Er strontiumtilskud nyttige mod osteoporose?

Strontium er et mineral med flere fordele for knogle- og tandsundheden. Dets anvendelse i forbindelse med osteoporose er meget populær.
Er strontiumtilskud nyttige mod osteoporose?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Osteoporose er en knoglesygdom, der rammer ca. 200 millioner mennesker på verdensplan og ifølge rapporter er ansvarlig for millioner af tilfælde af hoftebrud om året. I dag er der flere muligheder til rådighed til behandling af denne tilstand og dens komplikationer. Er du interesseret i at vide, om strontiumtilskud er nyttige til at bekæmpe osteoporose?

Det fortæller vi dig om her.

Et tab af knoglemasse og forringelse af den indre knoglestruktur er kendetegnende for sygdommen. Strontium er et naturligt sporstof, der kan lagres op til 99 % i knoglerne. I årenes løb er dette mineral blevet brugt til behandling af osteoporose, følsomme tænder, knoglesmerter og endda prostatakræft.

I dag findes der forskellige formater af strontium, når det bruges som medicin. Chlorid og ranelat er de former, der oftest anvendes som terapeutiske muligheder. Dette stof giver flere fordele for knoglesundheden, men det kan også kompromittere sundhedstilstanden hos nogle mennesker.

Hvad er strontium?

Strontium er et blødt metal, der findes i naturen i form af sulfat og karbonat. Dette grundstof har lignende egenskaber som calcium og magnesium, så det er i stand til at binde sig til vævene i menneskekroppen. I denne forstand indtager det normalt calciums plads i knoglerne, hvilket øger knogleudviklingen og -væksten.

Dette sporstof kan findes i havet og på land samt i nogle fødevarer. Generelt er fisk og skaldyr den vigtigste animalske kilde. Derudover findes det i små mængder i følgende fødevarer:

 • Korn.
 • Sødmælk.
 • Spinat.
 • Bønner.
 • Salat.
 • Selleri.
 • Kartofler.
 • Gulerødder.
Østers på is

Alle fisk og skaldyr er en vigtig kilde til strontium for mennesker.

Er strontiumtilskud nyttige mod osteoporose?

De former for strontium, der markedsføres i øjeblikket, er ranelat, citrat og chlorid. Strontiumranelat tilskrives flere fordele som et middel mod osteoporose i Europa. Det er dog ikke blevet godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA).

Strontiumklorid- og strontiumcitrattilskud har ikke de samme virkninger som ranelat på osteoporose. Ligeledes er der ingen undersøgelser, der understøtter sikkerheden og effektiviteten af disse kosttilskud i behandlingen af sygdommen.

Før man indtager et stof til medicinske formål, bør man rådføre sig med en sundhedsekspert.

Du er måske interesseret i: Knoglemarvsødem: Alt, hvad du bør vide

Fordele ved strontiumranelat mod osteoporose

Strontiumranelat er et nyligt undersøgt lægemiddel, der anvendes til behandling af osteoporose. Dette stof har en dobbelt virkningsmekanisme, det er i stand til at hæmme knogledestruktion og samtidig stimulere dannelsen af ny knogle.

Forskning bekræfter, at strontiumranelat øger kollagensyntesen i knoglen og fremmer differentieringen af osteoblastiske forløbere, der er ansvarlige for mineralisering. I denne forstand viser det store fordele ved forebyggelse af brud og ved at øge knogletætheden hos personer med osteoporose.

SOTI-undersøgelsen (spinal osteoporosis therapeutic intervention) analyserede effekten af strontium i forbindelse med forebyggelse af vertebrale brud.

Den evaluerede 1649 postmenopausale kvinder med mindst ét vertebralt brud, der blev behandlet med 2 g strontium om dagen i 3 år. Det endelige resultat var en reduktion på op til 40 % i risikoen for nye brud med en tidlig reduktion på 52 % efter et år.

På den anden side viste TROPOS-undersøgelsen (treatment of peripheral osteoporosis), der blev gennemført med 5091 postmenopausale kvinder fra Europa og Australien, at brugen af 2 gram strontium dagligt forbedrede knogletætheden betydeligt og reducerede risikoen for brud med op til 36 %.

I øjeblikket anbefaler nogle forskere en dosis på 500 milligram til 1 gram dagligt for at forebygge osteoporose og en høj dosis på 2 gram for at behandle allerede eksisterende osteoporose. Andre former for tilskud, såsom strontiumklorid, har imidlertid ikke vist lignende effektivitet hos mennesker, så de er fortsat ved at blive undersøgt.

Der er heller ikke i dag fastsat nogen sikre maksimumdoser for børn eller gravide og ammende kvinder. Desuden er det uklart, om brugen i kombination med konventionelle behandlinger forbedrer eller forværrer sygdomsforløbet.

Illustration af knogleskørhed

Osteoporose øger hyppigheden af brud hos patienterne, fordi knoglerne er mindre tætte og derfor mindre modstandsdygtige.

Nogle bivirkninger af strontium

I de fleste tilfælde er brugen af strontiumranelat i de anbefalede doser normalt relativt sikker. Langvarigt og overdrevent forbrug kan dog medføre følgende virkninger:

 • Kvalme.
 • Opkastning.
 • Diarré.
 • Hovedpine.
 • Feber.
 • Kløe.

På den anden side viser nyere europæisk forskning, at personer, der indtager strontium på lang sigt, har en øget risiko for hjerteanfald, blodpropper og generaliserede overfølsomhedssyndromer. Desuden vurderes det, at dette lægemiddel kan øge risikoen for venetrombose.

Strontiumtilskud: En terapeutisk løsning, der stadig undersøges

Strontiumtilskud er en nyligt opdaget terapeutisk mulighed. På trods af igangværende forskning er brugen heraf fortsat kontroversiel for sundhedspersonalet. På den anden side har kosttilskud, der indeholder strontiumcitrat eller strontiumklorid, ikke samme virkning mod osteoporose og bør ikke betragtes som ens.

Calcium og D-vitamin er fortsat det bedste tilskud til at bevare knoglesundheden. Hvis du har nogen bekymringer, må du ikke tøve med at konsultere din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lozano JA. Osteoporosis. Offarm. 2006: 25 (9): 62-68.
 • Palacios C, Sánchez Borrego R, Valdés C, Baród F, et al. Recomendaciones sobre ranelato de estroncio en el tratamiento de la osteoporosis. Progresos de Obstetricia y Ginecología. 2012; 55 (1): 38-49.
 • Reginster JY, Seeman E, De Vernejoul MC, Adami S, et al. Strontium ranelate reduces the risk of nonvertebral fractures in postmenopausal women with osteoporosis: Treatment of Peripheral Osteoporosis (TROPOS) study. J Clin Endocrinol Metab. 2005 May;90(5):2816-22.
 • Reginster JY, Deroisy R, Jupsin I. Strontium ranelate: a new paradigm in the treatment of osteoporosis. DrugsToday (Barc). 2003;39:89-101.
 • Meunier PJ, Roux C, Seeman E, et al. The effects of strontium ranelate on the risk of vertebral fracture in women with postmenopausal osteoporosis. N Engl J Med. 2004;350:459-68.
 • Ferraro EF, Carr R, Zimmerman K. A comparison of the effects of strontium chloride and calcium chloride on alveolar bone. Calcif Tissue Int. 1983;35:258-60.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.