7 tegn på usikkerhed i kærlighed

Der er mange tegn på usikkerhed i kærligheden. I dag har vi samlet et udvalg af syv af de vigtigste, som du bør tage som advarselstegn.
7 tegn på usikkerhed i kærlighed

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ingen af os kan helt undgå usikkerhed. I et vist omfang er det sundt. Men når det når ud over en vis grænse, kan det arbejde imod dig på forskellige måder. Der er nogle tegn på usikkerhed i kærlighed, som du ikke må overse, hvis du ønsker et stabilt, blomstrende og langvarigt forhold.

Problemet er, at det nogle gange er så subtilt, at du ikke engang er klar over, at det er der. Det er også sandsynligt, at du har båret rundt på det i mange år, så du tror, at det er naturlig adfærd.

I dag har vi samlet syv tegn på usikkerhed i kærlighed, som du kan bruge som en guide til at begynde at arbejde med det, når du har identificeret det.

Syv tegn på usikkerhed i kærlighed

Forskere er enige om, at usikkerhed i kærlighed sammen med lavt selvværd og utilfredshed i forholdet er en fælles faktor for, at mange romantiske forhold går i stykker. Dette kan forklares på mange måder, selv om en af de mest almindelige er usikker tilknytning.

Usikker tilknytning er kendetegnet ved frygt og usikkerhed, når der etableres et forhold (venskab, romantisk forhold og andre). Generelt udvikles det i barndommen gennem forholdet til forældre, værger eller primære omsorgspersoner. Der findes tre typer: Ængstelig, undvigende og frygtsom-undvigende.

Denne type tilknytning har flere konsekvenser i livet som par. Ud over at øge sandsynligheden for brud, tyder beviser også på, at det er en faktor for seksuel utilfredshed.

Lad os se på nogle tegn på usikkerhed i kærlighed, som du kan bruge til at identificere det.

1. Tegn på usikkerhed: Frygt for at blive forladt

Frygt for at blive forladt er et af de vigtigste tegn på usikkerhed i kærlighed. Faktisk er det udgangspunktet for at bekræfte eller benægte dette adfærdsmønster.

Det kan manifestere sig af mange årsager. I næsten alle tilfælde skyldes det lavt selvværd. Lad os se nogle eksempler:

  • Du føler, at du ikke er god nok til din partner.
  • Du tror, at hun eller han kan finde en bedre person som partner.
  • Alternativt kan du føle, at du ikke kan leve op til forventningerne til forholdet.
  • Du tror, at hvis forholdet slutter, vil du ikke kunne finde en anden.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

Som du måske kan forvente, er frygten for at blive forladt en stor barriere, der står i vejen for et sundt forhold. På grund af den kan du udvikle flere adfærdsmønstre, der forringer både dig og forholdet. For eksempel kan du tolerere visse handlinger, så de ikke udløser et brud (utroskab, vold osv.).

2. Du er meget uafhængig af din partner

Mistænksom kvinde ser på mand

En mærkelig ting, der sker med usikker tilknytning, er, at den udvikler sig gennem kontraster. Selv om du føler frygt for at blive forladt, forhindrer det dig ikke i at være uafhængig i forholdet. Denne adfærd begynder i barndommen og strækker sig ind i voksenlivet med næsten identiske resultater.

Du kan f.eks. træffe beslutninger uden at rådføre dig med din partner, skjule eller endog afvise kærlighedshandlinger, assimilere en distanceret eller kold holdning osv.

Uafhængighed udvikler sig som en forsvarsmekanisme mod usikkerhed og frygt for at blive forladt. Hvis det sidste sker, er jeg i det mindste ikke så engageret, og det vil ikke påvirke mig så meget, tænker du måske inderst inde.

Du finder måske dette interessant: Angst i seksuelle forhold

3. Tegn på usikkerhed: Du har svært ved at opgive tilliden

Tillid er et centralt aspekt af ethvert forhold. Mange forhold går i stykker, fordi der har været mangel på tillid mellem parterne. Din usikkerhed kan dog forhindre dig i at give efter for denne tillid, hvilket før eller siden vil ende med at påvirke forholdet på mange måder.

