Kostvideoer på TikTok: Hvorfor kan de være skadelige?

Kostvideoer på TikTok er populære i disse dage, men de kan være skadelige for dit helbred. Lær hvorfor i denne artikel.
Kostvideoer på TikTok: Hvorfor kan de være skadelige?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Sociale netværk har en stærk indflydelse på folk. De er trods alt massemedier. Derfor er kostvideoer på TikTok ingen undtagelse. I et eksperiment udført af Wall Street Journal vedrørende det sociale netværk blev der gjort fund, som førte til en ændring af politikkerne for denne platform på grund af dens potentielle risici.

Konkret skabte avisen mere end 100 bots, der surfede på det sociale netværk. Nogle af dem var registreret som værende under 13 år gamle.

På den måde kunne de konstatere, at sådanne konti blev anbefalet en lang række videoer om vægttab, spil og alkoholholdige drikkevarer. Desuden blev ca. 32.000 typer indhold tagget med “vægttab” og ca. 11.000 med “spiseforstyrrelser”.

Hvad er TikTok?

TikTok er et socialt netværk af kinesisk oprindelse, hvor der deles korte videoer. Det blev lanceret i 2016, men opnåede sin største succes under pandemien, især blandt unge mennesker.

Som med ethvert socialt netværk har det “influencere”, eller personer, der har et stort antal følgere, og som udøver en vis form for indflydelse på deres følgers adfærd. Derfor kan alt, hvad de gør eller siger, blive gentaget tusindvis af gange.

Ulempen er, at algoritmen på denne platform registrerer de enkelte brugeres data og foreslår videoer, der fanger deres opmærksomhed. På denne måde vises videoer fra alle og ikke kun fra fulgte konti i forslagene.

Hvis en bruger ser en video om anoreksi og søger efter lignende videoer, bliver algoritmen derfor ved med at vise denne type indhold. De fleste af disse videoer har ikke professionelle kriterier og spreder oplysninger, der kan blive meget skadelige.

TikTok på telefon

Problemet med kostvideoer på TikTok er, at mange af de videoer, der deles, ikke har professionelle kriterier og kan bringe folks helbred i fare.

Du vil måske også finde dette interessant: Hvad er kostomlægning, og hvordan gennemfører man det?

Kostvideoer på TikTok: De sociale netværks indflydelse på unge

Medierne har altid haft stor indflydelse på kropsbilledet. Fra tv til sociale netværk er samfundet blevet solgt idéen om en “ideel krop”.

I dag, i den digitale tidsalder, er internettet det vigtigste middel til kommunikation, underholdning og interaktion. I den forbindelse rapporterede en undersøgelse i International Journal of Developmental and Educational Psychology, at ud af 2.371 unge mennesker brugte 96 % sociale netværk til at kommunikere.

Det, der er bekymrende ved denne situation, er, at netværkene er blevet det vigtigste middel til at sprede fejlagtige eller falske oplysninger, især hvad angår sundhed og ernæring. Mange influencere deler diæter, træningsplaner og “mirakel”-produkter, der lover at hjælpe folk med at nå deres idealvægt.

Men man glemmer det faktum, at hver proces skal tilpasses individuelle karakteristika, og at det kræver ledsagelse af kvalificerede fagfolk. For ikke at nævne, at reklame er en psykologisk mekanisme, der fungerer som en ekstern indflydelse på mad- og spisevaner.

I mange tilfælde kan folk have sunde vaner – endda foreslået af deres ernæringsekspert – og ændre dem efter at have set en video på sociale netværk. Nogle unge mennesker ender også med at udvise adfærd, der fører til spiseforstyrrelser som f.eks. bulimi, anoreksi eller spiseforstyrrelser.

Hvorfor kan kostvideoer på TikTok være skadelige?

Kostvideoer på TikTok er der mange af. Mens nogle er lavet af fagfolk på området, er andre blot råd givet af influencere, der ved lidt eller intet om ernæring.

Hvad er det store problem? Mange af anbefalingerne er uvidenskabelige og kan bringe en persons helbred i fare.

Faktisk sagde 82 % af 881 personer i en undersøgelse, at de følger ernæringsregnskaber. Til gengæld udtrykte 65,70 % interesse for at få opskrifter, mens 71 % lagde stor vægt på råd fra fagfolk. Det blev dog konstateret, at de mest populære konti var dem, der ikke var fra fagfolk på området.

I en anden nylig undersøgelse, hvor der blev anvendt virtuelle undersøgelser, blev det konstateret, at der er en betydelig risiko mellem hyppigheden af brugen af sociale netværk og risikoen for at lide af spiseforstyrrelser.

Desuden blev det observeret, at de sociale netværk med den største risiko for at påvirke disse problemer er dem, der ikke har en avanceret kontrol over opslag. Dette kunne forekomme med TikTok, før videofiltret blev indført.

Kvinde med salat ser på kostvideoer på TikTok

Mange af de diæter, der deles på sociale netværk, er ekstreme og restriktive. Derfor kan det være meget risikabelt for en persons helbred at gennemføre dem.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse: Sociale medier: Fordelene og ulemperne

Sådan bruger du sociale netværk sikkert

For at undgå problemer med kostvideoer på TikTok og andre sociale netværk er der nogle anbefalinger, der er værd at følge:

  • Undersøg altid, hvad du ser i TikTok-videoer , før du bruger et råd.
  • Find ud af, hvem der har lagt det op. Find ud af, hvilket erhverv den person, der har anbefalet kosten, har, og find ud af, om han/hun virkelig er specialist på området. Søg efter deres profil på andre sociale netværk.
  • Hvis dit mål er at tabe dig eller tage på i vægt, er det altid vigtigt at søge råd hos en ernæringsekspert. Hver proces er forskellig, og det har en tendens til at være farligt at følge diættendenser.
  • I tilfælde af at have symptomer eller mistanke om at have en spiseforstyrrelse er det bedst at søge professionel hjælp.

Dette er ikke for at dæmonisere alle kostvideoer på TikTok eller andre sociale netværk. Nogle af dem indeholder helt sikkert interessante oplysninger. Det er dog nødvendigt at finde ud af, hvem de personer, der giver sådanne råd, er, og om det indebærer nogen risiko at følge deres råd.

Alt, hvad der har med mad at gøre, er følsomt og påvirker vores velbefindende. Derfor er det nødvendigt at overveje kriterierne fra folk, der er eksperter på området. Det samme gælder for videoer om træningsrutiner eller sundhed.

Det kan interessere dig ...
Squid Game: En trussel mod den mentale sundhed?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Squid Game: En trussel mod den mentale sundhed?

Det er blevet postuleret, at Squid Game, som er en verdensomspændende sensation, har negative bivirkninger på teenagere. Få mere at vide her.  • Ojeda A. Uso de redes sociales y riesgo de padecer TCA en jóvenes. Volumen 6 Numero 10 pp 1289-1307. OCTUBRE 2021. DOI: 10.19230/jonnpr.4322
  • Lemos M. EL USO ACTUAL DE LAS REDES SOCIALES COMO HERRAMIENTA PARA LA EDUCACION ALIMENTARIA-NUTRICIONAL. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, NOVIEMBRE 2016
  • Del Barrio A. LOS ADOLESCENTES Y EL USO DE LAS REDES SOCIALES.  International Journal of Developmental and Educational Psychology, vol. 3, núm. 1, 2014, pp. 571-576

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.