIMA. “Cáncer oral.”
 • Van Tornout, M., et al. “Halitosis y cubrimiento lingual.” Rev. Periodoncia y Osteointegración 24.1 (2014): 17-23.
 • Asakawa M, Takeshita T, Furuta M, Kageyama S, Takeuchi K, Hata J, Ninomiya T, Yamashita Y. Tongue Microbiota and Oral Health Status in Community-Dwelling Elderly Adults. mSphere. 2018 Aug 15;3(4):e00332-18. doi: 10.1128/mSphere.00332-18. PMID: 30111628; PMCID: PMC6094060.
 • López, Catherine, et al. “Función gustativa en gerontes: comparación de la influencia de dos técnicas de higiene lingual en ancianos de cuatro hogares geriátricos de Cali.” Estomatología 13.1 (2005): 20-30.
 • Tigselema Mena, Selene Estefanía. Enjuagues bucales para el control de placa bacteriana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Bollen CM, Beikler T. Halitosis: the multidisciplinary approach. Int J Oral Sci. 2012 Jun;4(2):55-63. doi: 10.1038/ijos.2012.39. PMID: 22722640; PMCID: PMC3412664.
 • Rhyn S, Zürcher A, Ortiz V, Filippi A. The Efficiency and Acceptance of a Suction Tongue-Cleaning Device in Adults. Swiss Dent J. 2020 Feb 6;130(4). Epub ahead of print. PMID: 32024347.
 • Victorio-Pérez, Jhoana, Wilfredo Mormontoy-Laurel, and María Elena Díaz-Pizán. “Conocimientos, actitudes y prácticas de padres/cuidadores sobre salud bucal en el distrito de Ventanilla.” Revista Estomatológica Herediana 29.1 (2019): 70-79.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.