Sekret fra brystvorter: Årsager og anbefalinger

Sekret fra brystvorter er en hyppig årsag til at gå til en gynækolog. Det er dermed grundlæggende at etablere dets årsag for at kunne reducere risiciene for sygdomme. Find ud af mere om det i denne artikel.
Sekret fra brystvorter: Årsager og anbefalinger

Sidste ændring: 01 april, 2021

Sekret fra brystvorter kan være en ret ubehagelig lidelse, men hvert tilfælde har en årsag. Det kan være alt lige fra celleforandring til kræft, men sidstnævnte finder kun sted i få tilfælde.

Sekret fra brystvorter forstås som væske fra brystvorter, der ikke er forbundet med graviditet eller amning. Man kan også tale om produktionen af mælk, hvilket ofte er på grund af hormonelle ændringer.

Læs med her for at finde ud af mere om det.

Er der andre symptomer foruden sekret fra brystvorter?

Væsken kommer som regel fra brystvorten gennem små huller, der er i areola. Karaktertrækkene for dette substans afhænger af dets fysiske karaktertræk og kan variere. Det kan være:

  • Hvidligt eller mælkelignende.
  • Serøst, blegt eller lidt gulligt.
  • Rødligt.
  • Enhver kombination af ovenstående.

Der kan være en konstant smerte eller kun smerte under produktion af væsken afhængig af dets årsag. Det er også muligt at opdage en knude med forskellige karaktertræk (størrelse, placering, mobilitet og komposition).

Sekretet er ensidigt i de fleste tilfælde (det rammer kun det ene bryst), men det kan være tosidigt, når der er hormonelle problemer. Der kan også være tilbagetrækning af brystvorten eller rødme på huden, hvilket antyder en bagvedliggende infektion.

Kvinde undersøger bryst grundet sekret fra brystvorter

Grunde til, at der kan opstå sekret fra brystvorter

Der er mange årsager til denne form for symptom. For eksempel kan de stamme fra brystet (såsom infektion eller kræft) eller være udenfor brystet (hjernetumor eller indtag af lægemidler).

De mest hyppige årsager til sekret fra brystvorter

Lad os gennemgå lokale infektioner i brystet samt indtag af psykofarmaka, intraduktalt papillom og fibrocystiske lidelser i brystet.

1. Lokale infektioner i brystet

Brystbetændelse og bylder er hyppige årsager til sekret fra brystvorter. De finder sted efter åbningen af en mælkekirtel, der lader indholdet trænge ud. I dette tilfælde er sekretet bakteriefremkaldt og har en ilde lugt, og der er smerte ved berøring, forstørrelse og rødme.

Det er meget mere hyppigt under amning (på grund af babyens manipulation af brystvorten), men det kan også finde sted på andre tidspunkter.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 7 ting du kan forvente fra din første mammografi

2. Indtag af psykofarmaka

Prolaktin er et hormon, der er ansvarligt for at stimulere produktionen og udskillelsen af modermælk. Det bliver dermed reguleret i hjernen af en neurotransmitter kendt som dopamin.

Behandling med nogle lægemidler, der har en direkte effekt på det centrale nervesystem, kan involvere ændring af kroppens niveauer af dopamin, hvilket også påvirker produktionen af prolaktin og modermælk.

Lægemidler såsom phenothiaziner, nogle antidepressive og angstdæmpende lægemidler kan også forårsage udskillelse af mælk, når man ikke ammer.

3. Intraduktalt papillom

Det er som regel en godartet lidelse, selvom det typisk får opmærksomhed grundet dets karaktertræk. Adskillige komplimentære studier er faktisk nødvendige, hvis det er til stede.

Udskillelse af sekret i forbindelse med denne lidelse er som regel spontant og opstår ofte hos patienter før overgangsalderen. Ligesom i det ovenstående eksempel stammer denne sygdom fra mælkekirtlerne.

Der er en spredning af celler, som med tiden fører til dannelsen af små knuder, der kan producere serøs sekret med blod i.

4. Sekret fra brystvorter kan være på grund af fibrocystiske lidelser i brystet

Denne lidelse er også kendt som celleforandring i bystet. Det er derudover en af de mest hyppige godartede brystlidelser ifølge adskillige epidemiologiske studier. Det består af spredning af bindevæv, som kan opstå i en kvindes reproduktive alder.

Det fører til dannelsen af knuder af moderat størrelse, som kan være smertefulde og producere et hvidligt sekret gennem flere åbninger. Generelt rammer det begge sider, og er en af de hyppigste grunde til, at patienter går til en gynækolog.

Afhængig af patientens alder vil lægen udføre studier såsom mammografi for at afgøre sandsynligheden for en ondartet lidelse. Dette sker dog i sjældne tilfælde.

Mindre hyppige årsager

Denne gruppe inkluderer nogle lidelser såsom betændelse i mælkekirtlerne, hypofysetumorer, udvidelse af mælkekirtler og brystkræft.

1. Betændelse i mælkekirtlerne

Brysterne indeholder strukturer ved navn mælkekirtler, som nogle gange kan blive betændte. De er ansvarlige for at transportere det substans, der produceres i mælkekirtlerne, ud af brystet.

