7 kontraindikationer ved ingefær

Ingefær er hjemmehørende i den indomalaysiske zone, og folk har dyrket den siden oldtiden for at styrke kroppens forsvar. Lad os opdage egenskaber, fordele og kontraindikationer ved ingefær.
7 kontraindikationer ved ingefær

Sidste ændring: 20 november, 2021

Hvis du indtager ingefær regelmæssigt, kender du sikkert til dets egenskaber og fordele, men har du nogensinde spekuleret på de mulige kontraindikationer ved ingefær?

Ingefær er ligesom andre rødder en gavnlig plante for kroppen. Den er blevet brugt i traditionel kinesisk medicin i over 2000 år til behandling af kolik, diarré, kvalme, migræne og endda gigt. Desuden kan den indtages tørret, frisk, i te eller blot som ekstrakt.

Egenskaber og fordele ved ingefær

Ingefær indeholder en lang række sundhedsfremmende næringsstoffer, æteriske olier og antioxidanter. Faktisk er det blevet betegnet som en “superfood” på grund af dets fremragende egenskaber.

En af dets aktive forbindelser, gingerol, er ansvarlig for at give det mange af dens sundhedsmæssige fordele. For at gå i detaljer er dets egenskaber:

 • Det indeholder slimløsende, antibakterielle og antioxidante egenskaber.
 • Dets termogene egenskaber forbedrer stofskiftet, så det fremskynder fordøjelsen og reducerer betændelse i tarmene.
 • Reducerer kvalme, fordi det er et naturligt antiemetisk middel.
 • Det regulerer blodcirkulationen på grund af dets høje indhold af magnesium og zink.
 • Den reducerer stressniveauet, da det indeholder cineol, som giver en afslappende effekt.
 • Forbedrer optagelsen af næringsstoffer, fordi det øger stimuleringen i maven og enzymernes funktion.
 • Bekæmper migræne, fordi det blokerer produktionen af prostaglandiner, et stof, der betinger blodkarrene.

Men nogle gange kan forbruget af ingefær være kontraproduktivt og skabe nogle bivirkninger. Hvis folk har et uhensigtsmæssigt indtag af ingefær, kan nogle sygdomme endda forværres. Det er derfor tilrådeligt ikke at forbruge det i tilfælde af:

 • Gastritis.
 • Mavesår.
 • Irritabel tyktarm.
 • Colitis.

Årsagen? Dette rhizom irriterer slimhinderne og forårsager mavesmerter og kramper. Her er et mere omfattende kig på tilstande, hvor det kan være bedst at afstå fra at indtage ingefær.

Kontraindikationer ved ingefær

1. Når du tager antikoagulantia

Ingefærte

Generelt ordineres antikoagulantia for at forhindre tromber, der dannes i blodet, for eksempel warfarin, heparin og rivaroxaban.

Hvis du tager et af disse antikoagulantia efter lægelig anbefaling, er det ikke tilrådeligt at indtage ingefær, fordi planten har de samme virkninger som disse lægemidler, dvs. at den også bremser blodets størkningsproces.

En nylig undersøgelse offentliggjort i Current Drug Metabolism viste, at ingefær hæmmer blodpladeaggregationen. Denne virkning forklarer rodens interaktion med warfarin og andre blodfortyndende lægemidler. Så hvis du kombinerer ingefær med disse lægemidler, øger du risikoen for blå mærker eller blødninger.

2. Under graviditet

Der er modstridende meninger om indtagelse af ingefær under graviditet. Nogle undersøgelser hævder, at ingefær kan forårsage hormonelle forstyrrelser og endda forårsage for tidlige veer.

Det ville, uden at tage hensyn til de antikoagulerende virkninger, der er nævnt ovenstående, øge risikoen for blødninger.

På den anden side hævder andre undersøgelser, at ingefær ville hjælpe med at lindre den irriterende morgenkvalme, som mange gravide kvinder lider af i de første måneder af graviditeten.

