Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser: Hvad er forskellen?

Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser er to forskellige ting, men begge har farlige sundhedsmæssige konsekvenser. Vi fortæller dig om forskellene i denne artikel.
Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser: Hvad er forskellen?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Spiseadfærd er flerdimensionel og har mange mulige årsager. Den sociokulturelle faktor er blevet et tveægget sværd, da den ofte har fokuseret på “skønhedsmyten”. Ved at fremme en sund livsstil håndhæves visse kropsnormer i samfundet. Således ændres mange menneskers adfærd, og der kan opstå forstyrret spisning eller spiseforstyrrelser.

Men hvad er det?

Faktisk er det to forskellige begreber. Besættelsen og kravene om at føre en organiseret livsstil, overholde de populære tendenser indenfor kost og tælle kalorier – blandt andre klichéer – kan sætte en person i fare for mentale, følelsesmæssige og fysiske helbredsproblemer. Det er således muligt at bevæge sig fra et spiseproblem til et patologisk problem.

Forstyrret spisning er ikke en spiseforstyrrelse. Det er dog ikke normal adfærd og indebærer risici. Her viser vi dig, hvordan du kan genkende advarselstegnene på spiseforstyrrelser, og vi giver dig nogle tips til, hvordan du kan håndtere det.

Karakteristika ved forstyrret spisning

I henhold til Center for unge kvinders sundhed bruges udtrykket “forstyrret spisning” deskriptivt. Det bruges ikke til at diagnosticere en spiseforstyrrelse. En persons adfærd og mønstre kan dog bringe vedkommende i risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse.

Ved forstyrret spisning forstås, at måltider spises af andre årsager end sult og ernæring. En gennemgang giver faktisk nogle eksempler, som f.eks. følgende situationer:

 • Kedsomhed eller stressspisning.
 • Springe måltider over.
 • Følelsesmæssig spisning.
 • Spring større fødevaregrupper over.
 • Spise det samme hver dag.

Den samme gennemgang forklarer, at der er en hårfin grænse mellem forstyrret spisning og en spiseforstyrrelse. Obsessiv adfærd vedrørende mængder og typer af mad kan føre til tvangsoverspisning. Det kan også ske, når personen bliver ekstrem og restriktiv med slankekure, hvilket kan føre til anorexia nervosa.

Med andre ord samler forstyrret spisning usund spisevaner og kropsadfærd for at tabe sig eller fremme sundheden. Når denne situation opretholdes over tid, risikerer personen at få sygdomme og problemer med selvværdet.

Kvinde på vægt med mad omkring sig

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse: Passer det, at kalorier bliver omdannet til fedt?

Almindelige symptomer på forstyrret spisning

Forstyrret spisning kan forårsage alvorlige skader på helbredet. På grund af dette har magasinet Psykologi og sundhed forklaret, at du skal være opmærksom på advarselstegn, så du kan genkende dem. Dette omfatter følgende:

 • Konstante vægtudsving.
 • Langvarig yo-yo-diæt.
 • Ekstremt stive diæter og øvelser.
 • Observation over kroppen, motion og mad.
 • Angst over dit selvbillede.
 • Kompulsiv eller følelsesmæssig adfærd.
 • Følelser af skyld eller skam, når du ikke kan holde dig til en diæt eller motionsplan.
 • Brug af kompenserende foranstaltninger som f.eks. fødevarebegrænsning, ekstrem motion, faste og endda afføringsmidler.
 • Springe måltider over.
 • Problemer med fordøjelsen.
 • Spiseforstyrrelser.
 • Tælle kalorier.
 • Problemer med lavt selvværd.
 • Undgå sociale engagementer, der omfatter mad.

Sådan skelner du forstyrret spisning fra spiseforstyrrelser

Phillipa Hay og Jane Morris understreger i deres kapitel om spiseforstyrrelser, at den vigtigste forskel mellem forstyrret spisning og spiseforstyrrelser er, om personens symptomer og oplevelser opfylder de diagnostiske kriterier for en spiseforstyrrelse.

Når nogen siger: “Jeg har problemer med at spise”, beskriver de deres adfærd med mad, men uden at der er stillet en konkret diagnose.

Hvis de imidlertid opfylder visse kriterier, kan det klassificeres som en spiseforstyrrelse, der ikke er specificeret på anden vis. Det er dog også muligt, at symptomerne måske ikke er ekstreme nok til at blive diagnosticeret som en spiseforstyrrelse.

I en artikel, der er delt i Eating, and Weight Disorders, står der, at en person med forstyrret spisning har samme adfærd som personer med spiseforstyrrelser. Symptomerne er dog mindre hyppige og mindre alvorlige.

