Fordele ved propolis til mundhygiejne

Propolis er en naturligt forekommende ingrediens med antimikrobielle egenskaber. Ifølge nogle undersøgelser bidrager det til mundhygiejne. Hvorfor? Find ud af det her!
Fordele ved propolis til mundhygiejne
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Propolis er en af de naturlige ingredienser, der fremmer mundhygiejne. På grund af dens interessante farmakologiske sammensætning – som omfatter flavonoider, fenolsyre og estere – har folk i årevis brugt den som et hjælpemiddel til at beskytte tænder og tandkød. Der er flere fordele ved propolis til mundhygiejne.

Som det fremgår af en artikel offentliggjort i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, har præparater baseret på denne ingrediens faktisk en lang række anvendelsesmuligheder inden for tandpleje. De udnytter især dens antimikrobielle, antivirale, smertestillende og antiinflammatoriske egenskaber. Vil du vide mere om det?

De vigtigste fordele ved propolis til mundhygiejne

Propolis er et materiale, som bierne bruger til at forsegle væggene i deres bistade og beskytte det mod eksterne stoffer, der kan forurene det.

Det er et harpiksholdigt, gulbrunt eller mørkebrunt materiale, der fremstilles ved at blande stoffer fra træknopper og andre botaniske kilder med et stof, der udskilles af biers kirtler.

Siden oldtiden har dette materiale været værdsat for sine medicinske anvendelsesmuligheder, da dets rigdom på næringsstoffer og bioaktive forbindelser bidrager til at forbedre sundheden og forebygge sygdomme. Ifølge en udgivelse i magasinet Nutrients omfatter denne sammensætning følgende:

 • Fenolsyrer.
 • Flavonoider.
 • Estere.
 • Diterpener.
 • Sesquiterpener.
 • Lignaner.
 • Aromatiske aldehyder.
 • Alkoholer.
 • Aminosyrer.
 • Fedtsyrer.

Vitaminer og mineraler

Selv om anvendelsen af propolis på medicinsk plan er ret bred, vil vi nu fokusere på dens fordele for mundhygiejnen. Vidste du, at det hjælper med at forebygge huller i tænderne og parodontale sygdomme? Vi fortæller dig alt, hvad videnskaben har at sige om det.

Huller i tænder

Du kan forebygge huller med propolis, da dets antimikrobielle aktivitet stopper spredning af mikroorganismer i munden.

Propolis til forebyggelse af huller i tænderne

En af de vigtigste anvendelsesmuligheder af propolis til mundhygiejne er forebyggelse af huller. I denne henseende fremgår det af en undersøgelse offentliggjort i Ethiopian Journal of Health Sciences, at denne ingrediens har antibakterielle egenskaber, der bekæmper orale patogener såsom Streptococcus spp, Streptococcus mutans og Streptococcus sobrinus.

Disse bakterier er ansvarlige for udviklingen af huller og andre tandsygdomme. Specifikt hæmmer propolis deres enzymatiske aktivitet og celledeling, hvilket forhindrer deres spredning. Desuden bekæmper det på grund af sit indhold af flavonoider og organiske syrer også andre mundbakterier, der forårsager infektioner.

Propolis til paradentose

Propolis’ svampedræbende og antimikrobielle egenskaber er også nyttige til forebyggelse og behandling af paradentose. I en forskningsartikel, der blev offentliggjort i Journal of Dental Research, Dental Clinics, Dental Prospects, blev det fastslået, at propolisekstrakter bekæmper patologiske bakterier som f.eks:

 • Capnocytophaga gingivalis.
 • Prevotella intermedia.
 • Fusobacterium neucleatum.
 • Porphyromonas gingivalis.

Ligeledes synes det at bidrage til at forebygge knogletab ved parodontale tilstande og forhindrer til gengæld væksten af mikroorganismer, der forårsager superinfektion, såsom Staphylococcus aureus, Escherichia coli og Candida albicans.

Propolis som antiinflammatorisk middel

De flavonoider og koffeinsyre, der er i propolis, giver det en kraftig antiinflammatorisk virkning, der er nyttig i behandlingen af tandsygdomme, der involverer inflammation, såsom gingivitis.

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Dentomaxillofacial Science, var propolis nyttig som pulpafyldningsmiddel på grund af sin antiinflammatoriske aktivitet.