Derfor er det vigtigt at søge en specialist, før man begynder at indtage det regelmæssigt, for at undgå kontraindikationerne ved ingefær.

3. Problemer med forhøjet blodtryk

Person får tjekket sit blodtryk

Ingefær alene har evnen til at sænke blodtrykket, da det blokerer calciumkanaler. Når dette mineral ikke kan trænge ind i blodkarrene, opstår der vasodilatation, hvilket sænker trykket.

Faktisk har en undersøgelse offentliggjort i Forskning i plantebehandling konkluderet, at ingefær er i stand til at reducere det systoliske blodtryk med op til 6 millimeter kviksølv. Og som om det ikke var nok, kan det også reducere det diastoliske tryk med op til 2 millimeter kviksølv og har en større effekt hos personer under 50 år.

Nogle blodtryksnedsættende midler virker også på calciumkanalerne i den glatte vaskulære muskulatur. Derfor kan den samtidige brug af begge stoffer forstærke virkningen og sænke blodtrykket mere end ønsket. Derfor er det ikke en god idé at indtage ingefær, hvis du er i behandling for forhøjet blodtryk.

4. Diabetes: Kontraindikationer ved ingefær

Egentlig er ingefær ikke problemet her, da det har et lavt glykæmisk indeks og derfor ikke ændrer blodsukkeret. Men hvis patienten er under behandling som f.eks. med insulininjektioner, bør det undgås.

I dette tilfælde er det tilrådeligt at rådføre sig med en specialist for at moderere mængden af medicin og dermed kunne nyde godt af ingefærens fordele.

5. Undervægtige personer

Person med vægt og målebånd

En af de mest anerkendte fordele ved ingefær er utvivlsomt dets slankende effekt. Det virker som appetitnedsættende, fremskynder fordøjelsesprocessen og eliminerer overskydende fedt. Derfor er det ikke godt at indtage, hvis du er undervægtig eller ønsker at øge muskelmassen.

6. Hæmofili: Kontraindikationer ved ingefær

Personer, der lider af hæmofili, har en tendens til at bløde i længere perioder, da de ikke har en koagulationsfaktor, der kontrollerer blødningen. Ved at stimulere blodcirkulationen kan ingefær forårsage chok hos hæmofilipatienter.

7. Hjerteproblemer

Mand med hjerteproblemer, hvilket er en af de kendte kontraindikationer ved ingefær

Ingefær hjælper med at frigøre blodkarrene, så længe den indtagne dosis er den anbefalede.

Indtagelse af ingefær i for store mængder kan dog have den modsatte virkning. Det foreslås at tage det i perioder på højst 4 dage og derefter holde pause i en uge. Det er naturligvis tilrådeligt at konsultere en læge, før man begynder et regelmæssigt indtag.

Anbefalinger for indtagelse af ingefær

For at undgå at forårsage nogen af de problemer, der er nævnt ovenstående vedrørende kontraindikationer ved ingefær, er det vigtigt, at du bruger det i små portioner til at krydre retter eller som ingrediens i salater.

Det er bedst at købe det frisk, da det indeholder flere gingeroler. Når du køber det i pulverform, er det vigtigt at kontrollere, at det er af økologisk oprindelse for at undgå at indtage pesticider.

På den anden side kan det opbevares uskrællet i op til 6 måneder, så længe det opbevares på køl, helst i glasbeholdere og væk fra sollys.

Det kan interessere dig ...
Ingefær har slankende egenskaber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ingefær har slankende egenskaber

Ingefær anvendes regelmæssigt i mange kulinariske tilberedninger på grund af sin unikke smag. Men vidste du, at det har slankende egenskaber?



 • Ginger. (2010).
  cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/ginger
 • Ginger. (n.d.)
  nccih.nih.gov/health/ginger
 • Torabil M, et al. (2016). 133: The effect of zingiber officinale (ginger) on hypertension; A systematic review of randomized controlled trials. DOI:
  10.1136/bmjopen-2016-015415.133