Lær, hvordan man laver og plejer bonsaitræer

Bliver du fascineret af bonsaitræer? Vi fortæller dig alt om deres historie, og hvordan du kan lave og pleje dem i denne artikel!
Lær, hvordan man laver og plejer bonsaitræer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Trenden med bonsaitræer kommer fra Fjernøsten. Teknikken, oprindeligt fra Kina, blev vedtaget og omdøbt af indbyggerne i Japan, hvor de fik det navn, vi kender i dag.

Ordet, bon-sai, en fortolkning af japanske ideogrammer, oversættes normalt som ‘plantet i en lille potte’. Dette koncept refererer til miniaturetræer, der kan opbevares i lave potter og i vores hjem ved at anvende de passende teknikker til at afværge deres vækst.

Bonsaitræers historie

Ifølge artiklen offentliggjort af tidsskriftet Ciencias de la Universidad Nacional Autónoma de México opstod kunsten i det gamle Kina, hvor det blev kaldt punsai, penjing eller pensai.

Taoistiske munke, der boede isoleret i klostre, havde brug for lægeplanter og for at spare penge, begyndte de at transplantere hele træer i små beholdere. Disse træer blev reduceret i størrelse i processen. Samtidig forsøgte de at efterligne formerne for dyrene i den kinesiske kultur i grene og stammerne på de nye små træer, såsom fugle, leoparder og drager.

Mellem det 10. og 11. århundrede eksporterede kinesiske missionærer teknikken til Japan. De troede, at dyrkning og pleje af disse små træer kunne bringe dem tættere på guderne. Japanerne vedtog teknikken, tilpassede den og omdøbte den.

I den vestlige verden debuterede bonsaitræer i byen, London. Dette skete på den store udstilling af industrier fra alle nationer, der blev afholdt i victoriatiden i 1851. Derudover blev den første europæiske afhandling, der beskæftiger sig med emnet, offentliggjort af Botanisk Selskab i Frankrig og skrevet af J. Vallot i 1889.

Hvilke planter kan jeg bruge til at fremstille bonsaitræer?

Selvom der ikke er nogen begrænsninger, når du vælger planterne til at skabe bonsaitræer, anbefaler de fleste at bruge sorter af planter, der kan nå høje højder med en flerårig stamme dækket af en solid bark. Her er nogle anbefalinger.

Bonsaitræer i en potte

Nåletræer

I dag er bonsai oprettet af denne type planter blandt de mest beundrede på store udstillinger af slægten. Desuden har folk brugt nåletræer til at producere bonsaitræer i århundreder. Dette er måske, fordi det er en af de ældste typer planter på planeten, der har overlevet til i dag.

Buske

Buske er ideelle planter til dannelse af bonsaitræer, fordi de normalt har prydblomster og blade. Derudover har de fleste af dem små blade, og de er meget nemme at kontrollere væksten af.

Klatrere

Klatreplanterne, der skal bruges til denne teknik, er dem med en træstamme. Du skal dog beskære dem regelmæssigt for at give dem mulighed for at kondensere deres energi til at gøre deres stamme tykkere.

Træer

Som det sidste kan du bruge flere arter af træer til at producere bonsai. Træer er ideelle til denne teknik, fordi de fleste af dem tåler beskæring godt og har træstammer.

Det er dog vigtigt at vide, at ikke alle er egnede. Nogle af de mest anbefalede til bonsai er alm, ahorn og småbladede ficus.

Hvordan kan jeg lave et bonsaitræ?

Den første beslutning, du skal tage, hvis du ønsker at lave bonsaitræer, er, om du skal placere dem i din have eller indendørs.

Disse små træer ser meget pæne ud indendørs, hvis de er en del af indretningen. Det er dog vigtigt at huske på, at det er krævende planter, der har tendens til at vokse og trives bedre udendørs.

Når du har taget ovenstående beslutning, har du brug for potter med afløb, vand, naturligt sollys og selvfølgelig gigantiske mængder kærlighed til dine planter.

Hvor lang tid tager det at producere bonsaitræer?

En af de vigtigste ting ved at tage sig af bonsaitræer er at beskære dem ofte. Du skal gøre dette for at give dem den ønskede form.

Denne proces kan tage flere år, så det er vigtigt at bevæbne dig selv med masser af tålmodighed!

Materialer

Som vi allerede har nævnt, for at lave bonsaitræer som en professionel, er det vigtigt at være opmærksom på den slags potte, som træet skal plantes i, og jordens kvalitet. Selvfølgelig er alt underlagt den type træ eller plante, du har valgt.

Lad os se på følgende anbefalinger:

  • Valg af træ til at lave bonsai: Der er forskellige slags træer, som du kan vælge til at lave bonsaitræer. De kan være ficus, ahorn eller oliventræer. Den pleje, du skal give hver plante, afhænger af den type, du valgte.
  • Potter: For at begrænse væksten af træets rødder meget, skal du vælge en potte, der har huller i bunden. Derudover anbefales det at vælge en potte, der er bred og lav.
  • Jordkvalitet: Jorden skal være grynet, have god dræning og ikke være for tæt. Ellers kan det betyde, at bonsaitræerne dør.

Trin for trin om, hvordan du laver bonsaitræer

Med denne metode laver du en meget velstående mikrohave med bonsaitræer. Den vil blive misundt af hele naoblaget og alle dine venner. Husk, at for at undertrykke vækst bliver du nødt til at bruge teknikker. Disse teknikker er beskæring, en minimal tilførsel af gødning og undertrykkelsen af skuddene.

  1. Tilpas potten: Du skal placere et gitter eller et let net over drænhullerne for at forhindre, at overskydende vand kommer ud af potten.
  2. Rengør og plej rødderne: Med en børste skal du fjerne alle spor af den oprindelige jord fra træets rødder, da det ikke er det samme, som vi bruger til at fremstille bonsaitræerne. Du kan dog være nødt til at beskære nogle rødder for at lade planten komme mere komfortabelt ned i potten.
  3. Plant træet: Anbring til sidst planten i potten, du har forberedt, og tilsæt jorden. Pas på ikke at lægge den for klumpet.
Et lille bonsaitræ

Bonsaitræer i billedkunst

Afslutningsvis er der ingen tvivl om, at dannelse og pleje af bonsaitræer er en kunst i sig selv. Derudover demonstreres dette i artiklen offentliggjort i Agro Productividad magazine. Dens forfatter forsikrer, at disse træer udtrykker skønhed og pragt.

Han hæver også grænsen for kunsten af bonsaitræer. Han nævner, at en måde at gøre det mere interessant på er ved at skabe miniaturelandskaber, hvor man tager det pågældende træ som udgangspunkt. Blandt typerne af landskab er bjergkæder, en overhængende klippe eller klipper.

Så hvad venter du på? Prøv at lave bonsaitræer!

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man lave hængepotter til planter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man lave hængepotter til planter

Indretning af hjemmets indendørs og udendørs områder har aldrig været nemmere! I denne artikel kan du lære, hvordan man kan lave hængepotter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Universidad Nacional Autónoma de México.  Ciencias, Núm. 101. Castilla-Valdés, Yanelis. La Gardenia: características, usos, plagas y enfermedades y aspectos básicos de su cultivo.
  • Agro Productividad, Núm. 2, Vol. 2. Trujillo-Sánchez, E. El bonsái: arte milenario. México 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.