Læbekræft: Årsager, symptomer og behandlinger

Læbekræft er kræft, der udvikles fra læbens hudceller. Den påvirkes af forskellige faktorer, f.eks. rygning og sol. Vi forklarer alt, hvad du har brug for at vide.
Læbekræft: Årsager, symptomer og behandlinger
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 december, 2023

Selv om det kan virke umuligt, findes læbekræft faktisk. Det er en type ondartet svulst, der udvikler sig fra læbens hudceller. Den indgår i begrebet mundkræft, som er den type, der rammer de forskellige dele af mundhulen.

En af risikofaktorerne er logisk nok tobak. Ligesom med andre hudkræftformer kan også soleksponering være en udløsende faktor.

Selv om læbekræft kan behandles, kan det påvirke udseendet og livskvaliteten betydeligt. Derfor er det vigtigt med en tidlig diagnose. I denne artikel forklarer vi alt, hvad du bør vide om sygdommen, og hvordan du kan identificere den.

Hvad er læbekræft?

Kræft er en proces, hvor der opstår en mutation i cellernes DNA. Denne mutation får cellerne til at begynde at formere sig ukontrolleret. De invaderer og beskadiger således det omgivende væv.

Læbekræft er som nævnt en del af mundkræft. Det vil sige de ondartede tumorer, der udvikler sig i forhold til mundhulen. Ifølge National Institute of Dental and Craniofacial Research har den en forekomst på 53.000 tilfælde om året i USA. Den rammer hovedsageligt personer over 40 år.

Denne sygdomme, som påpeget af den spanske sammenslutning for hoved- og halskræft, dannes i læbens hudceller. Nærmere bestemt i celler kaldet pladeceller. De er tynde, fladtrykte og beklæder indersiden af den anatomiske struktur. De fleste tilfælde rammer underlæben.

Symptomer på læbekræft

Læbekræft kan være meget aggressivt. Desuden er problemet, at det ofte kræver operation for at blive behandlet. Denne type tilgang påvirker udseendet og selvværdet. Derfor er det afgørende at vide, hvordan man identificerer de tidlige symptomer.

I begyndelsen kan det manifestere sig på forskellige måder. Det kan være en slags sår på læben, som ikke heler med tiden. Det viser sig også som en hvid plet eller endda som en slags knude eller masse.

Som forklaret af Mayo Clinic-specialisterne oplever nogle mennesker en prikkende fornemmelse, følelsesløshed eller smerte omkring området. Dette resulterer i problemer med at tygge eller endda tale normalt. I visse tilfælde bløder læsionen. Hvis kræften spreder sig, kan der være hævelse af kæben og ondt i halsen.

Årsager og risikofaktorer

Kræft opstår på grund af mutationer i DNA’et. Den specifikke årsag til læbekræft er ikke kendt. Eksperter anerkender dog en række faktorer, der øger risikoen for mutationer.

En af de mest relevante er f.eks. rygning. Røg fra enhver form for cigaret indeholder mange stoffer, der er skadelige for kroppen. Kontinuerlig eksponering af læberne er en afgørende faktor.

Da det er en type kræft, der opstår i hudceller, er der risikofaktorer, som deles med dermale neoplasmer. F.eks. eksponering for solen. Det er faktisk en grundlæggende kendsgerning, da det at anvende beskyttelse på læberne kan reducere forekomsten af problemet.

Arturo Lopez Perez Foundation forklarer, at en anden risikofaktor er det humane papillomavirus. Ligeledes kan hyppige infektioner i området på grund af dårlig mundhygiejne eller familiehistorie have en indflydelse.

Hvordan diagnosticeres læbekræft?

Diagnosen af læbekræft kræver en række undersøgelser for at bestemme den nøjagtige type neoplasma, udbredelsen og andre karakteristika. Først og fremmest er det vigtigt at foretage en god fysisk undersøgelse. Desuden skal lægen vide, om der er dukket andre symptomer op.

Når der observeres en læsion i dette område, og der er mistanke om malignitet, er det ideelle at udføre en biopsi. Dette er en test, der består i at fjerne en del af dette væv. Prøven observeres under et mikroskop for at undersøge for eventuelle ændringer i cellerne.

Eksfoliativ cytologi er også nyttigt. Det er mindre invasivt end biopsi. Der udtages en prøve fra mundhulen eller læben ved at gnide en børste eller vatpind hen over området. Disse celler undersøges også i laboratoriet.

Der er behov for andre supplerende undersøgelser for at fastslå omfanget af læbekræft. De mest almindeligt anvendte er magnetisk resonansbilleddannelse, computertomografi og positronemissionstomografi.

Tilgængelig behandling

Læbekræft kan behandles. Tilgangen varierer dog afhængigt af tumorens placering og omfang. Kirurgi er en af de mest anvendte muligheder, især når den er lokaliseret og kan fjernes uden skader på det omkringværende væv.

Problemet er, at hvis kræftknuden er stor, fjernes en stor del af læben. Dette har en indlysende æstetisk betydning, men medfører også funktionelle problemer. Derfor er det ofte nødvendigt med rekonstruktiv kirurgi for at reparere defekten.

Strålebehandling er en anden mulighed. Som forklaret i en undersøgelse, der er offentliggjort i Medicina y Patología Oral, anvendes brachyterapi. Dette gør det muligt at anvende højere stråledoser på kortere tid og på en mere direkte måde.

Kemoterapi kan også være nyttigt, især hvis kræften har spredt sig til andre dele af kroppen. Den kombineres normalt med strålebehandling. På nuværende tidspunkt findes der for nogle neoplasmer specifikke lægemidler afhængigt af den foreliggende kræfttype.

På denne måde kan kræftcellerne dræbes uden at forårsage overdreven skade på sunde celler. Immunterapi er en anden lignende terapeutisk mulighed. Denne er baseret på stimulering af immunsystemet til at bekæmpe kræften mere effektivt.

Kan læbekræft forebygges?

Som nævnt kendes de nøjagtige årsager til læbekræft ikke. Der er dog blevet identificeret mange faktorer, der øger risikoen for læbekræft. Forebyggelse er derfor baseret på at undgå disse udløsende faktorer.

En af de første grundlæggende foranstaltninger er at holde op med at ryge. På samme måde bør man forsøge at reducere eksponeringen for solen, især i de varmeste timer. Hvis du skal solbade eller være meget udsat, er det vigtigt at anvende solcreme på læberne. F.eks. når du står på ski eller snowboard, da sollyset reflekteres.

Afslutningsvis skal du være forsigtig med solarier. Det er teknikker, der anvender ultraviolet stråling, som er forbundet med en øget risiko for hudlæsioner.

Husk, at læbekræft kan være meget aggressivt

Læbekræft kan være svært at opdage tidligt. Mange mennesker er uvidende om, at der opstår vækst i dette område, og derfor mistænkes det sjældent.

En tidlig diagnose er imidlertid afgørende for hurtig behandling. Hvis det lykkes, er behandlingen måske ikke for aggressiv og kan gøre det muligt at bevare læben. I modsat fald vil det have alvorlige æstetiske og funktionelle konsekvenser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.