Lev ikke dit liv for andre. Lev det for dig.

Det er umuligt at gøre alle andre i dit liv glade. Hvis du prøver alligevel, så ender du med at forsømme dig selv. Det kommer der ikke noget godt ud af.
Lev ikke dit liv for andre. Lev det for dig.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Lev ikke dit liv for andre. Lev det for dig. Det er meget drænende altid kun at tænke på at behage andre. Er du en af dem, der altid tænker på andre før dig selv? 

Siden vi var små har vi lært at gøre ting, som vi ikke altid har lyst til, hvis det er hvad andre vil have os til.

Det kan få os til at forsømme og glemme os selv.

På et tidspunkt bliver vi så drænede for energi, at vi bliver nødt til at stoppe op og spørge os selv, “Hvem er jeg?” og “Hvad vil jeg?”

Det kan være svært at vide, hvis du aldrig har skænket dine egne drømme en tanke.

Men når du stiller spørgsmålet, tager du det første skridt på vejen til at finde dig selv igen.

Anbefalet læsning efter “Lev ikke dit liv for andre. Lev det for dig.”:

Hvorfor drømmer vi om at falde?

Lever du kun for andre? Det duer ikke

Kvinde der er fortvivlet

At forsøge altid at behage andre kan give dig en masse smerte. Du gør måske ting, du ikke har lyst til. Du kan blive nødt til at se bort fra dine egne værdier for at behage andre.

Du gør måske ikke indsigelser mod, at din partner ryge i huset, selvom du ikke bryder dig om lugten af røg, bare for at gøre ham glad.

Dette skaber en masse ophobet frustration, som kun vil gøre tingene værre, indtil du til sidst ikke kan klare det mere.

Måske vil dine forældre have dig til at handle på en bestemt måde, der ikke stemmer overens med hvem du rent faktisk er eller vil være.

Mange af os har aldrig lært at stå ved vores egne drømme og værdier. Vi vil hellere behage andre og forsøge at gøre alle andre glade uden at tænke over, hvad vi selv vil.

Men for hvilken pris?

Du behøver ikke at nedprioritere dig selv, sætte dig selv efter andre eller konstant søge andres anerkendelse.

Er andre mennesker din kilde til lykke?

Kvinde der ikke er glad

Det er en god ting at gøre andre glade, så det kan lyde paradoksalt og egoistisk, når vi siger at det kan skabe problemer for dig. Det er vigtigt at kunne prioritere dine egne behov. Ellers lægger du din egen lykke i andres hænder.

Har du brug for at glæde andre for at have det godt med dig selv? Hvis det er tilfældet, så vil du få det dårligt så snart du ikke får din dosis af anerkendelse.

Alle har brug for anerkendelse engang imellem. Men du bliver nødt til at lægge mindre vægt på andres mening og i stedet fokusere på, hvad du selv tror på.

Hvis du afhænger for meget af andres accept af dig, så vil du altid prøve at ændre dig selv på en måde, som du tror, de ville kunne lide.

Hvilket liv lever du? Er det dit eller en andens? Hvis du ikke tager kontrol, kan dit liv blive meningsløst.

Du skal ikke miste søvn over, at en ven er vred på dig, fordi du sagde “nej” til at hænge ud, uanset hvad årsagen var.

  • Du kan ikke opfylde alle de forventninger, som alle andre har til dig.
  • Lær at acceptere, at du ikke kan gøre alle glade, når du giver dine meninger tilkende, træffer beslutninger eller gør ting, som du selv vil. De andre skal nok komme sig over det.

Begynd at gøre dig selv glad

Goer gode ting for dig selv - lev ikke dit liv for andre

Mange, der lever for at behage andre, har lavt selvværd. De er usikre på sig selv, og føler sig mindre værd end andre. Du bliver derfor nødt til at arbejde på at forbedre dit selvværd og din selvtillid.

Når dit selvværd er, hvor det skal være, kan du begynde at ændre nogle gamle vaner.

Sig nej til ting, du ikke har lyst til. Hvis folk bliver vrede, skal du ikke blive overvældet. Før eller senere vil de komme sig over det. Det er ikke verdens ende!

Anbefalet læsning efter “Lev ikke dit liv for andre. Lev det for dig.”:

5 skridt til at programmere din underbevidsthed

Prioriter dig selv.

Prioriter dine beslutninger, hvad du vil med dit liv, dine meninger og dine drømme. Men frem for alt prioriter dit velbefindende.

Du behøver ikke at gøre noget, der ikke får dig til at føle dig godt tilpas. Det er en frugtesløs måde at leve på, og som i længden kan give dig angst og depression.

Begynd at leve dit eget liv i dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aiquipa, J.J. “Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja.” Revista de Psicología (PUCP)33.2 (2015): 411-437.
  • Blasco, J. Dependencia emocional: características y tratamiento. Vol. 260. Alianza Editorial, 2005.
  • Hoyos, M., Londoño, N., y Zapata, J. “Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional.” Informes psicológicos9.9 (2007): 55-69.
  • Braiker, H. B. (2001). La enfermedad de complacer a los demas. Edaf.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.