Et naturligt middel består i at komme 30 dråber propolisekstrakt i et halvt glas vand (100 ml). Derefter skal du bruge væsken til skylning 2 eller 3 gange om dagen. I tilfælde af mærkbar betændelse i tandkødet er det bedst at bruge koldt vand.

Antiviral aktivitet af propolis

Du bør ikke overse, at vira også påvirker mundhygiejnen. I den henseende viser propolis sig at være en god allieret, da dets ekstrakter hjælper med at hæmme viral indtrængen. Dens antivirale virkninger tilskrives dens indhold af polyfenoler, flavonoider og karboxylsyrer.

Ifølge en udgivelse i Phytotherapy Research har vandige og ethanoliske propolisekstrakter et stærkt antiviralt potentiale, især mod herpes simplex-virus (HSV-1), der forårsager mundbetændelse og forkølelsessår.

Er det sikkert at bruge propolis til mundhygiejne?

Propolis til mundhygiejne

Det er sikkert for de fleste mennesker at bruge propolis til mundhygiejne, men det er ikke en førstevalgsbehandling.

For de fleste raske voksne er propolis gavnligt og udgør ingen risiko, hvis det bruges korrekt. Der er dog blevet rapporteret om tilfælde af allergi over for dette harpiksagtige materiale, som viser sig ved hududslæt. Det kan også irritere mundslimhinderne.

Det anbefales ikke til gravide kvinder, da der kun foreligger få undersøgelser om dets virkninger på dette stadium. På den anden side advarer den om mulige interaktioner med antivirale, kræftbekæmpende, antibiotiske og antiinflammatoriske lægemidler.

Dets allergiske manifestationer omfatter følgende:

 • Eksem.
 • Mundsmerter.
 • Ødem i læberne.
 • Afskalning af læberne.

Indtil videre anbefaler specialister yderligere forskning for at fastlægge sikre retningslinjer for anvendelsen af propolis i tandpleje og medicin. Selv om resultaterne er ganske lovende, anses de stadig for utilstrækkelige til at betragte denne ingrediens som en førstevalgsbehandling.

Propolis: Et hjælpemiddel til din mundhygiejne

Det er ikke et mirakelmiddel mod tandinfektioner, men propolis har dog potentiale som en allieret til at passe på mundhygiejnen. Derfor er der blevet fremstillet tandpastaer, mundskyl, ekstrakter, balsam, tinkturer og en lang række andre produkter af denne ingrediens.

Under alle omstændigheder bør det anvendes med måde, kun som et hjælpestof og ikke som et middel. Du bør følge producentens anbefalinger for brugen. I tilfælde af tandsygdomme er det bedst at konsultere en tandlæge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Więckiewicz W, Miernik M, Więckiewicz M, Morawiec T. Does propolis help to maintain oral health?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:351062. doi:10.1155/2013/351062
 • Braakhuis A. Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis. Nutrients. 2019;11(11):2705. Published 2019 Nov 8. doi:10.3390/nu11112705
 • Abbasi AJ, Mohammadi F, Bayat M, et al. Applications of Propolis in Dentistry: A Review. Ethiop J Health Sci. 2018;28(4):505-512. doi:10.4314/ejhs.v28i4.16
 • Khurshid Z, Naseem M, Zafar MS, Najeeb S, Zohaib S. Propolis: A natural biomaterial for dental and oral healthcare. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2017;11(4):265-274. doi:10.15171/joddd.2017.046
 • Sabir, A. (2016). The healing actions of propolis on direct pulp capping treatment : A review. Journal of Dentomaxillofacial Science, 1(1), 188. https://doi.org/10.15562/jdmfs.v1i1.145
 • Schnitzler P, Neuner A, Nolkemper S, Zundel C, Nowack H, Sensch KH, Reichling J. Antiviral activity and mode of action of propolis extracts and selected compounds. Phytother Res. 2010 Jan;24 Suppl 1:S20-8. doi: 10.1002/ptr.2868. Erratum in: Phytother Res. 2010 Apr;24(4):632. PMID: 19472427.
 • Brailo V, Boras VV, Alajbeg I, Juras V. Delayed contact sensitivity on the lips and oral mucosa due to propolis-case report. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2006 Jul 1;11(4):E303-4. PMID: 16816812.
 • Hausen BM, Wollenweber E, Senff H, Post B. Propolis allergy. (I). Origin, properties, usage and literature review. Contact Dermatitis. 1987 Sep;17(3):163-70. doi: 10.1111/j.1600-0536.1987.tb02699.x. PMID: 3315436.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.