Hjernemetastaser: Beskrivelse og behandling

Hjernemetastaser opstår som regel ved hæmatogen formidling. Det skyldes, at kræftceller i den primære tumor går ind i blodet og når hjernen, hvor de spreder sig.
Hjernemetastaser: Beskrivelse og behandling

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hjernemetastaser er de mest hyppige former for hjernetumorer og de er noget af en udfodring for læger. De bidrager faktisk med omkring 90% af de totale tilfælde af hjernetumorer.

Estimater indikerer, at mellem 10 og 40% af kræftpatienter har hjernemetastaser. Det skyldes, at forekomsten af dem er voksende, givet den højere gennemsnitlige overlevelse af kræftpatienter, takket være moderne behandlingsformer.

Tumorer har en anderledes evne til at metastasere i hjernen og evnen til at trænge gennem blod-hjerne barrieren, hvilket er på grund af, at de bruger det til at dække og beskytte hjernen.

Metastase er et karaktertræk, som alle kræftceller besidder, hvilket består af evnen til at invadere både nære og fjerne væv fra den første tumor. Det betyder, at kræftceller kan migrere til andre dele af kroppen og forårsage endnu en tumor.

De kliniske metastaser i hjernen varierer og afhænger af det ramte område, samt de associerede risici for anfald.

Årsager til hjernemetastaser

Illustration af hjernemetastaser

Hjernemetastaser opstår som regel ved hæmatogen formidling. Det skyldes, at kræftceller i den primære tumor går ind i blodet og når hjernen, hvor de spreder sig.

I den forstand, er det spændende at bemærke, at spredningen af hjernemetastaser er proportional med blodgennemstrømningen i det påvirkede område. Det er placeret i forhold til de følgende procentdele:

 • 80% af læsioner i hjernen
 • 15% i lillehjernen
 • 5% i hjernestammen

Det første skridt for spredning af cellerne gennem hjernen er at invadere arterievæggene på niveauet for den første primære tumor. På den måde kan nogle kræftceller trænge ind i blodbanen.

Derefter, skal cellen eller cellerne, der kom ind i blodet, være i stand til at sætte sig fast på karene i hjernen ved at trænge igennem blod-hjerne barrieren.

Blod-hjerne barrieren og fraværet af et lymfesystem giver hjernen betydelig beskyttelse mod indtrængen af mange medikamenter og mikroorganismer, men med tiden er det ikke i stand til at forhindre indtrængen af bestemte celler.

Hvordan krydses blod-hjerne barrieren af de neoplastiske celler?

Hoved med neuroner

Mekanismerne, der anvendes af neoplastiske celler til at krydse blod-hjerne barrieren, er værd at studere. Det er dog allerede blevet bevist, at der er mindst to mekanismer:

Hvad sker der, efter de har krydset blod-hjerne barrieren?

Når de er indeni hjernen, passerer cellerne til mikrovaskulaturen i hjernen og derfra bliver de spredt ud, for eksempel bevæger de sig mod vævene.

Overlevelse og spredning fra det øjeblik af er afhængig af evnen til at opretholde en tilstrækkelig forsyning af ilt og næringsstoffer, hvilket forklarer, hvorfor disse ondartede celler holder sig meget tæt på blodårerne.

Behandlinger af hjernemetastaser

Røntgen af hjerne

Med hensyn til den specifikke behandling af hjernemetastaser, kan vi nævne de følgende muligheder:

 • Segmentresektion: Dette involverer at fjerne tumoren gennem små snit. Det bliver gjort gennem en virektomi og har en række fordele såsom at være i stand til at fjerne effekterne af massen, fjerne kilden til ødem og forbedre den overordnede sandsynlighed for overlevelse sammenlignet med holocranial strålebehandling alene.
 • Holokranial strålebehandling: Historisk, har denne behandlingsform været anset som den bedste behandling, når tumoren er stor. Det er også blevet bevist at være nyttigt som et bidrag til kirurgisk behandling, hvor det mindsker forekomsten af gentagelser efter resektion betydeligt.
 • Stereotaktisk strålekirurgi: Dette består af fokalt at stråle tumoren. Det har vist bedre overlevelse og færre gentagelser hos patienter med skader. Det kan også bedre kontrolleres, men der er ikke en betydelig forskel på overlevelsesraten hos personer med 2 eller 3 læsioner.
 • KemoterapiHjernemetastaser er som regel temmelig resistente over for kemoterapi. Integreringen af nye behandlingsmetoder, såsom midler til at gå efter specfikke områder og hæmmere af immune kontrolpunkter, har dog intensiveret forskning i dette område.

Konklusion

Hjernemetastaser udgør omkring 90% af de totale tilfælde af hjernekræft. Det er derfor grundlæggende at stille en diagnose så tidligt som muligt for at kunne prøve at stoppe udviklingen af denne sygdom.

Der er på nuværende tidpsunkt mange forskellige behandlinger og deres prognose forbedres konstant. Hjernemetastaser er dog en meget aggressiv type kræft og der er stadig meget forskning, der skal udføres.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
De forskellige hjernelapper og deres funktioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De forskellige hjernelapper og deres funktioner

I denne artikel skal vi se nærmere på de forskellige mange hjernelapper og deres mange utrolige og fascinerende funktioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Juan Matus-Santos, * Daniel Motola-Kuba*. (2012). Importancia de la detección de metástasis cerebrales en pacientes con carcinomas en estadios avanzados. Rev Invest Med Sur Mex.
 • Noris-García, E., & Escobar-Pérez, X. (2004). Metástasis cerebrales y antígeno carcinoembrionario. Revista de Neurologia.
 • Massot-Punyet, R., Almajano, J., & Camacho, J. M. (2000). Metástasis cerebrales. In Revista de Neurologia.
 • Marín, A., Renner, A., Itriago, L., & Álvarez, M. (2017). METÁSTASIS CEREBRALES: UNA MIRADA BIOLÓGICA Y CLÍNICA. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.05.010

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.