BRCA-1 og BRCA-2 generne og brystkræft

Forskere studerer på nuværende tidspunkt BRCA-1 og BRCA-2 generne for at prøve at afgøre, hvor alvorligt brystkræften er. Dets mutation fører til en værre prognose.
BRCA-1 og BRCA-2 generne og brystkræft
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

BRCA-1 og BRCA-2 generne er et par af menneskets gener, som skaber proteiner, og deres funktion er at prøve at undertrykke væksten af tumorer. Proteinerne afkodet af disse to gener hjælper med at reparere skade på DNA. De har faktisk den rolle, at de forsikrer stabiliteten af det genetiske materiale for hver celle.

Ligesom alt andet genetisk materiale, kan disse gener gennemgå en række mutationer eller ændringer. Dets struktur kan dermed ændre sig og blive inaktiv. Når det sker, kan de ikke længe afkode proteinet, så det kan syntetisere og reparere DNA.

Som et resultat, er det mere sandsynligt, at cellerne viser den form for genetiske ændring, der kan føre til kræft. Mere specifikt, øger mutationer af disse gener risikoen for brystkræft og livmoderhalskræft.

BRCA-1 og BRCA-2 generne – triple-negativ brystkræft

Triple-negativ brystkræft er en type brystkræft, som ikke har nogen af receptorerne, der typisk er til stede i denne sygdom. Der er ikke et overudtryk af progesteronreceptorer, østrogenreceptorer eller HER-2. Denne type kræft er på nuværende tidspunkt den værste prognose, fordi kemoterapi er den eneste mulige behandling.

Triple-negativ brystkræft udgør omkring 12-17% af alle tilfælde af brystkræft. Det udvikler sig hurtigt og har en evne til at skabe metastaser. Dette og problemerne med at behandle det er det, der fører til den dårlige prognose.

Et af de mest hyppige molekulære begivenheder for disse tumorer er ændringen af BRCA proteinfunktionen. Mere end 8% af patienter med brystkræft med arvelig BRCA-1 mutation har triple-negativ brystkræft. 

Derudover indikerer estimater, at omkring 15% af patienterne med livmoderhalskræft og 5% af patienterne med bryst-, bugspytkirtel- og prostatakræft har arvet BRCA-1 og BRCA-2 genmutationer.

BRCA

Behandling af triple-negativ kræft med mutation i BRCA-1 og BRCA-2 generne

I december 2014, godkendte myndighederne ansøgningerne om markedsføring af olaparib i monoterapi i behandlingen af fremskreden livmoderhalskræft med mutation i disse gener.

Fra disse resultater, analyserede forskere effektiviteten af dette lægemiddel i behandlingen af fremskreden brystkræft hos tidligere behandlede patienter med mutationer i BRCA-1 og BRCA-1 generne.

Når man anvendte den maksimalt tolererbare dosis, observerede forskere en objektiv svarprocent på 54% hos patienter med triple-negativ brystkræft. Det betyder, forhåbentlig, at syv ud af hver trettende patient havde en positiv reaktion.

Andre ændringer, der påvirker BRCA protein

Foruden mutationen af de førnævnte gener, er der også andre ændringer, som kan være ansvarlige for den abnormale funktion af BRCA protein. En af dem er den methylering, der er til stede i disse gener. Det betyder, at promoteren for disse gener får en methyl-kemisk gruppe CH3.

Promoteren for et gen er et område i DNA, som kontrollerer starten på transkriptionen af en bestemt del. Sagt på en anden måde, er det den del af et DNA, som starter produktionen af en type af proteinet gennem RNA.

På grund af deres methylering, kan disse gener derfor ikke syntetisere proteinet, der er ansvarligt for at undertrykke væksten af tumoren. Forskere observerede methyleringen af promoterne af BRCA-1 og BRCA-2 generne i adskillige ondartede tumorer:

  • 5-20% ved livmoderhalskræft
  • 50% ved kræft i mavesækken
  • 29-59% ved brystkræft
Illustration af brystkræft

Konklusion

BRCA-1 og BRCA-2 generne spiller en vigtig rolle indenfor brystkræft. En stor procentdel af patienter med brystkræft med ændringer i disse gener har en triple-negativ form. De har det, uanset om det er på grund af en mutation eller methylering. Desværre, er deres prognose værre, fordi de tilgængelige behandlinger stadig er begrænsede.

Det er meget vigtigt at fortsætte forskningen for at kunne være i stand til at udvikle nye behandlingsmuligheder. Og også at fortsætte med at gøre fremskridt indenfor helbredelsen af disse sygdomme. Det genetiske aspekt af brystkræft er et forhåbningsfuldt område, men der er stadig meget, der skal gøres.

Det kan interessere dig ...
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd

Er det muligt at forebygge brystkræft? Brystkræft er en kronisk sygdom, der opstår, når brystvævscellerne begynder at vokse unormalt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Litton, J. K., Ready, K., Chen, H., Gutierrez-Barrera, A., Etzel, C. J., Meric-Bernstam, F., … Arun, B. K. (2012). Earlier age of onset of BRCA mutation-related cancers in subsequent generations. Cancer. https://doi.org/10.1002/cncr.26284.
  • Ledermann, J., Harter, P., Gourley, C., Friedlander, M., Vergote, I., Rustin, G., … Matulonis, U. (2014). Olaparib maintenance therapy in patients with platinum-sensitive relapsed serous ovarian cancer: A preplanned retrospective analysis of outcomes by BRCA status in a randomised phase 2 trial. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(14)70228-1.
  • Burgess, M., & Puhalla, S. (2014). BRCA 1/2-mutation related and sporadic breast and ovarian cancersmore alike than different. Frontiers in Oncology. https://doi.org/10.3389/fonc.2014.00019.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.