Har du problemer med at falde i søvn? Magnesium kan hjælpe

Søvnløshed er et problem, der påvirker mange mennesker og forstyrrer dagligdagen. Blandt de foranstaltninger, der kan træffes i milde tilfælde, er indtagelse af magnesium.
Har du problemer med at falde i søvn? Magnesium kan hjælpe

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Millioner af mennesker verden over har problemer med at falde i søvn og lider af søvnløshed. Dette er især tilfældet hos personer over 55 år, selv om det kan forekomme i alle aldre. Stress, dårlige søvnvaner eller indtagelse af koffein og alkohol om aftenen er ofte årsagerne. Magnesium er dog en mulig naturlig løsning til at forbedre din søvn.

Søvnløshed påvirker dig ikke kun, når du ønsker at falde i søvn, men det har også konsekvenser for de følgende dage. Konstant træthed forårsager irritabilitet og kan også forværre arbejdspræstationen.

Magnesium er et mineral, der kan bruges til milde tilfælde af søvnløshed. Selv om der ikke er enstemmig videnskabelig støtte til behandlingen, er der bevis for dette elements gavnlige virkninger for kroppen.

Hvorfor opstår problemer med at falde i søvn?

Søvnforstyrrelser rammer mere end halvdelen af befolkningen over 55 år. Det betyder dog ikke, at andre aldersgrupper er undtaget fra at lide af det. Vanskeligheden med at få eller opretholde hvile kan opstå på mange forskellige måder eller af mange årsager.

På den ene side kan den være forbundet med traumatiske begivenheder på kort sigt (der varer et par dage eller uger). Men når det skyldes andre årsager, kan det vare mere end en måned.

Problemer med at falde i søvn kan være et reelt problem, og det kan ofte tage mere end 30 minutter at falde i søvn. Andre personer kan vågne ofte og kan måske ikke være i stand til at forblive sovende. Foruden det vågner andre mennesker meget tidligere end de anbefalede 7 eller 8 timers søvn.

Årsager og virkninger på dagligdagen

Søvnløshed kan skyldes flere årsager, lige fra en specifik traumatisk begivenhed til konstante dårlige søvnvaner. Overdrevet fødevareindtag om aftenen spiller også en rolle, ligesom nikotin-, koffein- og alkoholforbrug. Hos ældre voksne er problemet relateret til hukommelsestab og kognitiv svækkelse.

De kort- og mellemlangsigtede virkninger har konsekvenser for vores normale daglige aktiviteter. Det kan forværre arbejds- eller skolepræstationer, mindske hurtige reaktioner ved bilkørsel og forårsage en konstant tilstand af irritabilitet og træthed.

På den anden side kan det øge risikoen for hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og angstlidelser. Så det er klart, at en tilstand med kronisk søvnløshed bør behandles af en læge.

I milde tilfælde kan nogle teknikker hjælpe, f.eks. at bade før sengetid og undgå skærme mindst en time før sengetid. Det er vigtigt at få en vane med at gå i seng og stå op på samme tid hver dag.

Desuden har det vist sig, at en sund kost er vigtig for søvnen. Dette omfatter det angivne indtag af magnesium, et element, der findes i mange fødevarer.

Kvinde har problemer med at falde i søvn

Hvad er magnesium, og hvordan hjælper det os, når vi har problemer med at falde i søvn?

Magnesium er et mineral, der kan påvirke søvnen, og som er vigtigt for menneskets ernæring. Det er involveret i kroppens funktion gennem sin virkning på forskellige væv. Det er involveret i mere end 300 kemiske reaktioner, mens dets optimale niveauer er forbundet med følgende:

 • Beskyttelse af immunforsvaret.
 • Regulering af mængden af sukker i blodet.
 • Deltagelse i energiproduktionen.
 • Bidrag til nervesystemet og muskeludvikling.
 • Udviklingen af knoglerne.

Konsekvenser af lavt niveau af magnesium

Mangel på magnesium kan ændre niveauerne af melatonin, som er det hormon, der er forbundet med søvninduktion. Derfor er det forbundet med problemet med søvnløshed.

Selv om det ikke er en almindelig forekomst, er et lavt magnesiumniveau også forbundet med forhøjet blodtryk, type 2-diabetes og visse hjertesygdomme.

Hvordan hjælper magnesium på problemer med at falde i søvn?

Magnesium er en fristende løsning, fordi det er overkommeligt, naturligt og billigt. Læger fraråder det ikke. Nogle anbefaler det endda som et tilskud, og mange mennesker rapporterer om gode resultater. Niveauerne af dette mineral er normalt allerede tilstrækkelige i kroppen, fordi de er til stede i almindelige fødevarer.

Disse omfatter grønne bladgrøntsager, især spinat og broccoli, bælgfrugter, nødder, bananer, yoghurt og fisk. Det findes også i drikkevarer som kaffe og vand. Kroppen producerer dog ikke magnesium naturligt, så det skal indtages dagligt.

Nogle videnskabelige undersøgelser viste, at indtagelse af dette mineral hos voksne med svære søvnløshedsproblemer forbedrede deres tilstand på det tidspunkt, hvor de begyndte at sove. Der er dog ingen afgørende beviser, der klart beviser dette.

