Rosacea: Karaktertræk og behandling

Rødme er ikke ligefrem en sygdom i medicinsk forstand, men et æstetisk problem, der kan føre til rosacea. Du bør derfor tale med en dermatolog, fordi det kan være det første tegn på et mere seriøst problem.
Rosacea: Karaktertræk og behandling
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Rødmen er en dermatologisk tilstand, som kan føre til rosacea eller andre seriøse problemer, hvis det ikke bliver behandlet. Fremkomsten af røde pletter på huden er de primære karaktertræk, primært på grund af temperaturforandringer. Det er ikke en sygdom i medicinsk forstand, men det er primært et æstetisk problem.

Rødmen i ansigtet er normalt under nogle omstændigheder, især i løbet af vinteren eller på grund af lave temperaturer. Hvis rødmen bliver permanent og intens over tid, kan problemet dog være rosacea.

Denne lidelse rammer flere kvinder end mænd og er på grund af både indre og eksterne årsager. Det er også mere hyppigt hos personer med lys hud. Det er vigtigt at diagnosticere dette problem så tidligt som muligt for at kunne få en passende behandling.

Rosacea

Kvinde med tør hud i ansigtet

Rosacea er en vaskulær anomali, der primært manifesterer sig i venolerne og arteriolerne. Det skyldes, at de har meget lav elasticitet. Når blodomløbet øges drastisk, bliver huden derfor rød og forbliver sådan. Grunden til det er, at blodårerne ikke er elastiske og har svært ved at vende tilbage til sin normal tilstand.

Generelt dækker rødlige områder kinderne, hagen og næsen, selvom det også kan dukke op hvor som helst i ansigtet og på halsen. Alle kan opleve denne form for rødmen, men det er typisk midlertidigt. Når det bliver permanent, kan det være på grund af rosacea.

Der er to faser i denne type af hudlidelse. I den første er der kun rødme i nogle områder i ansigtet og på halsen, som til at starte med forsvinder hurtigt. De bliver dog gradvist permanente. I den anden fase dukker karsprængninger eller bedre kendt som edderkopper op.

Disse ligner et lille rødligt spind med tynde linjer, der på en måde ligner lange tynde edderkoppeben (hvoraf navnet kommer). De kan være alt fra røde til violette og er et sikkert tegn på tilstedeværelsen af rosacea.

Årsagen til rosacea

Som vi nævnte ovenstående, er denne vaskulære anomali på grund af mangel på elasticitet i blodårerne. Når de små blodårer bliver udvidet af en eller anden grund, forbliver de sådan og formår ikke at trække sig sammen igen. Derefter bliver de mere synlige gennem huden og dette er grunden til, at der er et rødligt område.

Faktorerne, der kan føre til udspiling af disse blodårer, kan være:

 • Pludselige temperaturforandringer.
 • Vejrforhold, såsom voldsom vind.
 • Slag eller mindre skader på huden.
 • Rygning.
 • Overdrevet indtag af alkohol.
 • Anvendelse af irriterende substanser i ansigtet.
 • Overeksponering for solen eller UV-lamper.
 • Voldsom stress eller angst.
 • Krydede retter.
 • Hormonelle ændringer.
 • Forhøjet blodtryk eller diabetes.
 • Anvendelsen af kortikosteroide medikamenter.

Den præcise årsag til, at rosacea opstår, er ukendt. Vi ved dog, at genetik spiller en rolle i det. Det er dermed gængs for denne anomali at opstå hos personer, hvis forældre også havde det.

Ting, man bør have i baghovedet

Kvinde illustrerer resultatet af behandling af rosacea

Den primære manifestation af rosacea er fremkomsten af rødlige områder og karsprængninger. Kun i enkelte tilfælde er disse ledsaget af en brændende fornemmelse eller lokaliseret smerte. I nogle tilfælde er rødmen den første fase af rosacea eller en anden hudlidelse. Dette er især gængs, hvis det manifesterer sig som pletter i ansigtet eller pustler.

Mange personer har ikke problemer efter den første fase. I et hvert tilfælde er det altid bedst at tale med en dermatolog, når de første symptomer dukker op. Det skyldes, at det er meget nemmere at kontrollere, når man begynder behandlingen tidligt.

Forebyggelse er som regel mere effektivt end en form for behandling, når det kommer til dermatologiske problemer. Fordi årsagen til rosacea stadig er et mysterie for videnskaben, er det eneste, de kan anbefale, at man udøver en daglig hudplejerutine ved at anvende passende produkter til sin hudtype og følger sunde vaner generelt.

Når først tilstanden har manifesteret sig, vil behandlingen afhænge af, hvor fremskredent det er. Generelt kan nogle cremer mindske blodgennemstrømningen i det ramte område. Samtidig kan nogle lægemidler også hjælpe. Laserbehandling er dog ofte meget mere effektivt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.