10 effektive måder at modvirke træthed på

Har du problemer med at holde dig vågen på arbejdet? Kæmper du med nedture om eftermiddagen? Før du tyer til koffein, så prøv disse 10 naturlige og sunde tips til at bekæmpe træthed.
10 effektive måder at modvirke træthed på
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 12 december, 2023

Er du nødt til at modvirke træthed hele dagen på arbejdet? Er du udmattet efter ikke at have været i stand til at falde i søvn?

De mest gængse måder at bekæmpe træthed på er ved at ty til koffein eller sukker for at få sine energiniveauer op.

Heldigvis er der mange bedre måder at modvirke træthed på. I denne artikel vil vi se på nogle tricks til at hjælpe en igennem dagen uden at blive nødt til at ty til usunde vaner.

Dette er en liste over de nemmeste ting, som man kan gøre, når man føler sig søvnig, eller man har behov for at genoplade sine batterier.

1. Sådan kan du modvirke træthed: Kom op og bevæg dig

Hvis du er bundet til dit skrivebord og ikke har meget plads, så er der her noget, du kan prøve. Rejs dig og ryst dine arme og ben.

Du kan endda prøve at løbe på stedet eller røre ved dine tæer. At gøre alt dette lader din energi flyde nemmere gennem kroppen.

Hvis du har en lille smule mere plads at bevæge dig på, så kan du gå en tur eller endda rask trav. Dette hjælper med at få ens blod til at strømme og giver samtidig energi.

Hvis man har muligheden, kan man også komme ud og få noget frisk luft og noget solskin. Dette hjælper en til at mordvirke træthed meget nemmere.

2. Snyd din hjerne

Du kan også modvirke træthed ved at snyde din hjerne

Hvis det ikke er en mulighed at bevæge din krop, så kan du træne din hjerne.

At lave krydsogtværs eller sudoku er måske svaret på dit problem. Du kan også få dine tanker til at arbejde på noget nyt.

Ved at gøre dette holder man sin hjerne igang. Dette hjælper med at vække ens tanker efter at have udført ensformige opgaver.

3. Anvend citroner

Vidste du, at duften af citron er meget nyttig for at genopfriske og stimulere hjernen?

På grund af dette kan man anvende citroner til at afholde ens hjerne fra at sove. Dette kan betyde at sutte på et bolsje med citron, drikke en smule citronte eller endda bide direkte i en citron.

Faktisk aktiverer den karakteristiske duft af citrus ens hjerne og kan bekæmpe søvnighed.

Så hvis du forestrækker kan du vælge den citrusfrugt, som du bedst kan lide. Eller du kan prøve dem alle, indtil du finder ud af, hvad der virker bedst for dig.

4. Køl dig selv ned

Sæt din regelmæssige kop eftermiddagskaffe ned, og drik et glas koldt vand i stedet. Koldt vand hjælper en til at vågne, og det hydrerer ens krop. Dette giver en ekstra energi.

Man kan endda sprøjte en smule koldt vand i ansigtet. En anden mulighed er at lægge en isterning på ens håndled. Dette vækker ens krop hurtigere.

Kulden er en god måde at få ens adrenalin op på. Det er et stimulerende hormon, som vil hjælpe en til at være mere opmærksom på det, man laver.

5. Spis et bolsje med mynte

Præcis ligesom med citroner, så har mynte en stimulerende duft, som vil hjælpe med at modvirke træthed. Det er en god idé at have nogle bolsjer med mynte gemt ved skrivebordet til nødstilfælde. 

Man kan også prøve tyggegummi med mynte. Hvis man tilsætter en lille smule mynte til sit isvand eller vasker sine hænder i sæbe med mynte, så vil man opnå den samme virkning.

6. Lyt til glad musik

Energisk musik kan vække en. Så tag dine hovedtelefoner på og skru op for lyden på din yndlingssang. Hvis du kan få dig selv til at synge, så vil dit niveau af energi stige endnu mere.

På den anden sige kan det give endnu mere energi, hvis man kommer op af stolen og danser. Ens chef vil dog måske finde dette en smule besynderligt…

7. Indånd ild

Ikke bogstavligt talt! Vi taler om en af de vejrtrækningsøvelser, der anvendes indenfor yogaDenne teknik kan give en et stort pust adrenalin.

Bølgen af ilt fra øvelsen går mod hjernen. Dette gør, at man kan modvirke træthed og vågne.

“Teknikken med at indånde ild” er nem at lære. Du kan finde videoer på nettet, som vil lære dig alt om det.

8. Snyd dit sind

Nogle gange kan det være nok bare at lade som om, at man har mere energi. Dette betyder simpelt nok, at man snyder sig selv til at tro, at man har mere energi, end man egentlig har.

Det eneste, man skal gøre, er at fortælle sig selv, at man er fuldstændig vågen og fuld af energi to gange. Dette vil hjælpe en til at få afsluttet alle sine opgaver.

Det vil overraske dig, hvordan du næsten automatisk vil finde energi, når du før virkede fuldstændig udmattet.

9. Mediter

Meditering er meget nyttigt til at mindske stress og øge ens koncentration. Man bør udøve det regelmæssigt. Hvis man gør det, vil man måske opdage, at det også er et fremragende værktøj til at modvirke træthed.

Hvis man har prøvet at meditere før, men stadig ikke kommer sig over nedturen om eftermiddagen, så betyder det måske, at man ikke har fundet den rigtige form for meditation.

10. Grin

At grine er terapeutisk. Dette er på grund af endorfinerne, som får ens krop til at slappe af. Disse hormoner påvirker ens overordnede velvære og energiniveau.

På grund af dette bør man bruge nogle få minutter på at grine af en video eller dele en sjov historie med en ven. Dette kan hjælpe en til at modvirke træthed og forbedre ens ydeevne.

Prøv det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.