Gastroschise hos nyfødte: En farlig fødselsdefekt

Gastroschisis er en livstruende tilstand. Der er brug for behandling så hurtigt som muligt efter fødslen, så babyens organer kan udvikle sig. Lær om gastroschisis hos nyfødte i denne artikel.
Gastroschise hos nyfødte: En farlig fødselsdefekt
Marcela Caffulli

Bedømt og godkendt af børnelægen Marcela Caffulli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Gastroschise hos nyfødte er en af ​​de hyppigste medfødte misdannelser, men størstedelen af ​​befolkningen ved ikke noget om det. Denne misdannelse eller fødselsdefekt opstår, når musklerne i babyens mavevæg ikke dannes korrekt tidligt i graviditeten.

Som et resultat betyder gastroschise hos nyfødte, at der er et hul i mavevæggen, gennem hvilken babyens tarme og andre organer kommer ud. Denne åbning er normalt placeret mod højre side af navlen. Da tarmene udsættes for fostervand, kan de blive irriterede. Af denne grund kan de blive forkortet, hævede eller snoede.

Umiddelbart efter fødslen har babyen brug for en operation for at placere deres organer i deres bughule, såvel som for at reparere mavevæggen. På trods af kirurgi kan babyer, der har gastroschise, have problemer med at spise, fordøjelse og absorbering af næringsstoffer.

Læs også: Risikofaktorer ved perinatal asfyksi

Årsager og risikofaktorer for gastroschise hos nyfødte

Nogle tilfælde af gastroschise hos nyfødte skyldes genetiske mutationer. På den anden side kan denne tilstand også udvikle sig på grund af en kombination af ​​genetiske faktorer og aspekter ved morens graviditet. Følgende er faktorer, der kan øge risikoen for at få en baby, der lider af gastroschise:

 • At blive mor i en tidlig alder: Teenagemødre er mere tilbøjelige til at få en baby med gastroschise end ældre mødre.
 • Forbrug af tobak og alkohol: Kvinder, der ryger og indtager alkohol, har en højere risiko for at få babyer med gastroschise, blandt andre meget alvorlige sygdomme og lidelser.

Diagnose og behandling

Baby med gastroschise

Diagnose kan ske inden fødslen eller så snart babyen er født. Medicinske fagfolk kan udføre test for misdannelsesdetektion under graviditet. Som et resultat, takket være specielle typer analyser, kan gastroschise hos nyfødte påvises, mens kvinden stadig er gravid. Derudover er denne tilstand synlig ved hjælp af en ultralydundersøgelse.

Når det kommer til behandling, er gastroschise en livstruende tilstand. Babyen har brug for behandling så hurtigt som muligt efter fødslen, så organerne kan udvikle sig og beskyttes inde i maven.

I tilfælde af, at der er tale om en mindre defekt, kan kirurger muligvis behandle tilstanden med et enkelt indgreb. Hvis det imidlertid er en alvorlig fødselsdefekt, hvilket betyder, at mange organer er placeret uden for maven, kan det være nødvendigt at foretage mange kirurgiske indgreb. Efter operationen sendes babyen til en intensivafdeling for nyfødte.

Risici ved operation

Risiciene ved anæstesi og generel kirurgi inkluderer følgende:

 • Allergiske reaktioner på medicin
 • Luftvejsproblemer
 • Infektion og blødning

Derudover er disse risici forbundet med behandling af gastroschise:

 • Luftvejsproblemer: Disse kan forekomme, hvis babyens bughule er mindre end normalt. Den nyfødte kan have brug for et respirationsrør og en respirator i et par dage eller uger efter operationen.
 • Betændelse i vævet, der beklæder mavevæggen
 • Organskade
 • Midlertidig lammelse af tyndtarmen
 • Brok i mavevæggen

Læs også: Skævt hoved hos spædbørn: Forebyggelse og behandling

Yderligere behandlinger af gastroschise hos nyfødte

Nyfødt baby får sonde

Ud over kirurgi har babyer med gastroschise ofte brug for andre behandlinger:

 • Ernæring via fødesonde anbragt i næsen for at tømme maven og holde den på den måde
 • Intravenøs væske og næringsstoffer
 • Ilt
 • Antibiotika for at forhindre infektioner
 • Smertestillende

Madning begynder via et nasogastrisk rør, så snart babyens tarmfunktion genoptages efter operationen. Overgangen til oral madning vil imidlertid være meget langsom. Udskrivning fra hospitalet forekommer normalt inden for 15 til 25 dage efter indlæggelse.

Forebyggelse af gastroschise

For at forhindre gastroschise hos nyfødte er tilstrækkelig prænatal pleje såvel som sunde vaner meget vigtigt. Derudover er det vigtigt at se sin læge for alle de nødvendige konsultationer for at forhindre komplikationer. Når ens læge har stillet diagnosen, har man brug for special opmærksomhed og korrekt opfølgning.

I disse tilfælde vil ultralyd spille en vigtig rolle. ;am har brug for ugentlige ultralydsundersøgelser, der starter fra den 30. graviditetsuge.

Generelt har nyfødte med gastroschise en lav fødselsvægt og mellem 10 og 20% ​​har tarmmisdannelser. Babyens prognose vil dog i vid udstrækning afhænge af graden af ​​tarmsygdomme.

Overlevelseschancerne for ​​babyer, der lider af denne lidelse, er forbedret markant i de senere år. Denne fremgang er stort set takket være protokoller til tidlig påvisning og før fødsel samt passende intensiv pleje.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.