I mellemtiden har en gruppe af specialister via The American Journal of Clinical Nutrition fastslået, at hvis forstyrret spisning ikke håndteres og behandles i tide, kan det blive til anorexia nervosa, tvangsoverspisning eller bulimi. Disse sygdomme kan vise sig forskelligt hos hver enkelt patient og have livslange konsekvenser.

Mulige sundhedsmæssige konsekvenser

Selv om det i begyndelsen måske ikke bemærkes, har forstyrret spisning negative konsekvenser for både dit fysiske og psykiske helbred. Mange af dem er endda livslange konsekvenser. Lad os tage et kig på de vigtigste virkninger.

Almindelige spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser medfører tvangstanker om mad syv dage om ugen, 24 timer i døgnet. Personen tænker kun på kalorier, træning, måltidsplanlægning eller deltager i binge eating eller purging. Derfor er der en øget risiko for følgende alvorlige spiseforstyrrelser:

 • Anorexia nervosa:
  • En Cambridge University gennemgang beskriver dette begreb som en spiseforstyrrelse, der er klassificeret ved den skadelige ændring af kropsbillede og -form.
  • Der findes flere typer. Restriktiv anoreksi er, når man begrænser maden for at tabe sig eller forhindre vægtøgning.
 • Bulimia nervosa:
  • En anden litteraturgennemgang beskriver bulimi som en alvorlig spiseforstyrrelse, der er kendetegnet ved at spise overdrevne mængder mad på kort tid, dvs. overspisning. Dette efterfølges af skyld og skam, hvilket ofte resulterer i selvinduceret opkastning, misbrug af afføringsmidler og ekstrem motion.

Du vil måske finde denne artikel interessant: 9 fordele ved at spise rigtige fødevarer

Andre typer spiseforstyrrelser relateret til bulimi og anoreksi

Choate og Gintner anfører, at anoreksi og bulimi har meget til fælles, da begge lidelser indebærer overspisning og udrensning. Disse forfattere har valgt at betragte tvangsoverspisning og udrensning som en undertype af spiseforstyrrelser.

Tvangsoverspisning

Denne undertype af forstyrrelser er den mest almindelige, da den forekommer i både anoreksi og bulimi.

En nyere artikel forklarer, at overspisning og udrensning er kendetegnet ved episoder med ekstrem spisning, efterfulgt af selvfremkaldte opkastninger, misbrug af diuretika, afføringsmidler eller overdrevet motion. Ved overspisning mister man kontrollen, mens man spiser.

Selvfremkaldt opkastning

Denne type opkastning er en form for udrensende adfærd.

Det omfatter også overdrevet motion og misbrug af afføringsmidler og diuretika. Den er ofte efterfulgt af episoder med “ukontrolleret” fødevareindtag. Desuden vil personer, der selv fremkalder opkastninger, ofte spise meget og hurtigt, uanset om de er mætte eller ej.

Kvinde med forstyrret spisning spiser pizza på toilet

Andre sundhedsproblemer

En gruppe læger har fundet ud af, at andre konsekvenser af spiseforstyrrelser omfatter øget risiko for fedme, knogletab, mave-tarmforstyrrelser, lav puls, lavt blodtryk, ubalance i vand- og elektrolytbalancen, depression, social isolation og øget angst.

Sådan retter du op på forstyrret spisning

Heldigvis findes der værktøjer, der kan hjælpe med at kontrollere forstyrret spisning, før der opstår en spiseforstyrrelse. Tidsskriftet Farmakologi og terapeutik forklarer, hvordan man kan forebygge og korrigere disse forstyrrelser. Her er nogle anbefalinger.

Acceptér din krop, som den er

Lad være med at kritisere dig selv, når du ser dig i spejlet, og tænk på din krop som et køretøj, der gør det muligt for dig at bevæge dig gennem dagen. Udskift negativ indre dialog med positive udsagn. Anerkend alle de fantastiske ting, som din krop kan gøre.

Undgå modediæter

Det anbefales at indføre en sund måde at spise på med måde. Dette vil forhindre følelser af afsavn.

Læg vægten væk

Det kan være besættende at bruge en vægt og føre til ekstreme vægttabsmønstre. Udskift vægten, og oplev, hvordan du har det med din krop, og hvordan dit tøj sidder. Husk: Vær venlig mod dig selv, og sammenlign dig ikke med andre.

Læg en sund motionsplan

Du bør overveje, hvor ofte du motionerer, og sætte dig et mål. I stedet for at se det som et middel til at tabe dig, bør du nyde det.

Få professionel hjælp

Hvis din spiseadfærd er alvorlig, skal du søge professionel hjælp. En diætist med erfaring i rådgivning om spiseforstyrrelser eller en psykoterapeut kan hjælpe dig med at praktisere sundere spisevaner og hjælpe dig med at se i øjnene, hvad der kan have ført dig til denne usunde adfærd til at begynde med.

