Lupus og graviditet - det skal du vide

Kvinder med lupus, der gennemgår graviditet eller ønsker at blive gravide, bør overveje et par ting. Det er bestemt muligt at gennemføre en graviditet, mens du har denne sygdom, men du skal have kontrol.
Lupus og graviditet - det skal du vide

Sidste ændring: 24 december, 2020

Hvad skal vi gøre ved kombinationen af lupus og graviditet? I denne æra er den terapeutiske behandling af sygdommen forbedret betydeligt. Faktisk kan de skadelige virkninger fjernes ved lægemiddelbehandling.

Husk, at en stor del af komplikationerne ved at have lupus og være gravid har med farmakologi at gøre. Dette skyldes, at de medikamenter, der ordineres til at holde lupusangreb nede, ofte forårsager infertilitet eller fostermisdannelser.

Det er af denne grund, at kvinder med lupus altid bliver instrueret i at planlægge deres graviditet i god tid. Dette er, så lægerne har tid til at tilpasse behandlingen til den. Dette er i øjeblikket muligt takket være udviklingen af ​​aktive principper, der stort set gør de tidligere behandlingsmetoder forældede.

I denne artikel vil du se, hvordan kvinder, der lider af lupus sygdom, kan gennemføre en sikker graviditet, hvis de planlægger det ordentligt. De bliver nødt til at gennemgå flere kontrolbesøg og tests end andre gravide kvinder uden denne lidelse. Det er dog bestemt muligt.

Hvad er lupus?

Lupus er en autoimmun sygdom. Dette betyder, at immunsystemet angriber sine egne celler, da det ikke genkender dem. For eksempel identificerer det nogle væv som udefrakommende eller truende og inflammerer dem med en reaktion svarende til den, der opstår, når man bekæmper virale eller bakterielle sygdomme.

Læs også: Hvad er systemisk lupus erythematosus?

Sygdommen er kronisk og udvikler sig i form af forværrede negative reaktioner. Perioder med inaktivitet kan forekomme, hvor der ikke er symptomer, men de akutte episoder, der opstår, er alvorlige og invaliderende.

De væv, der bliver mest påvirket af lupus, er led, hud og nyrer. Der er også involvering af lunger og hjerne, skønt sygdommens karakteristiske symptomer stammer fra led og hud.

Når vi taler om lupus og graviditet, refererer vi til en kvinde med en tidligere diagnose med lupus, der bliver gravid på et eller andet tidspunkt senere. Dette kan være problematisk, fordi nogle studier afslører en stigning i forekomsten af ​​graviditetsproblemer hos kvinder med denne lidelse.

Derudover er der den mulighed, som ikke altid forekommer, som forskere kalder neonatal lupus. Dette sker, når barnet modtager de antistoffer, der forårsager lupus hos moren. Dette barn vil sandsynligvis have hud- og blodproblemer og kan i alvorlige tilfælde også ende med hjerteproblemer.

Lupus har et karakteristisk symptom på huden i ansigtet, formet som sommerfuglvinger

Medicin mod lupus og infertilitet

Når vi taler om lupus og graviditet, skal vi først tale om lupus og fertilitet. Sandheden er, at kvinder med denne sygdom ikke burde have større vanskeligheder end andre med at blive gravide, selvom medicin spiller en nøglerolle her.

Mennesker med lupus bruger medicin, der kan ændre deres evne til at undfange. For eksempel er cyclophosphamid et hyppigt brugt lægemiddel, der anvendes til lupus, men det ændrer levedygtigheden af ​​æggestokkene på lang sigt.

Derfor er det vigtigt, at kvinder, der ønsker at blive gravide og har en diagnose med lupus, skal konsultere deres læge i god tid. Behandlingsplaner kan ændres for at fremme fertilitet. Det, som nogle læger gør, er at tilføje leuprolid, et andet lægemiddel, til cyclophosphamid, hvilket reducerer infertilitet.

Læs også: Det skal du vide om den autoimmune lupus sygdom

Tilsvarende er flere lupuslægemidler teratogene. Dette betyder, at de kan forårsage fosterskader hos fosteret, især i første trimester. Det skal også på forhånd planlægges, hvordan man håndterer det med den læge, der står for behandlingen.

Lupus medicin, sprøjte og termometer

Komplikationer i forbindelse med lupus og graviditet

Lupus kan komplicere graviditet sammenlignet med en kvinde, der ikke har denne sygdom. Blandt de hyppigste problemer er:

  • Hyperkoagulation. En gravid kvinde med lupus kan være tilbøjelig til at få blodpropper, som afbryder blodgennemstrømningen til moderkagen.
  • Abort. Kvinder med lupus er 10% mere tilbøjelige til at få abort end andre gravide kvinder.
  • Præeklampsi. Dette syndrom består af en stigning i blodtrykket hos en kvinde med lupus med ødem i underekstremiteterne og proteintab i urinen. Det er en type forhøjet blodtryk, der, selvom det normalt induceres af graviditet, tilskrives lupus i disse tilfælde.
  • For tidlig fødsel. Ovennævnte betingelser kan fremskynde veer og sætte fødslen i gang – hver for sig.

Lupus og graviditet er kompatibelt

På trods af de nævnte komplikationer er lupus og graviditet helt sikkert kompatibelt. Kvinder, der er diagnosticeret med sygdommen, og som planlægger at blive gravide, bør konsultere deres læge for at planlægge den så meget som muligt og i god tid. Den korrekte udvikling af deres baby vil afhænge af denne planlægning.

Tak, fordi du læste med, vi håber, du har haft glæde af denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rivera Chavez, Lizet Lorena, et al. “Brote severo de lupus de difícil control.” Nefrología 39.3 (2019): 321.
  • Ucar, E., et al. “Manejo del lupus eritematoso sistémico durante el embarazo.” Revista Española de Reumatología 32.3 (2005): 91-98.
  • Martínez, Alonzo, et al. “Detección y manejo del brote lúpico en el embarazo.” Progresos de Obstetricia y Ginecología 61.4 (2018): 365-369.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.