Farerne ved undertrykte følelser

Det er virkelig vigtigt at udtrykke dine følelser og meninger, altid med respekt, men uden at være besat af, hvordan andre omkring dig vil reagere.
Farerne ved undertrykte følelser

Sidste ændring: 25 juli, 2019

“Den, der sluger meget, drukner til sidst” Måske har du hørt dette udtryk før. Det er et gammelt ordsprog, og ligesom de fleste af disse ord, minder de os om vores forfædre og indeholder universelle sandheder som vi har brug for at vide. I denne artikel vil vi snakke om farerne ved undertrykte følelser.

Hvor mange ting har du fat i hver dag? Hvor mange tanker og følelser kan du holde for dig selv og forsøge ikke at fornærme andre? Vær forsigtig, for til sidst vil du kun skade dig selvVi vil forklare nogle af farerne ved undertrykte følelser nedenfor. 

1. At tie kan betyde at samtykke, men… Alt har en grænse.

Stilhed er visdom, er der ingen tvivl om, og det er altid bedre end at sige noget dumt. Før man giver en ekstrem kommentar eller siger noget upassende, er det bedre at lukke munden og vise mere intelligens end en person, der ikke tænker, før de taler.

Men der skal være en balance mellem at til stille og forsvare dine behov:

  • At holde dine tanker og følelser for dig selv, får ikke andre til at se, hvordan de sårer dig eller at de har overskredet grænsen. Ingen er en spåkone, hvis du ikke lade andre vide, at noget forstyrrer eller krænker dig, vil de ikke vide det.
  • Nogle gange er det klogt at holde sig tavs og andre gange bliver du nødt til at vælge kloge ord. At vide hvornår man skal sige noget og hvornår man skal holde sig i ro er en af de vigtigste færdigheder, du kan lære at udvikle. Det handler ikke om at tie helt stille eller lade ud komme ud med alt, hvad du har i tankerne. Ekstremer er aldrig godt. Hold en balance, men husk altid at det at skjule dine følelser, skader kun dig selv. Det får andre til at krænke dit personlige rum, overskride dine grænser, tale på dine vegne, når du siger noget, og vælge for dig, når du ikke råber op. I sidste ende vil du være lidt mere end en marionetdukke sammen med andre.

Anbefalet læsning efter “Farerne ved undertrykte følelser”:

Kan anæmi påvirke dine følelser?

2. At tie om ting fører til psykosomatiske sygdomme

Kvinde med ondt i leddene

Det bør ikke overraske dig, at kroppen og sindet er intimt forbundet. Endda så meget at specialister advarer om at 40% af befolkningen lider eller har lidt af en form af psychosomatisk lidelse i løbet af deres liv.

For eksempel nervøsitet, ændret fordøjelsen, som forårsager diarre og hovedpiner. Forkølelsessår er udløst af forhøjet stressniveauAt ignorere dine tanker og følelser fører til høje niveauer af angst i kroppen.

Tænk på de ting, du ikke fortalte dine forældre eller venner, fordi du ikke ønskede at skade dem. De gør ting for dig og tænker, at de hjælper, når de i virkeligheden bare får dig til at føle dig dårligt tilpas. Hvorfor kan du ikke fortælle dem sandheden? Vi tænker også på vore partnere, og ønsker ikke at såre dem, selv om de til tider opfører sig på en måde, som sårer os. Men vi vælger at tie.

Alt dette vil før eller senere ende med psychosomatiske sygdomme, som migræne, højt blodtryk, kronisk træthed…

Læs også denne artikel efter “Farerne ved undertrykte følelser”:

Skyldfølelser? Lad ikke andre få dig til at føle dig skyldig

3. Sig din mening: Nøglen til følelsesmæssig frigivelse

Par der kigger paa hinanden

Du skal ikke være bange for at udtrykke dig, og endnu mindre bange for andre, som også gør det. Det er lige så nødvendigt som at trække vejret, spise eller sove… Følelsesmæssig kommunikation er nødvendig i vores dagligliv for at opnå sundere forhold med andre og med os selv.

Her er et par grundlæggende nøglepunkter at følge:

  • Husk at alt har en grænse. Hvis du ikke udtrykker dine tanker og følelser, vil du ikke handle på en værdig måde, så mister du dit selvværd og kontrol over dit liv. I første omgang skal du altid huske at du har ret til at udtrykke, hvad du tænker og føler.
  • At sige, hvad man mener sårer ikke nogen. Det er at forsvare dig selv og lade andre vide, hvordan du føler.
  • Bliv ikke besat over, hvordan andre vil reagere eller bliv bange. Hvis du er bekymret for hvordan tingene kan tages, kan du forberede dig på eventuelle reaktioner. Et eksempel: du er træt af at dine forældre kommer over hver weekend og ikke har noget tæt forhold til din partner. Du har besluttet at bede dem om at stoppe med at komme over så ofte. Hvordan tror du, de vil reagere? Hvis du tror, de vil blive fornærmet, så forberede dig på at forklare, at der er ingen grund til at blive opsat. Hvis du tror, de vil føle smerte, så vær også parat til at fortælle dem, at de ikke skal føle på denne måde heller.
  • Husk at udtrykke hvad du tænker og føler er i virkeligheden den bedste metode til følelsesmæssig befrielse, der eksisterer. Øv det med visdom og pas på dig selv.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.