Levende sten: Sådan tager du dig af dem

Det er umuligt ikke at forelske sig i levende sten, en form for sukkulent. Disse planter kræver meget lidt og kan give dit kontor eller hjem det magiske præg, de har brug for!
Levende sten: Sådan tager du dig af dem

Sidste ændring: 25 august, 2022

“Levende sten” er det almindelige navn, som er givet til en type sukkulent, der ligner et hjerte. Disse planter stammer fra Sydafrika, og deres videnskabelige navn er Conophytum bilobum.

Ud over deres form, er de kendetegnet ved, at de gror uden stilk og blot bliver syv cm høje. I takt med at de gror, former de fordybninger, og om efteråret blomstrer de med smukke gule eller orange blomster.
Lær, hvordan du plejer dine levende sten vha. de tips, du får i den følgende artikel.

7 råd til pleje af levende sten

Denne hjerteformede plante er meget nem at holde derhjemme, da den kræver meget lidt vedligehold. Det kan være, du har en potte, hvor der i begyndelsen kun er et blad, men du skal vide, at med den rette pleje, vil dette blad trives og formere sig.

1. Forbered god dræning til din plante

Dræning er vigtigt for denne type plante, da roden kan rådne, hvis vandet ikke kan komme væk. Derfor skal du lave et lag med groft sand eller små sten nederst i potten.

Det første vil absorbere ekstra vand, mens du, hvis du vælger nummer to mulighed, vil forhindre vandet i at stagnere. På samme måde skal du sikre dig, at der er gennemløb mellem hullerne.

2. Vær opmærksom på lyset

Morgen- eller eftermiddagssol er perfekt for denne type plante. Undgå at udsætte dem for solens stråler midt på dagen, da det kan brænde sukkulentens blade.

Hvis du imidlertid beslutter dig for at have dem inde i rummet i stedet for i vindueskarmen, er dette fint. Vær blot opmærksom på, at de vil vokse langsommere.

3. Brug et særligt underlag

Levende sten trives bedst i porøst, sandet jord, som faciliterer ventilation og dræning. Det samme som den jord, man bruger til hjemmegroede kaktusser.

Husk, at disse planter ikke skal omplantes ofte, så de kan være i den samme potte i årevis.

Imidlertid kommer Conophytum bilobum til at vokse vildt i solrige, tørre, stenede sprækker, der kun behøver beskyttelse mod vinterens høje fugtighed. Lejlighedsvis er det dyrket i jord i alpine områder, da de opfylder egenskaberne for jord og dræning.

4. Vand kun, når det er nødvendigt

I disse tilfælde vil det være bedst blot at observere. De fleste sukkulenter, inklusive denne variant, har brug for meget lidt vand for at forhindre ydersiden fra at sprække og give ar, som kan føre til svamp og bakterier.
Om sommeren skal du for eksempel kun vande dem, når du ser, at deres blade begynder at visne. Om vinteren kan du vande oftere, men først når bladene fra den foregående sæson er tørrede.

5. Brug en speciel gødning og kompost

Gød planten en gang om året i perioden mellem august og marts, som er der, den vokser. Gør det med en særlig gødning til sukkulenter. Disse har som regel et lavt kvælstofindhold og indeholder de nødvendige nærings- og sporstoffer, som din plante har brug for.

Når du bruger kompost eller gødning, skal du fortynde den til halvdelen af den koncentration, der er angivet på etiketten. For meget gødning kan skabe grobund for anden vegetation.

6. Vær sikker på, at temperaturen er ideel

Levende sten har det allerbedst ved temperaturer mellem 10 og 13 grader, så det er vigtigt at have dem på et køligt og skyggefuldt sted om sommeren. Conophytum bilobum er en plante, som er mest aktiv fra sidst på vinteren til sidst på foråret.

7. Stimulér formering

Conophytum bilobum kan formeres ved stiklinger eller med frø . Hvis du vælger den første metode, så husk, at stiklingen skal komme fra en voksen moderplante.

Skær et helt blad og lidt af roden af, kom det i en anden potte, og vand med en forstøver.

Hvis du på den anden side vælger frø, skal du dække potten med et tyndt lag jord, fugte med rent, frisk vand og tilsætte et svampedræbende middel for at forebygge svamp.

Lad potten være dækket af plastikfilm i de første tre dage og skift det derefter ud med et fugtigt klæde. Spray 1-2 gange om ugen i to uger. På det tidspunkt bør frøet allerede spire.

Fortsæt derefter med at vande med forstøveren, men hver tredje dag, indtil den har en god størrelse.

Kendetegn ved levende sten

Levende sten er planter, hvis blade er hjerteformede,  kødfulde og grønne. De bliver omkring 4 cm brede og syv cm høje.

Om efteråret blomstrer de med gule eller orange blomster, som ikke dufter. I sine hvilemåneder, i sommersæsonen, danner planten en ny krop inde i den forrige, og den første tilpasser sig gradvist næringsstofferne fra den sidste og efterlader den gamle hud tør omkring den nye.

Dette beskytter den nye sukkulent mod varme og for meget vand. Det er på grund af denne dækning, at den får sit navn.

Eksempler på levende sten

Den pleje, som levende sten fortjener

Det er umuligt ikke at blive draget af levende sten. Fra de underfundige blade til de smukke gule eller orange blomster er det kort sagt en plante, som mange forelsker sig i.

Med ganske lidt pleje er det muligt at holde den sund og flot. Husk at give den det rigtige lys og den rette temperatur. På samme tid skal du tage højde for, at den kræver gødning og et særligt underlag, men nøglen er at give den god dræning.

En sund sukkulent kan give dit hjem eller arbejdsplads det rette dekorative udtryk, du leder efter. Æstetik er også vigtigt. Arbejdet i at skabe de bedste omstændigheder for den er det værd, når man ser den blomstre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • OPEL, MATTHEW R. “Leaf anatomy of conophytum nE Br.(aizoaceae).” Haseltonia 2005.11 (2005): 27-52.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.