Lavt kreatinintal og behandling af det

Lavt kreatinintal er en patologisk lidelse, som ofte går ubemærket hen. En læge skal mistænke det og udføre tests for at kunne opdage det. Det farligste ved det er, at det fører til nyresvigt og kræver øjeblikkelig behandling.
Lavt kreatinintal og behandling af det

Sidste ændring: 09 september, 2020

Det er ikke nemt at komme til den konklusion, at en person har et lavt kreatinintal og det sker ikke øjeblikkeligt hos den almene befolkning. Læger måler som regel kun disse tal hos personer, der allerede har en nyresygdom.

Kreatinin er et biokemisk parameter i blod og urin, som er tæt forbundet med nyrerne. Det er en af de sædvanlige rutineundersøgelser, som nefrologer anvender som opfølgning på deres patienters sundhedsmæssige tilstand.

Dette substans er, i virkeligheden, et affaldsstof produceret af stofskiftet. Når vores muskelfibre arbejder, genererer de kreatinin som et produkt, som de efterfølgende bør udskille. Den sædvanlige rute for udskillelse er gennem nyrerne og urin.

Det er sådan, vi kan spore kreatinin i blod og urin for at kunne måle det. I blod, finder vi det som nyligt udviklet affaldsstof fra musklerne. Og i urin, måler vi, hvor meget af det, der forlader vores krop.

Selvom det er gængst for læger kun at måle kreatinin i blodet under generelle konsultationer, bør de også måle det i urin, når de mistænker en nyresygdom. Til at gøre dette, er den mest nøjagtige metode kreatininclearance.

Ved at sammenligne niveauerne af substanset i blod og urin, kan vi opdage specifikke abnormaliteter. For eksempel, hvis der er et lavt kreatinintal i urin og et højt niveau i blod, så er det meget sandsynligt, at der er nyresvigt.

Kreatininclearance

Dette er en meget nyttig test til at opdage et lavt kreatinintal. Alle anerkender de samme metoder og deres mål er at slå fast, hvor meget kreatinin i blodet, som nyrerne filtrerer.

For at få det resultat, skal en læge først tage en blodprøve. De kan indsamle urin for en hel dag/fireogtyve timer, og derefter aflevere det i laboratoriet, så det kan blive analyseret.

I laboratoriet, vil en biokemiker anvende de korresponderende teknikker og derefter anvende en formel, der kaldes glomerulær filtrationshastighed. Denne hastighed, som er en matematisk formel, måler den filtrationsstyrke, som nyrerne har på et givet tidspunkt.

Udtrykket for værdierne er i milliliter per minut, og tallene, der anses som normale, er:

  • Fra 97 til 137 mL/min hos mænd
  • Fra 88 til 128 mL/min hos kvinder
Læge tjekker urinprøver for lavt kreatinintal

Årsager til et lavt kreatinintal

Efter at have udført de korresponderende tests og fundet ud af, at der rent faktisk er et lavt kreatinintal i urinprøven, så kan en læge mistænke:

  • Nedsat nyrefunktion. Dette er et seriøst problem i urinsystemet. Det betyder, at nyrerne ikke kan udføre deres grundlæggende filtration af blodet og ophober affaldsstoffer i blodet. Det kræver øjeblikkelig involvering af en nefrolog og yderligere tests.
  • Tab af muskelmasse. Når kreatinintal er lave både i urin og i blod, kan der være et tab af muskelmasse. Kreatinintal falder, når stofskiftet falder. Det er gængst hos ældre personer og dem, der går igennem perioder med pludseligt vægttab.
  • Kost. Et lille indtag af proteiner frarøver kroppen fra råt materiale, som den “fodrer” musklerne med. Det sænker altså også stofskiftet og kreatinintallet falder.
  • Graviditet. Der er situationer, der ændrer dynamikker i nyrerne under graviditet. I sig selv, falder produktionen af kreatinin som regel fysiologisk. Men det kan også være et tegn på en kompliceret urinvejsinfektion eller ændringer i blodtrykket, som kan resultere i præeklampsi eller eklampsi.
  • Autoimmune sygdomme. Nogle autoimmune sygdomme, såsom myasthenia gravis og nogle typer muskelsvind, angriber både musklerne og nyrerne. Generelt, opdager man andre forandrede parametre, før kreatinintallene falder.
Illustration af nyrer

 

Behandling for lavt kreatinintal

Behandlingen for lavt kreatinintal vil udelukkende afhænge af årsagen. Det er ikke det samme at behandle nyresvigt, som det er at behandle en fejl i kosten eller en gravid person.

Man skal gå til en nefrolog, når man står over for nedsat nyrefunktion. Nogle sygdomme, der fører til nyresvigt, kan blive behandlet med medicin og særlig pleje, mens andre uundgåeligt fører til dialyse.

Risikoen er betydelig hos gravide kvinder. Fødselslæger og gynækologer anvender bestemte lægemidler, der er sikre at anvende under graviditet, til at behandle nyrelidelser. Når eklampsi er tilfældet, så råder de til indlæggelse, så man kan få kontrol over parametrene.

Derudover, kan man vurdere ernæringsmæssige foranstaltninger, hvis kosten mangler protein eller der er tab af muskelmasse. Ernæringseksperter kan sammensætte en kostplan til at øge indtaget af protein, samt anbefale nogle øvelser til at styrke musklerne.

Som det sidste, bør man ikke ignorere et lavt kreatinintal i urin. Man skal søge læge og følge deres råd for at undgå seriøse komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Perazzi, Beatriz, and Margarita Angerosa. “Creatinina en sangre: calidad analítica e influencia en la estimación del Índice de Filtrado Glomerular.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 45.2 (2011): 265-272.
  • Gorozobel, Chávez, Tola Torres, and Janeth del Carmen. “Aclaramiento de creatinina en orina de 2 horas vs 24 horas en pacientes con insuficiencia renal para estimar el filtrado glomerular, en el Hospital General Guasmo Sur en un periodo de 5 meses.” (2018).
  • Zenteno, Jorge, et al. “Correlación entre el aclaramiento de creatinina y la fórmula MDRD-4 en la estimación del filtrado glomerular.” Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud 9.2 (2011).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.