Sådan kan du kontrollere osteoporose i overgangsalderen

Regelmæssig, moderat motion er afgørende for at forebygge problemer forårsaget af osteoporose. Samtidig er det vigtigt at indtage en afbalanceret kost, der er rig på calcium og D-vitamin.
Sådan kan du kontrollere osteoporose i overgangsalderen

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Osteoporose er en sygdom, der påvirker dine knogler. Det er forårsaget af en reduktion af dit knoglevæv. Det ses hovedsageligt hos ældre mennesker og hos kvinder, der har gennemgået overgangsalderen. Det er vigtigt at kontrollere osteoporose i overgangsalderen. Det vil lade dig nyde et bedre helbred og øge din generelle trivsel.

Denne sygdom svækker dine knogler, hvilket gør dem skrøbelige og sårbare overfor brud. Dit håndled, hofter eller rygsøjle er de områder, der har størst risiko for brud.

I overgangsalderen reduceres din produktion af hormonet østrogen. Dette fremskynder osteoporose. Dette øger både vigtigheden og kompleksiteten ved at kontrollere denne sygdom.

Risikofaktorer for osteoporose

Osteoporose forekommer især hos kvinder i overgangsalderen
 • Alder. Når du er over 30 år, holder din krop op med at absorbere calcium. Som årene går, kan mængden af ​​calcium du har blive reduceret, hvis din kost ikke indeholder nok.
 • Tidlig overgangsalder. Nogle kvinder kommer i overgangsalderen tidligere på grund af operationer eller medicinske behandlinger.

Selvom disse behandlinger forsøger at forebygge anæmi og lignende problemer, kan de forårsage osteoporose.

 • Familiehistorie. Det er vigtigt at kontrollere osteoporose i overgangsalderen. Dette er især tilfældet, hvis du har en familiehistorie med brud og brudte knogler i denne fase.

Husk at den bedste måde at forudsige din fremtid på er ved at se på din familie.

 • Kost. Er din diæt afbalanceret eller rig på calcium? Hvis ikke, er det en god idé at medtage flere mælkeprodukter. Dette kontrollerer osteoporose i overgangsalderen.

Det er ligegyldigt hvor gammel du er: knogleproblemer kan altid vise sig, og de er aldrig gode.

Sådan kan du kontrollere osteoporose

Når du ved, at du har denne sygdom, er det vigtigste at gøre alt hvad du kan for at kontrollere osteoporose.

Det bedste er at begynde at tage dig af dig selv, før du bliver syg. Det vil sige, før du har mistanke om, at du risikerer at have det.

I begge tilfælde er anbefalingen den samme.

Læs også: Sådan giver du slip på tvangstanker

1. Motion

Ideelt set bør motion være en del af din livsstil, allerede før du diagnosticeres med osteoporose. Du bør også starte før overgangsalderen.

Oprettelse af en træningsrutine vil være til gavn for dit helbred. Du behøver kun at lave enkle aktiviteter. Dette inkluderer gåture blot 30 minutter om dagen.

Hvis du får frakurer på dine knogler skal du undgå vanskelige øvelser eller dem, der gør brug af store vægte.

Motion kan udføres til flere formål:

 • Styrkelse af dine muskler.
 • Hjælpe med at kontrollere dit knogletab.
 • Reducere nogle af de problemer, der er forbundet med overgangsalderen.

2. En afbalanceret kost kan hjælpe med at kontrollere osteoporose i overgangsalderen

Sørg for at indtage en sund og afbalanceret kost

Fra barndom til en alder af 30 udvikles dine knogler. De får calcium naturligt. På grund af dette er en god kost med til at beskytte dine knogler. Dette er vigtigt for at forebygge og kontrollere osteoporose.

For at have stærke knogler er det nødvendigt at indtage en kost, der er rig på calcium. Den anbefalede daglige dosis er 1000 mg.

Nogle fødevarer, der har calcium er:

 • Mejeriprodukter
 • Æg
 • Grønne grøntsager
 • Laks
 • Sardiner
 • K-vitamin forhindrer også knoglebrud i overgangsalderen.

Nogle fødevarer, der indeholder K-vitamin er:

 • Vindruer
 • Kiwi
 • Avocadoer
 • Sunde olier

Læs også:

3. Tag D-vitamin for at kontrollere osteoporose i overgangsalderen

Når vi taler om osteoporose og hvordan vi forhindrer det, tænker vi på calcium. Dog er D-vitamin lige så vigtigt.

D-vitamin gør det muligt for din krop at absorbere calcium. Det er nemt at få det, alt du skal gøre er at få lidt sol i 10 minutter om dagen.

Du kan også få det fra animalske kilder som:

 • Tunfisk
 • Laks
 • Bøf
 • Lever
 • Ost
 • Æg

4. Du kan kontrollere osteoporose med en sund livsstil

Dårlige vaner, så som at drikke alkohol eller bruge tobak, bør stoppes så hurtigt som muligt.

Måske kan du ikke leve uden en øl i weekenden. Eller du har måske en slem tobaksafhængighed. I begge tilfælde skal du prøve at vænne dig af med din last lidt efter lidt.

Brug af disse produkter forårsager en mindre østrogenproduktion i din krop. Som følge heraf hjælper det til at kontrollere osteoporose at holde sig fra dem.

Træning hjælper også dine knogler til at blive stærkere. Det er dog en god ide at begynde at træne så hurtigt som muligt. Dette gælder især før du skal begynde at kontrollere osteoporose på grund af overgangsalderen.

Læs også:

5. Undgå faldulykker

Det er nødvendigt at undgå faldulykker, da der nemt opstår brud på knoglerne

Selv om det er svært at forhindre faldulykker, er det nødvendigt for alle, der lider af osteoporose.

Fordi du har svage knogler, er de mere tilbøjelige til at brække. Og det er ligegyldigt, hvilken slags fald eller slag du udsættes for.

Det er en god ide at ændre dit hjem for at forhindre fald og kontrol af osteoporose. Du kan gøre dette ved at holde de områder, du bor i, organiseret, godt oplyst og med klare farver.

Nogle gange kan du også installere håndtag i dit badekar eller i andre områder.

At have osteoporose bør ikke ændre din livskvalitet.

Du kan leve et normalt liv, selvom du har osteoporose. Men du skal følge din behandlingsplan og undgå høj øvelser med høj impakt og fald.

Konstante behandling er afgørende ved tilfælde af osteoporose. Og det er strengt nødvendigt for at bevare dit velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.