Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

Hvis vi identificerer røde flag i begyndelsen af et forhold, kan vi undgå fremtidige konflikter og følelsesmæssige sår. Få mere at vide i denne artikel!
Sådan identificerer du røde flag i et parforhold
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når vi starter et forhold, analyserer vi uundgåeligt den anden person for at vurdere, om vi er kompatible. Vi sammenligner deres styrker og svagheder, smag, interesser og idealer med vores forventninger. Denne proces er afgørende. For den giver os mulighed for at identificere røde flag i et parforhold, der kan gøre forholdet til et mareridt.

Udtrykket “røde flag” er blevet populært i den seneste tid på sociale netværk og af især yngre mennesker. Det angiver imidlertid noget, som vi måske altid har været opmærksomme på: De ikke-forhandlingsmæssige aspekter eller røde grænser, som ikke må overskrides, hvis vi ønsker, at forholdet skal blive en succes.

Hvad er røde flag i et parforhold?

Par skændes over røde flag i et parforhold

Røde flag er netop det: Røde flag, advarselstegn, der henleder vores opmærksomhed på en anden persons adfærd eller mening, som kan være skadelig eller uforenelig med os.

Der kan være forskellige slags. Nogle er generelle og påvirker enhver form for forhold. De kan f.eks. omfatte manglende respekt, fysisk eller verbalt misbrug, manipulation, invalidering af følelser osv.

Andre er imidlertid specifikt relateret til det, som hver enkelt af os søger i en følelsesmæssig relation. De henviser til eksistensen eller fraværet af et fælles projekt, lignende idealer eller en kompatibel livsstil. F.eks. hvis den ene person ønsker at stifte familie, og den anden ikke ønsker at få børn.

I sidste ende indebærer begyndelsen af et forhold altid en tilpasnings- og forhandlingsproces, hvor begge personer kan tilpasse sig hinanden. Der er dog visse punkter, hvor det er umuligt at give efter, da de går direkte imod den enkelte persons essens.

Det er den fare, som røde flag i et parforhold advarer os om.

Du vil måske finde dette interessant: Dårlige vaner, der kan tage livet af et forhold

Hvorfor er det vigtigt at identificere røde flag i tide?

Det er ikke muligt at lære et andet menneske at kende i dybden på bare et par måneder. Men det er vigtigt, at vi afklarer disse nøglepunkter tidligt for at undgå fremtidige problemer.

Nogle gange er det først, når forholdet allerede er meget udviklet, at visse uforeneligheder kommer frem i lyset. For vi forsøger alle at vise os fra vores bedste side i begyndelsen. Selve processen med at blive forelsket kan gøre os blinde for disse røde flag.

Grunde til, at vi bør identificere røde flag tidligt

  • Det er langt mere nyttigt og mindre skadeligt at vælge mennesker, der er kompatible med os fra starten, end at forsøge at ændre dem senere. Hvis vi ikke identificerer de røde flag i tide eller ignorerer dem, vil konflikter og skænderier sandsynligvis være en konstant del af parrets dagligdag og dermed skabe en negativ dynamik, der kan eskalere.
  • Utilfredshed, ulykkelighed og frustration er næsten garanteret, hvis vi ikke identificerer problemerne i tide. At leve og dele vores liv med respektløse, manipulerende mennesker eller blot dem, der er meget forskellige fra os, vil fylde vores hverdag med lidelse og bitterhed. Det følelsesmæssige slid vil være betydeligt.
  • Desuden vil vi være tvunget til at forlade forholdet for at sikre vores integritet og lykke i det lange løb. Dette skridt vil dog være langt mere udfordrende efter mange års samliv, opbygning og deling, især hvis der er børn involveret. Derfor er det at foretrække at erkende og acceptere fra starten, at det er bedst ikke at gå i gang med dette projekt.
  • Utilfredsstillende eller smertefulde forhold kan skabe psykologiske og følelsesmæssige sår, som vil være svære at hele. Mishandling, vedvarende utroskab eller endog ligegyldighed kan forårsage alvorlig skade på selvværdet. Det vil ikke blot begrænse os i fremtidige forhold. Det vil også kræve, at vi gør et personligt arbejde for at hele.

