Eksperimentel medicin mod colorektal kræft giver remission hos alle patienter i undersøgelsen

Resultaterne af den medicinske forskning mod colorektal kræft er opmuntrende. Alle de patienter, der deltog i undersøgelsen, fik det bedre uden behov for kemoterapi, stråling eller operation.
Eksperimentel medicin mod colorektal kræft giver remission hos alle patienter i undersøgelsen

Last update: 26 august, 2022

Et eksperimentelt lægemiddel mod colorektal kræft eliminerede spor af kræftceller hos 12 personer og undgik kemoterapi, strålebehandling og kirurgisk behandling.

Deltagerne var klar over, at det næste skridt efter den videnskabelige undersøgelse var de almindelige behandlinger, der bekæmper sygdommen. Men den medicin, der blev leveret af forfatterne af undersøgelsen, overraskede lægerne med patienternes totale helbredelse.

Lægemidlet giver håb for de tusindvis af diagnoser af denne patologi. Vi vil afsløre for dig, hvad den nye terapi er, og hvordan den anvendes.

Colorektal kræft: En af de hyppigst diagnosticerede

Colorektal kræft opstår i endetarmen, hvor celler vokser ukontrollabelt. Det spanske selskab for medicinsk onkologi oplyser, at disse ondartede tumorer har en tendens til at danne sig i hvert af de 3 lag af dette organ: Muskuløs, serosa og slimhinde.

Patologien er forbundet med tyktarmskræft på grund af ligheden mellem dens karakteristika, selv om forskellen er markeret ved det sted, hvor sygdommen starter. Derfor er det almindeligt at kalde sygdommen for colorektal kræft.

Statistikker fra American Cancer Society (ACS) angiver, at dette karcinom er det tredjehyppigste, både hos mænd og kvinder i USA. Dens prognoser for 2022 er 44.850 tilfælde af endetarmskræft i landet.

I Danmark skønner man, at 1 af 20 personer vil udvikle colorektal kræft. Der opdages omkring 4.150 nye tilfælde hvert år, og antallet af tilfælde er stigende hvert år.

Illustration af colorektal kræft

Colorektal kræft er et folkesundhedsproblem. Dens årlige forekomst er høj på trods af metoder til tidlig opsporing.

Dostarlimab: Det lovende lægemiddel til helbredelse af colorektal kræft

Opsporing af colorektal kræft følges op af fastlæggelse af de medicinske muligheder, der skal iværksættes af sundhedsteamet. Afhængigt af kræftstadiet er de konventionelle foranstaltninger baseret på lokale, systemiske og kombinerede behandlinger, som bemærket af ACS.

Disse tiltag fører til sekundære tilstande undervejs i processen. Men historien kan ændre sig med brugen af dostarlimab, den aktive ingrediens i varemærket Jemperli® . Dette er det eksperimentelle lægemiddel mod colorektal kræft, som anvendes af en gruppe læger, der forsøger at helbrede sygdommen.

Det er et humaniseret PD-1 monoklonalt antistof, der er fremstillet ved hjælp af rekombinant DNA-teknologi.

Hver dosis dostarlimab koster knap 80.000 kroner og skal altid ordineres og overvåges af en onkolog.

Jemperli® blev oprindeligt ordineret til patienter med kræft i livmoderen, selv i tilbagefaldsfasen. De behandlede kvinder udviste mangel på DNA-parreparation ifølge rapporter fra AEMPS og Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler.

Skiftet af immunterapisammensætningen til colorektal kræft kom med et team af specialister, der foreslog at blokere checkpoints hos patienter med lokalt fremskredne sygdomme og mangel på DNA-reparation.

Hvad bestod den medicinske forskning med dostarlimab mod colorektal kræft af?

Eksperterne har undersøgt hypotesen siden 2017 og formidlede resultaterne gennem The New England Journal of Medicine i juni i år. De inkluderede 12 personer i prøven med adenokarcinom i stadium II eller III og utilstrækkelig parringsfejlsreparation.

Gruppen fik en dosis dostarlimab hver 3. uge i 6 måneder. Stoffet udsatte kræftcellerne for at hjælpe immunsystemet med at genkende og fjerne dem.

I teorien skulle personerne efter forsøget fortsætte med kemoterapi, strålebehandling og kirurgi. Men den kliniske respons på forsøget sparede dem for sådanne procedurer.

Efter 6 måneders opfølgning viser undersøgelsen, at der ikke er spor af tumorer på MRT- og endoskopiske undersøgelser. Der er heller ingen tegn på kræft på digitale rektale undersøgelser og biopsier samt på FDG-kanninger.

Rapporten understreger også, at der ikke er nogen tilfælde af progression eller tilbagefald, og slet ikke bivirkninger, der når op på eller overstiger grad 3. Forfatterne konkluderer, at lokalt fremskreden colorektal kræft var ret følsom over for PD-1 monoklonal blokade.

Person gennemgår MR-scanning

Kontrolundersøgelser efter 6 måneders opfølgning af patienterne fandt ingen tegn på kræft.

Bivirkninger af dostarlimab-behandling

Kemoterapi har bivirkninger, der ændrer patienternes levevilkår. Denne metode medfører bl.a. tarmforstyrrelser, infertilitet og inkontinens.

I modsætning hertil var der under anvendelsen af dostarlimab som lægemiddel mod colorektal kræft ingen relevante kliniske komplikationer. Generelt forårsager dette middel bivirkninger hos 1 ud af 5 patienter, men de fleste af dem er helt normale.

Hvad skal der til, for at dostarlimab kan betragtes som en endelig kur?

Antallet af mennesker, der anmoder om test til påvisning af colorektal cancer, er stigende. Jemperli® forbedrer forventningerne hos de patienter, hvis eneste vej fremad var den traditionelle proces. Det er også lovende nyheder for andre kræftformer.

Selv om resultaterne af undersøgelsen er uden fortilfælde, opfordrer læger uden for forskningen til fortsatte forsøg i større populationer for at bevise lægemidlets effektivitet og betragte det som en kur. Indtil videre er det endnu et skridt på en lang vej forude.

It might interest you...
Tilfælde af tyktarmskræft hos unge mennesker
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Tilfælde af tyktarmskræft hos unge mennesker

En undersøgelse viste, at antallet af tilfælde af tyktarmskræft hos unge er stigende. Læs mere om de faktorer, der forårsager denne sygdom.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.