Koreansk kost: Den asiatiske nøgle til vægttab

Koreansk kost prioriterer fisk og grøntsager. Derudover tager de også speciel hensyn til deres madlavningsmetoder og bruger ikke særlig mange stegte madvarer, hvilket reducerer deres fedtindtag.
Koreansk kost: Den asiatiske nøgle til vægttab
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I vesten har vi længe beundret asiatiske kvinder på grund af deres slanke figur. Selv hvis genetik spiller en rolle, er der ingen tvivl om, at deres kost også er en vigtig del af denne egenskab. I denne artikel vil vi fokusere på koreansk kost.

Selvom vestlig inspireret madlavning har en indflydelse på asiatisk mad nu til dags, har lande såsom Japan og Korea vedligeholdt sunde madlavningstraditioner, der ikke bidrager til vægtøgning.

Faktisk har koreanere en længere forventet levetid samt færre overvægtige mennesker end folk fra andre økonomisk udviklede lande. Hvad er deres hemmelighed? Hvorfor er deres mad så sund? I denne artikel finder du ud af, hvorfor den koreanske kost er så slankende.

Slankende hemmeligheder ved koreansk kost

Koreansk madlavning er blevet populært verden over grundet dens slankende egenskaber. Men det er bedst ikke at forveksle deres basale principper for sundhedsskadelige ‘mirakelkure’, for de er to meget forskellige ting.

Desværre er der kommet en overflod af slankekure, der er baseret på den voksende popularitet af koreansk kost, men mange af disse er for strikse. Mange af dem virker, men efterlader dig med ernæringsmæssige mangler. Derfor er det godt altid at søge råd fra en uddannet diætist før du begynder på en ny kostplan, for at se om planen vil være velegnet til din alder, generelle sundhed og vægt.

Generelt burde mange af denne madlavningstraditions ‘hemmeligheder’ indarbejdes i enhver sund og afbalanceret kost. Nedenfor vil du finde detaljerne omkring de vigtigste hemmeligheder.

Højt indtag af grøntsager

Asiatisk grøntssagsskål

Den koreanske kost er baseret på friske grøntsager og ris. Følgende fødevarer er kalorielette og findes i enhver hovedret:

 • Kartofler
 • Champignoner
 • Grønt og grøntsager fra korsblomst-familien
 • Tomater
 • Gulerødder

Lavt indtag af kød

I mange vestlige madlavningstraditioner er kød en hovedingrediens, men for koreanerne er det en sekundær ingrediens. Dette er en vigtig grund til, at deres kost indeholder mindre fedt i forhold til mange andre lande.

 • De spiser fisk og skaldyr i stedet for rødt kød, og disse indeholder store mængder omega-3 og protein.
 • Når de tilbereder kød, har de en tendens til at riste eller bage det – så det indeholder mindst muligt fedt.

Stærke supper

Stærk koreansk suppe

Heldigvis er denne fedtforbrændende suppe let at lave. Supper udgør traditionelt en vigtig del af den koreanske kost. De er lette i maven, nemme at lave, og giver en god mæthedsfornemmelse grundet deres mange forskellige ingredienser.

 • Det er vigtigt at nævne, at mange koreanske opskrifter er stærke, hvilket øger forbrændingen af både kalorier og fedt.

Urteteer

Urtete er endnu en god grund til, at lære af Korea i forhold til vægttabsløsninger.

 • I Korea er det almindeligt at lave grøn te samt teer brygget på byg eller ristet byg. Disse er allesammen kendt for deres fedtforbrændende egenskaber.
 • De fremmer også fordøjelsen og kroppens naturlige rensningsmekanismer, hvilket gør det lettere at tabe sig.

Kimchi: en traditionel ret

Kimchi er en traditionel ret, der udgør en vigtig del af koreansk kost. Det bliver betragtet som en af verdens sundeste fødevarer, da det indeholder høje mængder af vitaminer, mineraler, samt vigtige mælkesyrebakterier (probiotika).

 • Hvad er kimchi? Kimchi er en gæret fødevare, der laves af dehydreret kinakål sammen med salt, hvidløg, ingefær, fiskesovs og forskellige slags chilli.
 • Denne stærke sag bliver ofte tilføjet måltider, da det gør dig mæt men samtidig har et lavt kalorieindhold.

Små mængder raffineret mel

Brød og andre tilberedte retter med raffineret mel er ikke særlig udbredte i koreansk kost. De bliver ikke spist ligeså ofte som sundere alternativer såsom frugt og fuldkorn.

Madlavningsmetoder

Udover den lave mængde kalorier og de specielle kombinationer af fødevarer, er koreansk kost også kendt for deres specialiserede madlavningsteknikker, der bevarer ingrediensernes ernæringsværdi.

 • Maden bliver sjældent stegt. I stedet bliver det typisk ristet eller kogt.

Masser af vand

Appelsinblomstte

Samtidig med, at de drikker store mængder urtete sammen med deres kost, drikker koreanske kvinder også masser af vand i løbet af dagen.

 • Alle afbalancerede kostplaner vil anbefale at man drikker nok vand, anbefaler man i den koreanske kost at drikke 2 til 3 liter om dagen.

Er du nu klar til at afprøve de koreanske sundhedshemmeligheder for dig selv? Husk på, ikke at starte på en striks kostplan eller en, med et meget lavt kalorieindhold – bare inkluder disse simple ideer i en afbalanceret kostplan.

Det kan interessere dig ...
9 hurtige aftensmadsideer til vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 hurtige aftensmadsideer til vægttab

Med de her hurtige aftensmadsideer behøver du ikke spilde for meget tid på planlægning, mens du stadig fastholder din slankekur. • Tremblay, A., Arguin, H., y Panahi, S. (2016, 1 de agosto). Capsaicinoides: una solución picante para el manejo de la obesidad ‘. Revista Internacional de Obesidad. Grupo editorial de naturaleza. https://doi.org/10.1038/ijo.2015.253
 • Jung, JY, Lee, SH, Kim, JM, Park, MS, Bae, JW, Hahn, Y., … Jeon, CO (2011). Análisis metagenómico del kimchi, un alimento fermentado coreano tradicional. Microbiología Aplicada y Ambiental77(7), 2264–2274. https://doi.org/10.1128/AEM.02157-10
 • Link, LB, y Potter, JD (2004, septiembre). Verduras crudas versus cocidas y riesgo de cáncer. Epidemiología del cáncer, biomarcadores y prevenciónhttps://doi.org/13/9/1422 [pii]

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.