Sådan genkender du røde flag i et parforhold

Ulykkeligt par

Det er måske ikke let at identificere røde flag tidligt. Derfor vil vi analysere nogle aspekter, som vi bør kigge på for at genkende dem og handle derefter.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Sjove aktiviteter: Nøglen til velvære i parforholdet

Du føler, at du er nødt til at opgive den person, du er

Siden du har mødt denne person, er du begyndt at opgive dine hobbyer, interesser og passioner for at tilpasse dig den anden persons i stedet. Du har været nødt til at ændre dine idealer eller opgive ting, der er vigtige for dig.

Kort sagt føler du dig tvunget til at forklæde dig selv for at passe ind hos den anden person.

Du er blevet socialt isoleret

Du er holdt op med at tilbringe tid sammen med familie, venner og bekendte. Dit liv er i stigende grad reduceret til din partner. Du føler måske, at du gør det frivilligt, men det skyldes sandsynligvis subtil manipulation.

Du isolerer dig måske fra andre for at undgå drama eller fjendtlige og ligegyldige holdninger fra din partner, som opstår, når du beslutter dig for at omgås personer uden partneren.

Du føler dig ugyldiggjort, mishandlet eller utilfreds

Husk, at dine følelser altid er gyldige, og du har ret til at føle dem, udtrykke dem og modtage empati fra din partner. Du står over for et betydeligt rødt flag, hvis din partner beskylder dig for at være dramatisk, overdrevet eller skør, når du viser utilfredshed eller uenighed.

Selv når dette ikke er så klart og synligt, bør du være opmærksom på dette, hvis du generelt føler dig utilfreds i forholdet. At analysere, hvad der er galt, er det første skridt til at tage vare på os selv.

Du lyver om dit forhold

Vores kære kender os og elsker os. Så de tøver ikke med at lade os vide, når de fornemmer, at noget er dårligt for os.

Lad os ikke overse det, hvis vi er nødt til at skjule visse aspekter af forholdet for vores kære af frygt for, at de vil kritisere os eller opfordre os til at forlade vores partner.

Du ser på fremtiden med frygt i stedet for begejstring

I sidste ende er et af de mest betydningsfulde røde flag i et parforhold, at du som par opfatter fremtiden med frygt, tristhed eller håbløshed. At skabe et liv sammen bør skabe illusion og ro. Det bør få os til at føle, at vi er på rette vej.

Hvis vi ser fremtiden som en konstant kamp eller resignation, er det klart, at noget ikke er rigtigt.

Røde flag i et parforhold hjælper os med at komme væk i tide

Når vi opdager et rødt flag, er vores første impuls normalt at forsøge at rette op på det. Vi tænker måske, at problemet ikke er så stort, at det er muligt at komme tættere på hinanden, eller at vi ikke skal være så krævende. Så vi fortsætter, indtil situationen bliver uudholdelig.

Men når det drejer sig om aspekter, der ikke er til forhandling, er den bedste beslutning at forlade forholdet tidligt, da det at blive i et parforhold med en inkompatibel person før eller siden vil føre til ulykkelighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Meyer, J. P., & Pepper, S. (1977). Need compatibility and marital adjustment in young married couples. Journal of Personality and Social Psychology35(5), 331.
  • Fernández, C., Pérez, M., & Hidalgo, N. (2020). Estrés postraumático complejo en mujeres supervivientes de violencia de género: un objetivo para la intervención psicosocial. ENCUENTROS, 137.
  • Crawford, D. W., Houts, R. M., Huston, T. L., & George, L. J. (2002). Compatibility, leisure, and satisfaction in marital relationships. Journal of Marriage and Family64(2), 433-449.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.