Konsekvenserne af overdreven indtagelse af omeprazol

Omeprazol er et lægemiddel, der tilhører gruppen af protonpumpehæmmere. De er meget nyttige lægemidler til visse lidelser, selv om de ved langvarig brug kan udløse bivirkninger. Få mere at vide i denne artikel!
Konsekvenserne af overdreven indtagelse af omeprazol
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Overdreven indtagelse af omeprazol og andre protonpumpehæmmere resulterer i flere milde bivirkninger. Hos nogle få mennesker er de dog ikke så milde.

Omeprazol er et lægemiddel, der hører til gruppen af protonpumpehæmmere. Denne gruppe af lægemidler udøver en kraftig hæmning af mavens syreudskillelse, hvilket giver dem stor terapeutisk effektivitet.

På den måde er de i stand til at lindre symptomerne hos patienter, der lider af gastroøsofageal refluks eller halsbrand. De er dog også nyttige til at forebygge potentielle lægemiddelinducerede blødninger i fordøjelseskanalen.

Overdreven indtagelse af omeprazol

På grund af deres egen effektivitet fører overdreven indtagelse af omeprazol og denne type lægemidler til virkninger ud over deres indikationer. De producerer en dybtgående hæmning af syreindholdet, som er forbundet med effektiv symptomkontrol og hurtig heling af læsioner.

Disse lægemidler har imidlertid potentielle bivirkninger. Selv om de er sjældne og generelt milde, kan der i nogle tilfælde forekomme alvorlige ændringer. Derfor har undersøgelser vist, at kronisk brug af omeprazol ikke er helt ufarligt.

Bivirkninger ved overdreven indtagelse af omeprazol

De hyppigste bivirkninger omfatter:

 • Hovedpine og svimmelhed.
 • Kvalme og diarré.
 • Mavesmerter.
 • Forstoppelse og luft i maven.
 • Hududslæt.

Andre mindre hyppige bivirkninger, som er blevet forbundet med langtidsforbrug, er relateret til tabet af mavesyrens defensive barrierefunktion. Denne bivirkning begunstiger ændringer i tarmfloraen med bakteriel overvækst. Der er data, der tyder på, at det kan fremme Clostridium difficile-infektion.

Der er også data om en øget forekomst af Candida-infektion. Sammenhængen med en højere forekomst af lungebetændelse er ikke helt klar, så vi har brug for, at forskerne gennemfører flere undersøgelser for at bekræfte dette. Desuden skal disse undersøgelser være mere grundige.

Mavesyre og piller

Selv om omeprazol anvendes mod gastroøsofageal refluks, kan det give lignende symptomer som bivirkning.

Ændringer i absorptionen og metabolismen af visse stoffer

Misbrug af omeprazol med deraf følgende hypoklorhydri betragtes som en prædisponerende faktor for ændringer i absorptionen og metabolismen af visse stoffer. Der er data, der tyder på, at hypoklorhydri er forbundet med vanskeligheder ved absorptionen af vitamin B12.

Specialister har observeret, at der er en øget risiko for frakturer hos kroniske omeprazolbrugere. De har dog endnu ikke bevist, at det er forbundet med ændringer i absorptionen af calcium eller en højere forekomst af osteoporose.

Overdreven gastrinudskillelse, som produceres ved reduktion af mavesyreindholdet, er blevet sat i forbindelse med en mulig disposition til at udvikle mave- eller bugspytkirtelkræft. Der er dog ingen data, der forbinder omeprazolmisbrug med en stigning i forekomsten af disse neoplasmer.

Du skal dog vide, at det hos nogle mennesker kan føre til sjældne reaktioner som f.eks:

 • Hypomagnesiæmi.
 • Interstitiel nefrit.
 • Kronisk nyreskade.
 • Rabdomyolyse.
En æske med piller

Indikationer for langvarig behandling med omeprazol

For at undgå misbrug af omeprazol og ethvert andet lægemiddel er det vigtigt at kende dets reelle indikationer. Listen over indikationer for behandling med protonpumpehæmmere er meget lang, men i de fleste tilfælde er de tidsbegrænsede.

De vigtigste indikationer for kronisk brug af omeprazol er dem, hvor der er en kronisk syre-relateret sygdom, som kræver undertrykkelse af det, f.eks:

 • Spiserørskatar.
 • Gastroøsofageal reflukssygdom, der vender tilbage, når behandlingen afbrydes.
 • Barrett-øsofagus: betragtes som præcancerøs.
 • Zollinger Ellison’s sygdom.

I nogle af dem, såsom Barrets øsofagus, kan patienterne bruge omeprazol kronisk, og det er meget sikkert. Lægerne anviser også kronisk brug hos patienter, der udgør en høj risiko for blødning i fordøjelseskanalen, f.eks. ældre voksne eller patienter, der tidligere har haft blødninger.

Konklusion

Omeprazol og andre protonpumpehæmmere er meget effektive og sikre lægemidler til behandling af mavesyrerelaterede sygdomme. De er også nyttige til forebyggelse af gastrointestinale blødninger.

Du skal dog være opmærksom på, at de fleste indikationer for behandling med omeprazol ikke overstiger 6-8 ugers behandling. At tage det i længere tid er sjældent, har præcise indikationer og kan ende med bivirkninger.

Det kan interessere dig ...
Hvad er omeprazol? Alt du behøver at vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er omeprazol? Alt du behøver at vide

Omeprazol er det repræsentative lægemiddel i gruppen af lægemidler kaldet protonpumpehæmmere. Disse bruges til maveproblemer som syre og mavekatar.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Molero Gómez, R., Sacristán de Lama, M. P., López Arranz, C., Mangues Bafalluy, I., Socias Manzano, M. S., & Piñeiro Corrales, G. (1997). Utilización Terapéutica del Omeprazol. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria.

 • Callejas Díaz, A., Montero Hernández, E., Gil Navarro, M., Tutor-Ureta, P., Yebra Bango, M., & Vargas Núñez, J. A. (2011). Omeprazol e hipomagnesemia. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1016/j.rce.2011.01.013

 • Sánchez, L. J., Nombela, A. M., Velázquez, C. B., Hernández, S. H., & Carretón, M. a. J. A. (2016). Efectos adversos del consumo crónico de omeprazol. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2016.01.007


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.