Nogle eksplicitte eksempler på manglende tillid er, at du tvivler på din partners troskab, har betænkeligheder ved de følelser, han/hun siger, han/hun har for dig, og hele tiden har mistanke om, at han/hun ikke fortæller dig sandheden.

Husk på, at tillid meget enkelt sagt altid indebærer, at man skal tolerere usikkerhed. Hvis du kun fokuserer på usikkerhed og ikke på tolerance, kan tingene kun ende dårligt.

4. Du vil have, at forholdet skal være perfekt

Dette er et af tegnene på usikkerhed i kærligheden, som har sin oprindelse i den usunde romantiske opfattelse, der er nedarvet fra samfundet. Mange har en tendens til at idealisere kærligheden til en ekstrem grænse, så vidt at det nærmer sig forestillingen om den i nogle film, serier og reklamer.

Derfor kan du komme til at foregive, at forholdet er perfekt. Når et eller andet aspekt af det ikke er i overensstemmelse med dine forventninger, så tror du, at det er et elendigt forhold, eller at der ikke er nogen mening med at fortsætte.

At idealisere en partner til det ekstreme er ikke andet end et symptom på usikkerhed og frygt. Det er en, der langt hen ad vejen garanterer fiasko.

5. Du tager tidligere forhold som reference

Et ulykkeligt par

Det sker, når du vurderer dit nuværende forhold ud fra forhold, som vedkommende har haft tidligere. Du gør det ikke for at identificere de gode ting, som kan være positive, men i stedet for at finde paralleller og associationer, der får dig til at mistænke, at dette forhold er på vej i samme retning.

Dette kan naturligvis også være en teknik med nogle fordele. Problemet er dog, når man begynder at fremtvinge relationer, til det punkt hvor man begynder at lave nogle uden nogen form for argumentation. At sammenligne alt, hvad du gør, med det, du engang gjorde med en tidligere partner, vil aldrig ende på en god måde.

6. Tegn på usikkerhed: Du er jaloux

Ja, jalousi er et andet tegn på usikkerhed i kærlighed. Jalousi er intet andet end en manifestation af vores instinkt til at holde fast i det, vi har. Da det er et instinkt, vil du altid udvikle en vis mængde jalousi. Dette er dog ikke en undskyldning for manifestationen af patologisk jalousi.

Derfor er tilbagevendende jalousi over for din partner et symptom på usikkerhed. Du ønsker, at alt skal holdes under din strenge kontrol, så du bruger jalousi som et redskab til at opnå dette. Det er overflødigt at sige, at jalousi er en gift, som før eller siden ender med at forgifte forholdet.

7. Du gør mindre konflikter til ekstreme konflikter

Et andet kendetegn ved usikker tilknytning er, at du måske – i det mindste ubevidst – søger at sabotere dig selv (hvilket indebærer at sabotere forholdet). Det vil blandt andet føre til, at du forvandler mindre skænderier til store skænderier.

Ethvert smuthul, du kan bruge til at udtrykke usikkerhed, bekymringer, frygt, jalousi og indre konflikter, vil blive brugt til din fordel. Dette er en anden måde at skubbe en person, du elsker, væk på, hvilket ofte gøres ubevidst af personer med usikker tilknytning.

Der er naturligvis mange andre tegn på usikkerhed i kærligheden: Afvisning af sex (eller utilfredshed under seksuelle møder), patologisk afhængighed, følelsen af at føle sig truet af en partners uafhængighed og lav følelsesmæssig kontrol. Alle disse repræsenterer adfærdsmønstre, der langsomt nedbryder relationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arikewuyo, A. O., Eluwole, K. K., Dambo, T. H., & Abdulbaqi, S. S. Do low self-esteem, relationship dissatisfaction and relationship insecurity exacerbate the intention to break up in romantic relationships?. Current Psychology. 2021; 1-12.
  • Brassard, A., Péloquin, K., Dupuy, E., Wright, J., & Shaver, P. R. Romantic attachment insecurity predicts sexual dissatisfaction in couples seeking marital therapy. Journal of sex & marital therapy. 2012; 38(3): 245-262.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.