Lær at lytte til din krop

Du kan ikke ignorere, hvad din krop fortæller dig, fordi det har alle svarene på, hvad du føler. Undertryk ikke dine følelser: Lyt til dit hjerte og lad det skinne.
Lær at lytte til din krop

Sidste ændring: 23 april, 2019

Lær at lytte til din krop, læs med her! En masse sygdomme er forårsaget af, eller er den direkte konsekvens af, en ophobning af undertrykte følelser i temmelig lang tid. Vi har læst at leve i konstant alarmberedskab. Dette forhindrer os i at være rigtigt klar over, hvad der foregår inde i vores kroppe.

Lær at lytte til din krop

Du er nødt til at lytte til din krop. Det er her alle svarene til din uro og fortrydelser ligger, til smerten der piner dig, til tankerne der bekymrer dig, eller til de helbredende processer, som du ikke har passet.

Dit fordøjelsessystem, for eksempel, er din anden hjerne. Det fungerer uafhængigt af resten af hjernen. Eksperter har konkluderet, at 95% af serotoninen der frigives i kroppen, blev produceret på vegne af fordøjelsessystemet.

Dette er en af de mange grunde til, at du skal udvikle den måde, du bearbejder dine kropslige behov. Verdenen af fornemmelser er så enorm, at det ville være for naivt at forsøge, at skabe en guide til at hjælpe dig igennem det.

Kvinde med nakkesmerter

Så hvor skal du begynde?

Start på de enkle ting. Hvis du er træt, slap af. Når du har behov for at gå på toilettet, gå. Hvis du har lyst til at græde, så gør det. Læg mærke til dine reaktioner, din vejrtrækning og dit hjerte. Lyt til dit indre jeg.

For eksempel, som du læser dette, er din vejrtrækning blevet hurtigere eller langsommere. Hvad føler du? Eller, for eksempel, læs noget om gastrointestinale problemer eller om din menstruationscyklus. Får det dig til at føle noget særligt?

Du skal tillade dig selv at forstå, hvordan din krop føles og lytte til den. Hvis dine ben er følelsesløse, måske du skulle rejse dig op, og gå en tur for at få din krop i bevægelse.

Du skal have tillid og anerkende kroppens medfødte visdom. Det er nedslående at se hvordan vi, efter årevis af evolution, har løsrevet vores fornemmelser fra vores kropslige behov.

Du behøver ikke engang at vide, hvad der præcist sker i din krop for at reagere på det. Eller rettere, du behøver ikke at vide hvorfor dit hjerte slår hurtigere, eller hvorfor du har lyst til at græde, eller hvorfor du fik en krampe.

Forståelse vil komme efter du har tilladt dig selv at føle, hvad du føler. Denne proces sker samtidigt i kroppen og sind. Det er derfor, det især er vigtigt, at du tillader dig selv at opleve hver fornemmelse, der opstår.

Kvinde der er et trae

Når først du er begyndt at opleve ubehag, angst eller hvilken anden fornemmelse eller følelse, vil bearbejdningen blive mere kompleks.

Luk øjnene og dediker et øjeblik til at tænke over, hvad der lige er sket i de sidste par timer, eller i de sidste par dage. Dette vil garanteret give dig et fingerpeg om, hvorfor visse symptomer er dukket op.

Den grundlæggende søjle til helbredelse

Hvis du ikke ser, den første besked din krop sender dig i øjnene, vil den anden ramme dig som en hammer.

Dine fornemmelser og følelser er beregnet til at hjælpe dig med at leve bevidst, til at deltage i dit livs erfaringer, og til at lære at stole på din krops visdom.

Man kan sige, at med tiden har du adskilt dig selv og undermineret din evne til selv at forstå. Du er endt op med følelsen, som om du konstant er i en nødsituation, som kræver din umiddelbare opmærksomhed.

Som følge heraf udskyder du, hvad der virkelig er vigtigt, som at behandle smerten fra dine følelser. Dette vil få din krop til at tale højere og højere, for at få din opmærksomhed. Dette kunne have endnu mere alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

Tristhed og smerte, dine gode allierede

Vi har lært at tænke, at vi altid er nødt til at være i godt humør, og have det godt med livet. Og alligevel har vi ikke helt forstået, at hvad der er virkelig vigtigt, er at føle.

Du bør ikke tilsidesætte, ikke værdsætte eller undervurdere din sorg eller smerte. Det er to af naturens store lærermestere, der er her for at hjælpe dig med at gå igennem livet.

At benægte eller ikke at pleje disse følelser, er en kulturel reaktion, der er blevet pålagt os igennem årene. For eksempel blev du aldrig lært, at du har en medfødt evne til at imødegå smerte, og at din krop ved, hvordan du gør dette.

Faktisk er gråd bare en anden måde at kanalisere din energi og forstå din krop. Det er derfor, du ikke bør undertrykke det.

To haender

Det er interessant, hvordan vi helt undertrykker udtryk for følelser, ved at tage medicin eller endda dyrke sport. Når du gør disse ting, producerer du endorfiner: Hormoner der undertrykker tårer og som forhindrer dig i at kanalisere disse følelser.

For at få en god idé om, hvad det betyder, er tårer af sorg og glædestårer sammensat af forskellige ting og er fremprovokeret af forskellige hormoner, samt af forskellige årsager. Det er derfor, det er meget vigtigt at lade dem komme ud, hvis din krop spørger efter det.

Når du tillader dig selv at frigive disse følelser, vil din krop og din sjæl føle sig renset. Både lykke samt tristhed hjælper med at fordøje livet.

Dette vil bringe mental klarhed, og en masse gange er det først, når det er for sent, at man indser, hvad der kunne være blevet gjort, eller hvordan du skal have opført dig på et bestemt tidspunkt.

Smerten der ender smerte

Vi mener, at et liv fuld af indsats og ofringer er et mere hæderligt liv end et liv fuld af lykke. Det lyder koldt, når det er sagt sådan, hvilket skal få dig til at reflektere over det pres, du sætter dig selv under.

Sandheden er, at den eneste vej til følelsesmæssig frihed vil komme, når du er i stand til dybt at opfatte en proces, som du har begravet siden fødslen.

For at opnå dette, skal du lette din følelsesmæssige belastning og tage et skridt i retningen af en ny holdning, som vil hjælpe dig med at skabe sundere følelser for dig selv.

Eller sagt anderledes, hvad der virkelig er vigtigt er, at du holder op med at løbe fra, hvad der foregår inde i din krop, og begynder at blive i stand til at løse, hvad du har prøvet at begrave så længe.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.