Typer af basilikum, du kan dyrke i din have

Basilikum er en plante, der bruges indenfor gastronomi og til medicinske formål. Det, som mange personer ikke ved, er, at der er mange varianter. Hvad er de forskellige typer af basilikum, du kan dyrke i din have?
Typer af basilikum, du kan dyrke i din have

Sidste ændring: 26 august, 2022

Alle typer af basilikum hører til den botaniske slægt, Ocimum. Den mest velkendte er dog almindelig basilikum (Ocimum basilicum), som har både kulinære og medicinske formål. Foruden dette er der andre interessante arter af basilikum, du kan dyrke i din have. Ønsker du at finde ud af mere? Læs med her!

For det første bør du have i baghovedet, at denne plante foretrækker varme sommertemperaturer. Den har faktisk tendens til hurtigt at visne ved de første tegn på lave temperaturer. Alligevel er det så nemt at dyrke og passende til haver af alle størrelser. Vi vil fortælle dig mere i de nedenstående afsnit.

De primære typer af basilikum

Plantearterne, der hører til Lamiaceae familien, har en lang historik som aromatiske og medicinske urter. Af disse er de mest populære dem fra slægten, Ocimum, som vi også kender som basilikum.

Ifølge skøn er der mere end 30 typer af basilikum. Hver variant er forskellig i smag, farve og form. Hvilke er de mest populære typer af basilkum, man kan dyrke i sin have? Vi vil nævne dem for dig og fortælle dig lidt om hver af dem.

Almindelig basilikum

Dets videnskabelige navn er Ocimum basilicum, og det er også kendt som sød basilikum. Selvom det oprindeligt er fra Sydasien, vokser det i hele verden. Ifølge en artikel af Expert Opin Drug Metab Toxicol har planten og dens æteriske olie bioaktive komponenter, der forbedrer helbredet.

Disse inkluderer polyfenol og flavonoider, hvis antioxidante handling er forbundet med forebyggelsen af kroniske sygdomme. I køkkenet er det en populær ingrediens til at lave pesto, marinade og salat.

Flere typer af basilikum er gode til at lave pesto

Vi anbefaler, at du også læser: Fordele og egenskaber ved timian

Lilla basilikum: Flotte typer af basilikum

Det er en af de typer af basilikum, som man kan dyrke i sin have – det er en afledning af almindelig basilikum. Dets videnskabelige navn er Ocimum basilicum var. purpurascens, og det skiller sig ud for sine karakteristiske lilla blade. Planten bliver ikke særlig høj, eftersom den ikke vil blive over 45 cm. i højden.

En udgivelse i Food & Function nævner, at denne variant er rig på antocyaniner. Den er også kendt for sine antimikrobielle egenskaber. Anvendelsen indenfor gastronomi minder om dem for almindelig basilikum.

Hellig basilikum

Hellig basilikum går under det videnskabelige navn Ocimum tenuiflorum. Det er også kendt som tulsi, og denne plante kan nå en højde på 90 cm. Bladene er lilla, når planten vokser i sollys. Ellers er de grønne. Den har faktisk blade af begge farver.

Ifølge en artikel udgivet i Pharmacognosy Reviews har denne type af basilikum komponenter med anti-inflammatorisk, antioxidant, anti-diabetisk, antimikrobiel, hjertekarbesyttende og smertestillende potentiale. Selvom det ofte anvendes i te, kan man også tilføje det til andre drikkevarer såsom limonade.

Busk basilikum

Denne type basilikum bliver brugt til pynt. Som dens videnskabelige navn, Ocimum minimum, antyder, skiller denne type af basilikum sig ud for sin lille størrelse. I Asien har den en lang historik som en aromatisk og medicinsk urte. Disse anvendelser har derudover spredt sig til andre dele af verden.

Planten producerer æteriske olier, som er rige på eugenol og linalool, der er to substanser med antimikrobielle egenskaber,  ifølge en artikel i tidsskriftet, Molecules.

Genovese basilikum: Typer af basilikum, der er anvendt i det italienske køkken

Genovese basilikum (Ocimum basilicum Genovese) er populær for sin anvendelse i det italienske køkken. Det er en gængs ingrediens i tilberedningen af pasta og pizza. Det er anderledes end de andre varianter på grund af dets store, buede blade, der ofte bliver brugt til at lave pesto.

Journal of Agricultural and Food Chemistry rapporterede, at denne type basilikum indeholder flygtige olier med farmakologiske kvaliteter. Man bør dog kun bruge dem i moderate mængder. Beviser for sikre doseringer og effektivitet mangler stadig.

Kanelbasilikum: Flotte typer af basilikum

Det videnskabelige navn for denne type basilikum er Ocimum basilicum. Dets navn er på grund af det faktum, at det indeholder et substans, som også er til stede i kanel, og som giver den særlige duft. Bladene er grønne, men nogle har rødlige og lilla toner. Selvom nogle bruger det til kulinære formål, er det som regel kun til pynt.

Citronbasilikum

Nogle typer af basilikum er også hybrider. Det er tilfældet med citronbasilikum (Ocimum × citriodorum), som er en hybrid mellem sød basilikum og arten, Ocimum americanum. Planten er under 45 cm. i højden og har hvide blomster.

Den bliver som regel brugt indenfor arabisk, persisk og thai madlavning. Det er en gængs ingrediens i opskrifter på salat, suppe, gryderetter og grillede retter.

Person dyrker forskellige typer af basilikum

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fem urter, der kan behandle højt blodtryk

Typer af basilikum, du kan dyrke i din have

Der er mange typer af basilikum, men næsten alle bliver brugt til medicinske og kulinære formål. De er passende til dyrkning i haver, selvom man bør bemærke, at de ikke tolererer meget lave temperaturer (under frysepunktet).

De kræver løs og luftet jord, der ikke holder på for meget fugt. De er dog ideelle til enhver have, eftersom de kun kræver lidt pleje, næsten ikke optager noget plads og holder sig friske i flere måneder.

Det kan interessere dig ...
Naturlig afgiftning af nyrer med basilikum og salvie
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlig afgiftning af nyrer med basilikum og salvie

Opnå naturlig afgiftning af nyrer takket være de vanddrivende egenskaber ved basilikum og salvie. Lær at lave en udrensende drik med disse urter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rewers, M., & Jedrzejczyk, I. (2016). Genetic characterization of Ocimum genus using flow cytometry and inter-simple sequence repeat markers. Industrial Crops and Products, 91, 142–151. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.07.006
  • Sestili P, Ismail T, Calcabrini C, Guescini M, Catanzaro E, Turrini E, Layla A, Akhtar S, Fimognari C. The potential effects of Ocimum basilicum on health: a review of pharmacological and toxicological studies. Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2018 Jul;14(7):679-692. doi: 10.1080/17425255.2018.1484450. Epub 2018 Jun 11. PMID: 29865879.
  • Fernandes F , Pereira E , Círić A , Soković M , Calhelha RC , Barros L , Ferreira ICFR . Ocimum basilicum var. purpurascens leaves (red rubin basil): a source of bioactive compounds and natural pigments for the food industry. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3161-3171. doi: 10.1039/c9fo00578a. PMID: 31120462.
  • Zabaras D, Wyllie SG. The Effect of Mechanical Wounding on the Composition of Essential Oil from Ocimum Minimum L. Leaves. Molecules. 2001;6(2):79-86. Published 2001 Jan 16. doi:10.3390/60100079

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.