Kreativ visualisering: Hvad er det?

Kreativ visualisering er en kognitiv teknik, der kan hjælpe os med at nå mål. Læs med og find ud af, hvordan du praktiserer den.
Kreativ visualisering: Hvad er det?

Sidste ændring: 10 april, 2023

Kreativ visualisering er en kognitiv proces, der indebærer at skabe positive og behagelige billeder i sindet. Den er blevet brugt i psykologisk terapi til at behandle en række problemer, såsom stress og angst. Det er også blevet brugt til at forbedre personlig udvikling, selvværd, selvtillid og positiv indstilling.

Afhængigt af det mål, der skal opnås med kreativ visualisering, vil proceduren variere. I denne artikel vil vi fokusere på generering af mentale billeder til opnåelse af personlige mål og ønsker. Vi vil i detaljer beskrive, hvad det består af, og hvordan man udfører det korrekt.

Hvad består kreativ visualisering af?

Kreativ visualisering er en kognitiv teknik, der bruger ens fantasi til at genskabe det, man ønsker i livet. I dette tilfælde er målet at opnå vores ønsker og mål.

Du har måske udført denne øvelse ubevidst og vanemæssigt. Men det er meget sandsynligt, at du fokuserer på manglerne, begrænsningerne eller vanskelighederne i en bestemt situation, hvilket forstyrrer processen. Desuden er det vigtigt at gøre det konsekvent og metodisk, for at teknikken kan fungere.

Generelt set indebærer kreativ visualisering at bruge vores fantasi til at skabe en klar repræsentation af noget, vi ønsker at opnå. Vi fortsætter derefter med at fokusere på denne idé, dette billede eller denne følelse konstant og sender positiv energi til det, indtil det bliver en objektiv virkelighed.

Nogle specifikke eksempler er at forestille os selv i et nyt hjem, med et job, der gør os lykkelige, opretholde et sundt forhold eller blot se os selv fredfyldt, glad og fuld af kærlighed.

Trin til kreativ visualisering

Kreativ visualisering er en aktivitet så simpel som at dagdrømme. Men den har sine kompleksiteter, da den involverer engagement, udholdenhed og evnen til positiv autosuggestion. Her er, hvordan du praktiserer metoden med succes.

Kvinde mediterer på græs

At sætte sig mål og forestille sig dem er det første skridt. Men derefter skal du være konstant med visualisering.

1. Definér dit mål

Først og fremmest er det vigtigt, at du ved, hvad du ønsker at opnå. Dette ønske kan vedrøre ethvert område af livet, f.eks. et job, et hus, et forhold, en ændring i din personlighed, større velstand, en bedre sindstilstand, at være sundere eller i bedre fysisk form.

Det er også vigtigt, at de mål, du sætter for dig selv, er realistiske og afhænger af dig. Det giver f.eks. ikke mening at bruge din energi og tid på at forestille dig, at du har vundet i lotto. Dette ønske er ikke fornuftigt, og det er ikke i dine hænder.

2. Skab et klart billede

Når du har defineret, hvad du ønsker at opnå, skal du skabe en repræsentation eller et mentalt billede af objektet eller situationen, præcis som du ønsker det. Du bør tænke på det i nutid, som om det allerede eksisterer.

Prøv også at medtage så mange detaljer som muligt. Hvem er du sammen med? Hvordan er rummet omkring dig? Hvilke følelser føler du?

Før du laver visualiseringen, bør du helst sætte dig ned et roligt sted og være afslappet. For at gøre dette kan du bruge teknikker, der afhjælper spændinger i din krop. Luk derefter øjnene, træk vejret dybt, skab det mentale billede, og koncentrer dig om alt det, som din fantasi genererer.

3. Øv dig hver dag

Det handler ikke om at lave øvelsen én gang, og så er det slut. For at få de resultater, du ønsker, er det vigtigt at vende sig ofte mod visualiseringen, for det er den måde, du vænner dit sind til at bevæge sig derhen på. Når det er sagt, er det tilrådeligt at lave denne øvelse mindst 2 gange om dagen i mellem 10 og 15 minutter.

Det er vigtigt at bevare en ubekymret og rolig tilgang. Det vil sige, at du ikke skal føle dig for tvunget til at nå målet eller bruge mere energi på det end nødvendigt.

4. Overfør positiv energi

I visualiseringen skal du tænke på dit mål på en positiv og opmuntrende måde. For at gøre dette skal du forestille dig, at du opnår det eller modtager det, du ønsker. Ledsag dette med positive bekræftelser:

  • “Jeg er i stand til at opnå det, jeg har sat mig for at opnå.”
  • “Jeg bliver bedre og bedre til det, jeg gør”.
  • “Jeg er fokuseret og har tid til at opnå det”.

Mens du siger disse bekræftelser, skal du slippe af med enhver tvivl eller betænkelighed, der måtte dukke op i det øjeblik. Gør det til en vane at dyrke følelsen af, at det, du ønsker, er virkeligt og muligt. På denne måde vil du kunne erstatte negative idéer med positive, hvilket direkte påvirker holdninger og adfærd.

Fortsæt med denne proces, indtil du når dit mål, eller indtil du holder op med at ønske det. Husk på, at mål kan ændre sig, før du når dem, så prøv ikke at forlænge det længere end nødvendigt.

Udforsk: Hvad er succes?

Tips til effektiv kreativ visualisering

Vælg i første omgang mål, som du mener er mulige at nå i den nærmeste fremtid. På den måde får du ikke for meget negativ modstand, og du kan øge din følelse af succes i processen med at lære teknikken. Senere, når du har mere øvelse, kan du sætte dig mere komplekse og vanskelige mål.

Fokusér på denne række af tips for at forbedre din positive visualiseringsrutine:

  • Opfør dig som om: Ud over visualiseringsøvelsen kan du snyde dit sind ved at udføre adfærd eller små handlinger, som om du allerede har opnået det, du ønskede. Hvis det f.eks. er et job, kan du begynde at stå op hver dag på det tidspunkt, du ville stå op på, hvis du havde det pågældende job, eller klæde dig på, som om du skulle derhen.
  • Fokusér kun på dig selv: Det er normalt, at vi har lyst til at blande os i andres mål, især vores kære. Men denne teknik er kun effektiv til at arbejde på dine egne mål, hvilket er nok. Hvis du formår at være glad, hjælper du personerne omkring dig.
  • Vær konstant: Nøglen til succes er at være konstant i det, du foreslår, på trods af vanskelighederne. Du kan støde på forhindringer, der får dig til at tro, at du bevæger dig væk fra dit mål. I dette tilfælde skal du se dem i øjnene og vise, at du står over dem.
  • Bevar et åbent sind: Det er vigtigt for at kunne tilpasse sig og håndtere livets forandringer. Det er også grundlæggende for at identificere muligheder på en mere effektiv måde.
Kvinde anvender kreativ visualisering

Terapeutisk anvendelse af kreativ visualisering

Det er bevist, at denne teknik er effektiv i behandlingen af visse tilstande, f.eks. stress. Det er derfor, at nogle terapeuter inkluderer den i deres interventioner.

I psykologisk terapi giver denne teknik patienten de nødvendige redskaber til at klare vanskeligheder eller problemer i hverdagen. I dette tilfælde styres processen af en psykolog, som hjælper personen med at erstatte de billeder eller tanker, der fastholder den nuværende situation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.