Sådan planter og bruger du citronella i hjemmet

Industrielle produkter er ikke de eneste våben til at bekæmpe myg. I naturen finder vi citronella, som er en ideel plante til at skræmme disse irriterende insekter væk.
Sådan planter og bruger du citronella i hjemmet

Sidste ændring: 05 august, 2023

Fordelene ved at have din egen have eller grøntsagshave derhjemme er enorme. En af dem er, at du kan dyrke nyttige planter til huset. Det gælder f.eks. citronella i hjemmet, planten par excellence til at afvise de irriterende myg, der dukker op.

Den intense aroma, som citronella afgiver, når den gnides eller knækkes, er citrus, der minder om citron. En egenskab, der gør den perfekt til tilberedning af supper, saucer og infusioner. Dens potentiale som insektafvisende middel ligger i dens duft.

Den er også ofte kendt som citrongræs og er en flerårig art – et medlem af græsfamilien – og udvikler sig i form af en busk. Den er hjemmehørende i de tropiske og varme områder i det sydlige Asien.

Den er let at genkende, da dens blade er ret lange (de kan blive 60-70 cm lange), flade og har en intens grøn farve. Det er på tide at gøre den til din allierede. Læs videre for at lære mere om dens fordele samt om plantningsprocessen og den nødvendige pleje.

Sådan planter og vedligeholder du citronella derhjemme

Du har to måder at dyrke citronella på. Den ene er at købe planten, og den anden er at købe frø.

Du kan finde dem på planteskoler, på haveudstillinger, i haveforretninger og endda på internettet.

Det rigtige sted og tidspunkt på året

Foråret er det perfekte tidspunkt at plante citronella på. Hvis du foretrækker at plante den i haven, skal du plante den på et beskyttet sted i nærheden af prydplanter eller buske, så det ikke bliver så koldt i vinterhalvåret.

Denne plante bliver påvirket, når temperaturen falder til under 8 grader Celsius.

Hvis du derimod vælger en potte, skal du sørge for, at den er stor nok til, at den kan vokse frit. En diameter på 30 centimeter vil være tilstrækkelig.

Placer den på det sted, hvor den får mest sol. Om vinteren og efteråret er det bedst at placere den inde i huset ved siden af et vindue.

Husk, at dens tropiske oprindelse tåler lange soltimer (6-8 timer). I begge tilfælde er det vigtigt, at jorden er veldrænet og næringsrig.

Aromaterapi med lys og røgelse

Der er mange produkter fremstillet med citronella. Disse stearinlys bruges f.eks. som afskrækningsmiddel eller som aromatiseringsmiddel.

Følg vejledningen

Når du har besluttet dig for det rigtige sted og det rigtige tidspunkt, er det tid til at følge følgende anvisninger til punkt og prikke:

  • Berig jorden med komposteret gødning eller ormgødning. Med dette trick fremmer du jordens frugtbarhed og dens evne til at optage vand.
  • Grav et hul i jorden, der er dobbelt så stort som citronellapotten, sæt den i og dæk den til. Hvis du dyrker flere, skal du placere dem med ca. 70 centimeter mellemrum. Hvis du har frø, skal du blot lægge dem oven på jorden og derefter dække dem til.
  • Vand dagligt i 14 dage, og vent på, at din plante vokser.
  • Gød citronella i løbet af vækstsæsonen med en flydende kvælstofgødning. Gør dette hver 2. uge.

Det er godt at nævne, at citronellastænglen (med dens nederste fremspring) også er nyttig til udplantning. Find den hos grønthandleren, og læg den i blød i vand i en måned, indtil rødderne kommer frem.

Det er sandsynligt, at nogle blade vil begynde at spire. Senere kan du følge den ovenstående fremgangsmåde. Det bedste ved denne plante er, at den ikke kræver alt for meget pleje.

Du er måske interesseret i: Hvordan man dyrker hyben derhjemme

Vær præcis med vanding

Når det kommer til vanding, anbefaler haveeksperter regelmæssig og hyppig vanding, især i sommersæsonen. Det vil sige 2-3 gange om ugen.

Sørg for, at rødderne ikke tørrer ud, da det kan skade planten permanent. Lad slet ikke vandet stå stille i underskålene, da en vandmættet plante vil blive syg.

Forsøm den ikke om vinteren!

Til gengæld bør du i vinterhalvåret placere den på et sydvendt sted. Samtidig skal du reducere vandmængden, for jo lavere temperatur, jo langsommere vokser denne sort.

En anden mere drastisk måde, ideel i tilfælde af frost, er at flytte den til en kælder, hvis du har en sådan, og holde vandingen på et minimum. Når temperaturen stiger til over 8 grader Celsius, kan du tage den ud igen. Glem ikke, at citronella kræver fugtighed og varme for at vokse.

Fjern tørre blade

Det er også vigtigt, at du tager dig tid til at fjerne alle tørre blade. Du kan identificere dem ved deres gule eller brune farve.

I efteråret skal du beskære alle dele, der ser svækkede ud. Disse tegn på tørhed kan være et tegn på to ting: Mangel på vand eller for meget sol. Vurdér scenariet og tag de mest hensigtsmæssige foranstaltninger.

Gød citronella

Med jævne mellemrum er det rigtig godt at gøde planten. Sandheden er, at tilførslen af næringsstoffer fremmer dens vækst og udvikling.

Fra begyndelsen af foråret til slutningen af sommeren skal du gøde hver anden uge med organisk materiale: Gødning, ormegødning eller kompost.

Hjemmelavet gødning

Stiklinger

Når det gælder formering af denne plante, kan det ikke benægtes, at det er meget let at gøre det. Den vil nemt formere sig ved at bruge stiklinger. Det betyder, at du fra hver citronella kan få mange flere.

Nyd citronella derhjemme i dens forskellige formater

Det er ikke kun muligt at få glæde af citronellaplanten i sin naturlige form. Der findes også citronellalys fremstillet af dens æteriske olier. Disse er et godt naturligt og kemikaliefrit alternativ.

Ligeledes findes der sæber, der er imprægneret med dens duft. Uanset hvordan du bruger det, holder citronella myggene væk og holder dit hjem velduftende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martins R, González F. Uso del aceite de citronela de Java (Cymbopogon winterianus Jowitt) (Panicoidideae) como acaricida frente a la garrapata Boophilus microplus Canestrini (Acari: Ixodidae). Rev Bras PI Med. 2007; 9 (4): 1-8.
  • Mc Caughey D, Ayala G, Buitimea G, Buitimea N, Ochoa A. Propagación y establecimiento de citronela (Pelargonium graveolens) bajo malla sombra. Rev Ides. 2020: 38 (4).
  • Aparecido D, Silva A, Filho G. Citronella: un repelente natural para combatir el mosquito transmisor del dengue. Simp Nac de Tec en Agr. 2019; 11 (1): 133-137.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.