10 måder at bruge Epsom salt på i haven

Epsom salt har anvendelser i haven, som ikke er så kendte, men som er vigtige for, at planterne kan se godt ud. Vi fortæller dig om dem.
10 måder at bruge Epsom salt på i haven

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Selv om dette stof er forbundet med medicinsk brug, kan vi også bruge det til at forbedre udseendet af planter, afgrøder og græsplæner. Der er forskellige måder at bruge Epsom salt i haven på for at forbedre udviklingen og den sunde vækst af floraen i dine udendørsarealer.

Vi ved, at hos mennesker har disse salte smertestillende og afføringsfremmende egenskaber takket være deres høje indhold af magnesiumsulfat. Hvad der ikke er så kendt er, at disse salte har andre anvendelsesmuligheder i planter, som har vist sig at være meget effektive.

1. Epsom salt øger optagelsen af næringsstoffer

Optagelsen af mineraler som kvælstof, fosfor og svovl forbedres, når man tilsætter magnesiumsulfat, der er i saltene. Vi foreslår at tilsætte en spiseskefuld Epsom salt til hver 4 liter vandingsvand to gange om måneden. Efter et stykke tid vil du bemærke, hvordan løvet bliver tykkere.

2. De mindsker bivirkningerne af omplantning

Når du omplanter en plante, lider planten meget. Dens blade bliver gule og har i nogle tilfælde en tendens til at visne. Når du flytter planten, skal du putte salt i vandet og lægge rødderne direkte i blød i dette præparat.

En alpehave

3. Det styrker frøene

Den store mængde magnesium i Epsom salt styrker cellevæggene, så frøene får mere energi og styrke under spiringen. Efter såning skal du tilsætte en spiseskefuld salt for hver 4 liter vand, der bruges til vanding.

Prøv også at hælde en spiseskefuld salt i hullet, der er beregnet til udplantning, før du placerer frøene.

4. Udryd skadedyr

Skadedyr i haven er et onde, der tilsyneladende ikke har nogen løsning, for uanset hvor meget vi udrydder nogle arter, vil der hurtigt dukke nye op. Fordelen ved at eliminere skadedyr med disse salte er, at vi ud over at rense også tilføjer næringsstoffer.

Bland 2,4 dl Epsom salt i en 20-liters spand vand, og brug præparatet til at sprøjte løvet med.

5. Det forbedrer afgrøderne

Hvis du har nogle afgrøder i din have eller frugttræer, kan du også drage fordel af egenskaberne ved Epsom salt. Påfør en opløsning af vand og salt på frugttræernes rødder.

Husk at være konsekvent og gentag denne proces ca. 3 gange om året. Det samme kan gøres for peberfrugt- og tomatplanter. Forstærk denne teknik ved at sprøjte afgrødernes blade en gang om måneden.

6. Epsom salt kan forbedre din græsplæne

Hvis du ønsker en frodig, tæt og sund græsplæne, så drys Epsom salt på jorden, inden du vander. Det svarer til ca. et kilo salt pr. 100 m2 græsplæne.

Du er måske interesseret i: Typer af havejord og deres karakteristika

7. Giv dine stueplanter nyt liv

Stueplanter, der dyrkes i potter, kan også have gavn af Epsom salt. I dette tilfælde skal du tilberede en opløsning af 2 spiseskefulde salt i 4 liter vand og sprøjte det på bladene.

Du vil få hurtigere resultater, end hvis du hælder salt på rødderne. Under alle omstændigheder kan du også drysse salt ved foden af planten før vanding en gang om måneden.

8. Forbedre grønt på bladene

Hvis du opdager, at dine planter ser misfarvede ud, og at deres blade er lidt gullige, er det måske en god idé at tilsætte salt til dem. Det magnesium, der er i salt, fremmer produktionen af klorofyl. Du skal blot sprøjte bladene med en opløsning baseret på en spiseskefuld Epsom salt i 4 liter vand.

9. Forbedre effekten af flydende gødning

I nogle tilfælde er det almindeligt at skulle ty til anvendelse af flydende gødning for at forbedre plantesundheden. Hvis du vil have en endnu mere intens effekt, kan du prøve at tilsætte 1 spiseskefuld Epsom salt til hver 2 liter gødning. Du vil mærke forskellen på kort tid.

Gødning, der indeholder Epsom salt

10. Epsom salt gøder jorden naturligt

Hvis du overvejer at dyrke nye plantearter eller tilføje nogle afgrøder til din have, kan du bruge salt til at gøde den jord, du skal bruge. Forholdet er 1 spiseskefuld salt pr. kvadratmeter jord.

En jord rig på magnesium gør det lettere for planterne at optage næringsstoffer som kvælstof og fosfor. Det samme gælder for kompost, som du kan tilsætte salt til for at forbedre jordens kvalitet.

Brug Epsom salt i din have for at se en radikal forandring hos dine planter

Vi håber, at du kan anvende nogle af disse idéer på dine planter og afgrøder, for det er værd at give Epsom salt en chance for at forbedre udseendet og sundheden i vores lille planterige.

Det er ikke nødvendigt at være eksperter i havearbejde, da måden at anvende dem på er meget enkel. Vi skal blot være konsekvente. Når du bemærker de positive ændringer i dine afgrøder, vil du blive motiveret til at fortsætte med at bruge Epsom salt i din have.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • González, R. P. (2019). Z= 12, magnesio, Mg. Elemento esencial para la vida. Anales de Química de la RSEQ115(2), 74-74.
  • Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T., Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio:¿ Una panacea?. Interciencia30(9), 543-549.
  • ROBERTO, Z. L. V. (2020). ESTUDIO COMPARATIVO DEL SULFATO DE MAGNESIO EN SUELO ARCILLOSO EN EL CULTIVO DE BANANO (Musa paradisiaca)(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD AGRARIA DEL ECUADOR).
  • Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
  • Aliasgharpour, M. (2019). From Epsom Salt to a Beneficial Mineral; Magnesium. International Journal of Medical Investigation8(4), 1-8.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.