Det er som regel en kronisk betændelse (det er lang tid om at udvikle sig), og der er heller ikke nogen veldefineret årsag endnu. Vi ved dog, at det kan være både infektiøst og ikke-infektiøst.

2. Hypofysetumorer

Hypofyseadenomer er det mest slående eksempel på hypofysetumorer og er en af de mest gængse årsager til sekret fra brystvorter på grund af en tumor. Oprindelsen er desuden udenfor brystet, hvilket betyder, at det er placeret i hypofysen og kan producere prolaktin.

Som vi har nævnt ovenstående, er dette hormon ansvarligt for at stimulere produktionen af modermælk. Specialiserede studier såsom MR-scanning er derfor nødvendige for at kunne diagnosticere denne lidelse.

3. Udvidelse af mælkekirtler

Dette referer til udvidelse af mælkekirtlerne, der er tættest på brystvorten i dette tilfælde. Det producerer som regel et sekret med en variation af farver, som spænder fra gul til brun.

Det kan ramme begge bryster og er en godartet lidelse, eftersom der indtil videre ikke har været nogen evidens, der antyder ondartethed, når det ikke bliver behandlet. En læge skal dog altid bekræfte det.

4. Brystkræft

Dets årsag er en af de mindst hyppige. I meget få tilfælde er sekretet fra brystvorten fra en ondartet oprindelse. Brystkræft udvikler sig som regel stille, hvilket er grunden til, at det som regel først opdages i de sene stadier.

Der kan være tilbagetrækning af brystvorten og tilstedeværelse af knuder i området, når det sker. Knuderne er hårde og er ikke altid smertefulde. Lægen vil indikere de nødvendige tests til diagnose, såsom mammografi.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Screeninger for brystkræft

Hvornår bør man gå til en læge?

Vi anbefaler, at du planlægger at gå til en gynækolog eller almen læge så hurtigt som muligt, hvis du har nogen af de symptomer, vi har nævnt ovenstående.

Disse typer problemer har en godartet oprindelse, og nogle tilfælde kræver slet ikke behandling. Tal dog med en læge for at finde ud af med sikkerhed, om sekretet kan være resultatet af en ondarter lidelse.

Mænd kan også opleve sekret fra brystvorterne og brystkræft. De bør gå til en læge så hurtigt som muligt.

Læge taler med patient om sekret fra brystvorter

Behandling af sekret fra brystvorter

Hvordan læger behandler denne lidelse afhænger fuldstændig af årsagen til sekretet. Nogle tilfælde kræver faktisk ikke terapeutiske tiltag, med mindre de forårsager et betydeligt ubehag for personen.

Behandlingen kan inkludere kirurgi ved at fjerne knuder i tilfælde, hvor der er spredning af tumorvæv (papillomer, hypofyseadenomer og kræft).

Regulering af doseringen eller ændring af behandlingen er den eneste løsning i de tilfælde, der er forårsaget af et indtag af lægemidler. Som det sidste kan infektiøse sygodmme kræve kirurgisk dræning (som det er tilfældet med bylder) og administrering af antibiotika i nogle få dage.

Man kan forebygge komplikationer ved at gå til en læge

Sekret fra brystvorter er et gængs problem og dets årsager er forskelligartede og talrige, ligesom behandlingsmulighederne også er det. Tal altid med en læge for at få en ordentlig vurdering af enhver form for symptom.

Selvom ikke alle besøg bør blive anset som et nødstilfælde, foretrækkes det at bestille en tid så hurtigt som muligt for at få ro. Det skyldes, at symptomer, der kan synes ubetydelige, kan skjule alvorlige lidelser.

Det kan interessere dig ...
Karaktertræk og årsager til knuder i brysterne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Karaktertræk og årsager til knuder i brysterne

Tror du, at du måske har knuder i brysterne? Har du nogensinde undret dig over, hvorfor de dukker op? Det er højst sandsynligt en godartet lidelse.  • Mazzarello S, Arnaout A. Nipple discharge. CMAJ. 2015;187(8):599. doi:10.1503/cmaj.140633
  • Halperin I, Cámara R, García M, García D. Guía clínica del diagnóstico y tratamiento del prolactinoma y la hiperprolactinemia. Endocrinología y Nutrición 2013;60(6):308-319.
  • Solís J, Cornejo P. Estados hiperprolactinémicos. Rev Med Hered 2006;17(4)234-245.
  • Cebrián C, Fernández J. La telorrea como manifestación del carcinoma intraductal de mama. Progresos de Obstetricia y Ginecología 2010;53(11):476-479.
  • Sajadi-Ernazarova KR, Sugumar K, Adigun R. Breast Nipple Discharge. [Updated 2020 Nov 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430938/
  • Markopoulos C, Mantas D, Kouskos E, Antonopoulou Z, Lambadariou K, Revenas K, Papachristodoulou A. Surgical management of nipple discharge. Eur J Gynaecol Oncol. 2006;27(3):275-8. PMID: 16800258.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.