Verdens blodtryksdag: Kend dine tal

Den 17. maj er verdens blodtryksdag. Det er vigtigt, at den almene befolkning er opmærksom på risikoen ved denne tavse sygdom.
Verdens blodtryksdag: Kend dine tal

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Verdens blodtryksdag fejres hver 17. maj. Formålet med dagen er at forebygge sygdommens udvikling ved at fremme gode livsstilsvaner.

Det er også vigtigt at få stillet en tidlig diagnose af sygdommen, og derfor opfordres der til hyppige blodtryksmålinger med sloganet “kend dine tal”. Dette har været sloganet for verdens blodtryksdag i mindst fem år.

Sygdommen er en risikofaktor for hjertekarsygdomme, fordi den ligger bag andre sygdomme, der i sidste ende fører til følgesygdomme eller dødsfald. Disse omfatter akut myokardieinfarkt og slagtilfælde.

Som vi skal se, er det en meget hyppig lidelse, og verdens blodtryksdag er en vigtig lejlighed til at opdage og bekæmpe høje blodtryksværdier i tide. Sandheden er, at mange liv kan reddes ved at handle med præcision på dette område.

Højt blodtryk i verden: Vigtigheden af verdens blodtryksdag

Ifølge skøn dør ca. 17 millioner mennesker hvert år af hjerte-kar-sygdomme. Det svarer til næsten 30% af alle dødsfald på verdensplan.

Hvis vi opdeler dødsfald som følge af kardiovaskulære årsager efter risikofaktorer, vil vi se, at mere end 9 millioner af disse dødsfald er forbundet med arterielt forhøjet blodtryk. Med andre ord forekommer mere end 50% af de hjertekarrelaterede dødsfald hos patienter med forhøjet blodtryk.

Blandt voksne over 25 år har 40% forhøjet blodtryk. Desuden registreres der flere tilfælde, jo højere alder. Verdens mest ramte region er Afrika.

Verdens blodtryksdag tjener til at øge bevidstheden blandt dem, der tror, at de er sunde, men som skjuler tal for højt blodtryk. Af alle mennesker med forhøjet blodtryk ved en tredjedel ikke, at de har forhøjet blodtryk, og de, der ved, at de har forhøjet blodtryk, opnår ikke acceptabel kontrol i op til 50% af tilfældene.

Læge tjekker ældre mands blodtryk

Verdens blodtryksdag afslører en tavs sygdom

Arteriel hypertension gør skade på kroppen i det skjulte. Derfor er der, som vi allerede har nævnt, mange mennesker, der ikke er klar over deres tilstand med forhøjet blodtryk og fortsætter med deres usunde vaner.

Et af problemerne er, at sygdommen ikke giver symptomer. Selv om der er mennesker, der rapporterer, at de lider af hovedpine på grund af arteriel hypertension, er sandheden, at symptomet reagerer på andre årsager, men ikke direkte på hypertension.

Under alle omstændigheder er det fornuftigt at tjekke blodtryk, når en patient går til lægen på grund af f.eks. hovedpine. Der er nemlig stor sandsynlighed for at opdage, at personen ikke er klar over sin hypertensive tilstand.

Verdens blodtryksdag slår til lyd for at gøre opmærksom på tallene, så højt blodtryk ikke går ubemærket hen. Konsekvenserne er alvorlige, og dets tavse status gør det endnu farligere.

Konsekvenserne af forhøjet blodtryk

Hjerte og blodtryksmåler

Arteriel hypertension har organer, hvor den udøver størst skade. Det er disse væv, der i sidste ende udløser symptomerne og de katastrofale helbredsmæssige konsekvenser. Med det in mente er de organer, som højt blodtryk påvirker mest, følgende:

  • Hjerte: For det første bliver kranspulsårerne skadet af forhøjet blodtryk og fører til muligheden for akut myokardieinfarkt eller angina pectoris.
  • Hjernen: Der forekommer ofte slagtilfælde hos personer med forhøjet blodtryk. En arterie kan blive gradvist blokeret eller briste som følge af forhøjet blodtryk. Følgerne af denne hændelse kan være katastrofale for en persons livskvalitet.
  • Perifere arterier: Kredsløbet i lemmerne lider også under forhøjet blodtryk. Arteriernes indre foring beskadiges og bliver tilstoppet af fedt og blodplader. På længere sigt lider især benene af iltmangel.
  • Nyrer: Den underliggende mekanisme, der forklarer nyresvigt hos patienter med forhøjet blodtryk, er den langsomme ødelæggelse af de arterier, der er ansvarlige for nyrernes udveksling. Det er også et vaskulært problem.
  • Øjnene: Som det sidste er nethinden det organ, der er mest påvirket af arteriel hypertension i øjeæblet. Retinopati er en særlig farlig situation, hvis patienten også er diabetiker.

Vigtigheden af at kende sine tal

Kampagnen på verdens blodtryksdag er baseret på at opfordre folk til at kende deres tal, fordi forebyggelse er afhængig af denne viden. Med andre ord, hvis personer med forhøjet blodtryk ved, at de har forhøjet blodtryk, har de flere redskaber til at ændre deres livsstil.

Selv om du ikke lider af sygdommen, kan du under alle omstændigheder beskytte dit hjerte ved at spise en afbalanceret kost, motionere, reducere salt og undgå stress.

Det kan interessere dig ...
Vidste du, at valnødder reducerer blodtrykket?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vidste du, at valnødder reducerer blodtrykket?

En af de sundeste vaner, du kan inkorporere i din kost, er at inkludere nødder. Vidste du, at valnødder faktisk reducerer blodtrykket?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lim, Stephen S., et al. “A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010.” The lancet 380.9859 (2012): 2224-2260.
  • Cáceres Toledo, María, Odalis Cáceres Toledo, and Lilian Cordiés Jackson. “Hipertensión arterial y retinopatía hipertensiva: Su comportamiento en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina 39.4 (2000): 210-216.
  • Ramírez-Palacios, Paula, et al. “Reorganización y manejo clínico para el control de la hipertensión en el primer nivel.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 56.S1 (2018): 26-37.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.