Konstant mavesmerte: Din krop prøver at fortælle dig noget

Konstant mavesmerte: Din krop prøver at fortælle dig noget
Konstant mavesmerte: Din krop prøver at fortælle dig noget

Sidste ændring: 08 april, 2019

Konstant mavesmerte kan være forårsaget af mange ting. Det kan både være internt og eksternt. Hvis din mave gør ondt i lang tid, bør du se en læge for at blive diagnosticeret og behandlet korrekt.

Lider du konstant af mavesmerter? I medicinske termer kaldes dette for epigastrisk smerte. Med andre ord refererer det til kramper over din navle og under din buste. Specialister anser ikke dette for et alvorligt problem. Imidlertid kommer millioner af mennesker hvert år ind i deres læges kontor med denne klage.

Til at begynde med skal du lære din krop og de signaler den sender dig, at kende, fordi der er mange grunde til at du har maveproblemer.

Glem ikke, at din krop absorberet alt omkring den, både fysisk og følelsesmæssigt. Så når din mave gør ondt, hvad er det lige din krop prøver på at fortælle dig?

Mulige årsager til konstant mavesmerte

Fødevareallergier kan forårsage konstant mavesmerte

Fødevareallergier kan forårsage konstant mavesmerte

Efter at have spist visse fødevarer kan du opleve noget ubehag omgående, eller efter et par timer. Laktose og gluten er for eksempel nogle almindelige ingredienser, der kan så bag sådan en utilpashed.

I disse tilfælde vil smerten være der i lang tid hver gang du spiser maden. Du bør identificere hvad denne specifikke fødevare er, så du kan stoppe med at forbruge det eller finde et andet alternativ.

Læs også: Få lindring fra mavekatar med disse 7 frugter

Stress eller vrede

Udover din kost vil måden din krop reagere på visse følelser som raseri, vrede eller stress, uundgåeligt forårsage mavesmerter. Dine følelser har en direkte effekt på dine nerve- og fordøjelsessystemer. Således går din krop ind i en tilstand af stress, der forårsager diarré og betændelse i tarmene.

Læs også: 6 teknikker til at kontrollere din vrede

Overspisning af junkfood er noget af det værste du kan gøre mod din krop

Junk food er ikke godt for dig

For meget junkfood (fede fødevarer, læskedrikke, for meget krydret mad) udløser mavesmerter, især på venstre side af din krop. Smerten vil være effektiv, så længe fødevaren er i gang med at blive fordøjet. Hvis det tager for lang tid, kan det forårsage kvalme og eventuelt opkastning.

Dårlig fordøjelse er en af årsagerne til konstant mavesmerte

I lægelig henseende er fordøjelsesbesvær kendt som dyspepsi. I dette tilfælde er smerten placeret i den midterste del af din mave. Det kommer også sammen med halsbrand og gas og sker under eller efter at have spist. Endnu vigtigere er det, at det er blevet anslået at 5-11% af befolkningen får fordøjelsesbesvær efter at have drukket for meget eller spist for hurtigt eller i overskydende mængde.

Menstruation kan forårsage konstant mavesmerte og er ikke noget du kan være skyldig i

Ond i maven

Præmenstruelt syndrom er en gruppe af fysiske og hormonale symptomer, som påvirker en kvindes krop. Generelt sker smerten i lænden. Men en stor procentdel af folk føler det i deres mave.

Det kan fortsætte indtil slutningen af din menstruation. Derfor er det tilrådeligt at være aktiv, spise sundt og få nok søvn.

Har du konstant mavesmerte kan en maveinfektion være årsagen til det

Hvordan kan du vide, om du har en infektion? Det kan skyldes en parasit, bakterier eller virus der findes i fødevarer.

Symptomerne afhænger af specifik slags bakterie. Det kan omfatte en brændende fornemmelse, smerte, træthed, mangel på appetit og endda feber. Der er naturlige måder at modvirke tilstanden på, men det er vigtigt at gå til en læge hvis smerten fortsætter.

Forstoppelse er en af synderne der forårsager mavesmerte

Forstoppelse kan medføre mavesmerter

En forhastet, travl livsstil, der sætter din krop igennem for meget stress og en diæt der er lav i fiber og væsker, kan forårsage forstoppelse.

Svaret er at ryste din stillesiddende livsstil op ved at blive aktiv og tilføje korn, grøntsager og mindst 8 glas vand om dagen til din rutine.

Hvis problemet ikke går væk, kan en læge også ordinere afføringsmidler.

Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD)

Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) er en tilstand der er forårsaget af ændringer i din mavesyre – i en omvendt retning. Som de bevæger sig fra din mave til spiserøret, forårsager de en brændende følelse og en skarp smerte i din mave og hals.

Hvordan bliver det behandlet?

For milde tilfælde kan en ændring i din kost være alt, hvad du har brug for. Undgå fede fødevarer, chokolade, krydret mad og kaffe og gør dine middage lette. Prøv også at indtage en masse fiber.

Bivirkning af medicin

Det er meget vigtigt at kende til bivirkningerne af den medicin du måske tager, da mange af dem kan forårsage mavesmerter. De kan også påvirke dit spiserør og forårsage betændelse.

For meget syre i fordøjelseskanalen slider på indersiden af din mave, hvilket medfører smerter og endda mavesår med høje doser.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de advarselsskilte din krop sender dig. Der er utallige grunde til at din mave gør ondt, og det kan være alt fra et forbipasserende problem lige til nogle alvorlige sår.

Bemærk: Nogle forhold kan afhjælpes med naturlige lægemidler eller antibiotika, mens andre kræver kirurgisk indgreb. Hvis du føler en mærkelig smerte, så vent ikke. Kontakt en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hausdorf, K. (1995). ALLTAGLICHES PRAXISSYMPTOM: MAGENBESCHWERDEN. Munchener Medizinische Wochenschrift. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1037/14194-002
  • Schulz, M., Helmstadter, A., & Braun, R. (1994). Consultation of stomach complaints | DAS BERATUNGSGESPRACH AM BEISPIEL: MAGENBESCHWERDEN. PZ Prisma. https://doi.org/10.1038/ng830

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.