Ideelt set bør et tværfagligt behandlingsteam være der for at hjælpe dig med at tackle alle udløsende faktorer. Dette team bør arbejde tæt sammen for at hjælpe dig med at nå dine sundhedsmål. Der er en god chance for at overvinde spiseforstyrrelser med rettidig og passende intervention.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du undgå spiseforstyrrelser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du undgå spiseforstyrrelser

Ved spiseforstyrrelser spiser en person tvangsmæssigt og føler derefter skyldfølelse. Læs om, hvordan du kan undgå spiseforstyrrelser. • Toledo-Morales, P. & Sánchez-García, J.M. (2006). Trastornos de la  conducta alimentaria en el contexto escolar. En M.J. Gómez & P. Toledo-Morales (Coord.), Educación para la salud: la promoción de  estilos de vida saludables en la escuela, (pp. 80-100). Sevilla: @prende-iea. ISBN: 978-84-690-1076-1.
 • Center for Young Women´s Health.Trastornos Alimenticios: Información General. Disponible en: https://youngwomenshealth.org/2001/06/29/desordenes-de-la-alimentacion/#:~:text=Alimentaci%C3%B3n%20desordenada%20es%20un%20t%C3%A9rmino,de%20desarrollar%20un%20trastorno%20alimenticio.
 • Reyna María Cruz Bojórquez, María Luisa Ávila Escalante, María de la Cruz Cortés Sobrino Rosalía Vázquez Arévalo, Juan Manuel Mancilla Díaz. Restricción alimentaria y conductas de riesgo de trastornos alimentarios en estudiantes de Nutrición. Psicología y Salud. 2008, 18, 2, pp. 189-198.
 • Marie Galmiche, Pierre Déchelotte, Grégory Lambert, Marie Pierre Tavolacci, Prevalence of eating disorders over the 2000–2018 period: a systematic literature review, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 5, May 2019, Pages 1402–1413, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy342
 • M Yannakoulia , A L Matalas, N Yiannakouris, C Papoutsakis, M Passos, D Klimis-Zacas. Disordered eating attitudes: an emerging health problem among Mediterranean adolescents. Eat Weight Disord, 2004 Jun;9(2):126-33. doi: 10.1007/BF03325056.
 • Jamie-Lee Pennesi, Tracey D. Wade, A systematic review of the existing models of disordered eating: Do they inform the development of effective interventions?, Clinical Psychology Review, 2016, Volume 43, Pages 175-192, https://doi.org/10.1016/j.cpr.2015.12.004.
 • Brockmeyer, T., Friederich, H., & Schmidt, U. (2018). Advances in the treatment of anorexia nervosa: A review of established and emerging interventions. Psychological Medicine, 48(8), 1228-1256. doi:10.1017/S0033291717002604
 • Savani Bartholdy  , Peter Musiat, Iain C Campbell, Ulrike Schmidt. The potential of neurofeedback in the treatment of eating disorders: a review of the literature. Eur Eat Disord Rev, 2013 Nov;21(6):456-63.
 • Choate, L. H., & Gintner, G. G. (2016). Feeding and eating disorders. In B. Flamez & C. J. Sheperis (Eds.), Diagnosing and treating children and adolescents: A guide for mental health professionals (pp. 315–339).
 • Serra, R., Di Nicolantonio, C., Di Febo, R. et al. The transition from restrictive anorexia nervosa to binging and purging: a systematic review and meta-analysis. Eat Weight Disord (2021). https://doi.org/10.1007/s40519-021-01226-0
 • Dooley-Hash S. (2021) Acute Care of Eating Disorders. In: Zun L.S., Nordstrom K., Wilson M.P. (eds) Behavioral Emergencies for Healthcare Providers. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-52520-0_19
 • Himmerich H, Kan C, Au K, Treasure J. Pharmacological treatment of eating disorders, comorbid mental health problems, malnutrition and physical health consequences. Pharmacology & Therapeutics. Published online August 2020. doi:10.1016/j.pharmthera.2020.107667
 • Hubertus Himmerich, Carol Kan, Katie Au, Janet Treasure, Pharmacological treatment of eating disorders, comorbid mental health problems, malnutrition and physical health consequences, Pharmacology & Therapeutics, Volume 217, 2021, 107667, ISSN 0163-7258, https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2020.107667. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725820301972)
 • Sergio Melotto, Clinical pharmacology of eating and not eating, Current Opinion in Pharmacology, Volume 14, 2014, Pages 1-5, ISSN 1471-4892, https://doi.org/10.1016/j.coph.2013.09.015. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489213001884

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.