Sådan lindrer du symptomer på hælspore

Den ekstra vægt kan skærpe din hælspore, når dine fødder bærer dig hele dagen. Lær at beskytte dine fødder imod yderligere skader.
Sådan lindrer du symptomer på hælspore

Sidste ændring: 28 november, 2018

Din fod har et tykt lag af hud og muskler, der beskytter den fra tå til hæl. Den kaldes fodsålen og er den primære beskyttelse til dine fødder imod påvirkningen fra gang, jogging eller løb sammen med andre fysiske aktiviteter, der involverer det at slå din fod gentagne gange mod en hård overflade. Med en sådan brug er inflammation og hævelser almindelige – det kaldes hælspore. I denne artikel vil vi fortælle dig hvordan du lindrer symptomer på hælspore.

Symptomer på hælspore

Symptomerne på denne sygdom er:

  • Smerter i hælen eller fodsålen, der kan blive til jagende smerter. De kan vare hele dagen og lindres under pauser.
  • Lejlighedsvis strækker denne smerte sig til tæerne i foden.
  • Hævelse eller betændelse i hælen kan forekomme.

Dine daglige aktiviteter kan blive påvirket af denne smerte, og hindre dine almindelige rutiner.

Rådgivning til lindre tilstanden

Isterninger

Et af de mest almindelige lægemidler er at lægge is på det betændte område. Isen kan efter ca. 15 minutter reducere inflammation og smerte. Hvis din tilstand er alvorlig, anbefaler vi at gøre det 5 til 6 gange om dagen.

Smerter i denne tilstand er typisk til stede i de første timer af dagen. Vi anbefaler fodmassage med fokus på storetåen, som har vist sig at hjælpe fodmusklerne med at slappe af og lindre smerte. Brug en rund genstand, såsom en bold til at massere fodbuerne for at genopfriske dine fødder og lette din smerte.

På den anden side, for at garantere en langvarig kur,  bør du bruge sko med en tyk sål, der understøtter foden. Du kan købe specialiserede indlægssåler til at støtte dine fødder og beskytte dine hæle. Hvis de er til rådighed for dig, bør du bruge ortopædiske hjælpemidler.

Forebyggelse af symptomer på hælspore

Kvinde der ligger og laeser

Hvis du endnu ikke har oplevet smerten ved denne tilstand, eller hvis din tilstand kun lige er dukket op, er der ting du kan gøre for at undgå at forværre det eller forhindre det helt.

  • Tab ekstra vægt for at lette presset på dine fødder.
  • Undgå – så vidt muligt – lange perioder stående eller at gå barfodet, eller med sko, som har tynde såler og ikke giver nogen støtte.
  • Kast dig ud i fysiske aktiviteter, som erstatter træning af dine fødder med hvile.
  • Når du løber, hopper eller jogger, så undgå hårde overflader. Løb hellere på bløde overflader som græs.

Ting, du skal huske med symptomer på hælspore

Hælsporer kan have mange årsager foruden mange behandlinger og metoder til forebyggelse. Dine fødder er vigtige for din generelle sundhed og spiller en central rolle i at holde dig sund.

Endelig anbefaler vi at pleje dine fødder for at holde dig aktiv. Lyt til din krop: Hvis du har smerter, bør du ændre noget i dit liv . Hver del af kroppen skal plejes, især når dine symptomer kan resultere i invaliderende skader eller sygdom.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.