Årsager til, at magnesium anbefales

Mange læger vælger at ordinere regulerede doser af magnesium, fordi det normalt ikke har bivirkninger på kroppen. Nogle mennesker hævder, at det hjælper på deres søvnløshed, og nogle videnskabelige beviser understøtter dette. Indtaget bør ikke overstige 400 milligram om dagen.

Fagfolk foreslår dog, at det er bedst at indtage det gennem mad og en sund kost. Folk med diabetes, fordøjelsesproblemer og ældre voksne kan have sværere ved at få et stort nok forbrug. Derfor findes der kosttilskud i pille- og pulverform og endda tyggetabletter.

Bidrag til nervesystemet

Nogle virkninger af magnesium i kroppen er dokumenterede, såsom forbedring af den korrekte transmission af signaler i nervesystemet. Dette mineral binder sig til neurotransmittere, der er ansvarlige for at regulere aktiviteten, så det bidrager til at frembringe virkninger af ro og afslapning.

I den forstand anbefaler mange læger det til personer med angstproblemer og rastløse ben, dvs. dem, der ikke kan holde op med at bevæge de nedre ekstremiteter. Dette er normalt en anden af de årsager, der fører til søvnløshed.

Stress og angst

Lave niveauer af magnesium er forbundet med stress og angst, hvilket vil føre til en dårligere nattesøvn. For at bekæmpe dette anbefales det at indtage 200 til 400 milligram om dagen.

Desuden hjælper magnesium med at forbedre hovedpine og lændesmerter. Dette bør dog ske efter forudgående lægelig konsultation, da overdrevet indtag kan forårsage diarré eller kvalme.

Kvinde har problemer med at falde i søvn

Melatonin

Magnesium spiller en vigtig rolle i transit af visse proteiner, der vil blive omdannet til kemikalier, som genererer søvn og afslapning. Mineralet er forbundet med øgede niveauer af dopamin, så det anbefales ofte til at forbedre humøret og bekæmpe symptomer på mild depression.

Med hensyn til søvnløshed er dets vigtigste opgave reguleringen af melatonin, et hormon, der er ansvarlig for at lede søvn-cyklusser. Derfor foreslår nogle læger magnesium som den mildeste og mest naturlige behandling af dårlig søvn.

Mulige kontraindikationer for magnesium ved søvnproblemer

Selv om det er et naturligt mineral med få bivirkninger, er det vigtigt at tage hensyn til visse kontraindikationer og interaktioner. For eksempel kan antibiotika og muskelafslappende midler ændre deres virkning, hvis de indtages parallelt med mineralet.

Det anbefales at rådføre sig med en professionel på forhånd, og de kan justere doserne, hvis det er nødvendigt. Dette er især tilfældet hos personer, der allerede får ordineret medicin, eller som lider af specifikke helbredstilstande.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • National Institutes of Health. “¿Qué Es El Magnesio? ¿Para Qué Sirve?” National Institutes of Health (2020): 1–3. National Institutes of Health. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-DatosEnEspanol/
 • Baca-Ibáñez, Sandra Y., Patricia E. Ríos-Paico, and Julio C. Rojas-Naccha. “Importancia Del Magnesio En La Dieta Humana.” Agroindustrial Science 5.2 (2015): 177–189. Disponible en: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/1754
 • Barbagallo, Mario, Domínguez, Ligia J,  Magnesio, diabetes y síndrome metabólico. Cirugía y Cirujanos [Internet]. 2013;81(5):365-367. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=66228814001
 • Valverde Jiménez A, Agüero Sánchez AC, Salazar Mayorga J. Manejo del insomnio en el adulto. CS [Internet]. 15 de diciembre de 2020 [citado 11 de noviembre de 2021];4(6):Pág. 18-24. Disponible en: http://revistacienciaysalud.ac.cr/ojs/index.php/cienciaysalud/article/view/169
 • Monterrosa Castro, Alvaro, Ulloque Caamaño, Liezel, Carriazo Julio, Sol,  Calidad del dormir, insomnio y rendimiento académico en estudiantes de medicina. Duazary [Internet]. 2014;11(2):85-97. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=512156302003
 • Guerrera MP, Volpe SL, Mao JJ. Therapeutic uses of magnesium. Am Fam Physician. 2009 Jul 15;80(2):157-62. PMID: 19621856.
 • Díaz Cabezas, Ricardo, and Mario Ivan Ruano. “Prevalencia y Persistencia Del Insomnio Crónico.” Acta Médica Colombiana 36.3 (2019): 119–124. Acta Médica Colombiana. Disponible en: http://actamedicacolombiana.com/ojs/index.php/actamed/article/view/1465
 • Kostov K, Halacheva L. Role of Magnesium Deficiency in Promoting Atherosclerosis, Endothelial Dysfunction, and Arterial Stiffening as Risk Factors for Hypertension. Int J Mol Sci. 2018 Jun 11;19(6):1724. doi: 10.3390/ijms19061724. PMID: 29891771; PMCID: PMC6032400.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.