7 tips til at eliminere frugtfluer

Frugtfluer er et af de mest almindelige skadedyr i køkkenet og haven. Se de bedste løsninger til at slippe af med dem her.
7 tips til at eliminere frugtfluer
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 14 august, 2023

Det er ofte almindeligt at glemme et stykke halveret frugt i køleskabet eller på køkkenbordet. Hvis det sker, og det ikke bliver ryddet op i løbet af et par dage, kan frugtfluer dukke op.

Det er små insekter, der flyver over steder, hvor der er forrådnende eller gærende organisk materiale. De er dog ikke kun en plage. Det er også muligt, at de forurener din mad, da de bærer bakterier.

For at forhindre deres fremkomst skal der opretholdes streng hygiejne, især i områder, hvor der ophobes madaffald. Men når først frugtfluerne er opstået, er der også forskellige måder at komme af med dem på.

Hvorfor dukker frugtfluer op?

Denne type flue søger rådnende mad for at lægge sine æg og spise, især frugt og grøntsager med et højt indhold af fruktose. For eksempel er bananer, druer, meloner og græskar nogle af deres favoritter.

Frugtfluer kan dukke op meget hurtigt, da frugtfluehunnerne kan lægge omkring 500 æg ad gangen.

Disse æg klækkes inden for 24 timer, og de når voksenlivet kun et døgn senere, så de kan formere sig igen. Hvis dette irriterende skadedyr ikke behandles med det samme, er det derfor meget svært at få det til at forsvinde.

De har også en tendens til at dukke op i dårligt rensede rum, hvor madrester ophobes. Dette omfatter vaske, beskidte tallerkener eller skraldespande.

Selv om de kan dukke op hele året, er deres foretrukne årstid sommer og tidligt efterår. De foretrækker varme, fugtige miljøer.

Sundhedsrisici

Frugtfluer udgør ikke nogen stor sundhedsrisiko, men de er ansvarlige for at bære bakterier. Når de passerer gennem forskellige fødevarer og overflader i hjemmet, kan de deponere mikroorganismer, som, hvis de indtages, kan overføre fordøjelsessygdomme. Nogle af disse sygdomme er meget alvorlige, f.eks. salmonella.

Derfor er det vigtigt at desinficere de områder, hvor de er dukket op, skylle frugt og grøntsager og naturligvis kassere alle inficerede fødevarer.

Frugtfluer forveksles ofte med andre lignende skadedyr, f.eks. svampemyg. De kan identificeres ved deres mørke til lysebrune farve og rødlige øjne.

De bedste måder at slippe af med frugtfluer på

Der er flere måder at håndtere dette skadedyr på, nogle af dem kan indeholde giftige og kemiske stoffer, så det er vigtigt, at de er uden for børns rækkevidde. Desuden anbefales brug af handsker og øjeblikkelig hånddesinfektion.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sure og halvsure frugter: Hvad er de, og hvad er deres virkninger?

1. Eddikefælder

Dette er en stærkt anbefalet metode til behandling af frugtfluer. Det skyldes, at æblecidereddike er en af deres største fjender.

For at bruge dette middel skal du blande noget i et glas med et par dråber opvaskemiddel og placere det i nærheden af det sted, hvor insekterne befinder sig. De vil blive tiltrukket af eddikens lugt og vil blive fanget af sæben.

Et andet alternativ til denne hjemmelavede fælde er at tage en beholder og hælde lidt æblecidereddike i den. Læg derefter husholdningsfilm ovenpå, stram den til og lav nogle små huller.

De skal laves med en tandstik eller gaffel, så de er meget små. Insekterne vil derfor kunne komme ind, men ikke ud. Hvis angrebet er stort, kan flere af disse krukker placeres forskellige steder rundt omkring i rummet.

Æblecidereddike kan bruges mod frugtfluer

2. Alkoholfælder

Frugtfluer tiltrækkes af alkohol, så det er muligt at bruge en flaske øl eller vin som fælde. Det er ideelt at lade den stå åben og med lidt væske i på det sted, hvor skadedyret befinder sig.

Eventuelt kan du også tilsætte et par dråber opvaskemiddel. Beholderens tynde hals fungerer som en fælde og gør det svært for insekterne at komme ud.

Desuden kan man bruge de samme frugter eller grøntsager, som forårsagede skadedyrets fremkomst, til at bekæmpe det. Før du kasserer eller desinficerer dem, skal du lægge nogle stykker i et glas sammen med et par dråber vin eller eddike.

Form derefter en kegle med et stykke papir, og læg det ovenpå. Den skal have en stor åbning i toppen og en lillebitte åbning i den anden ende. På den måde kommer fluerne ind, men kan ikke slippe ud.

3. Gær mod frugtfluer

I en beholder med lidt vand skal du lægge en pakke aktiv gær og en spiseskefuld sukker for at tiltrække insekterne. Når de klæber til blandingen, skal du kassere den og om nødvendigt lave en ny.

4. Blegemiddel

Hvis problemet er opstået i afløbet, er det muligt at bruge blegemiddel til at fjerne frugtfluer. Hæld blot lidt blegemiddel, der er blevet fortyndet i vand i henhold til producentens anvisninger, ned i afløbet.

Denne metode er ikke den bedste, da den måske dræber nogle voksne fluer, men ikke alle larver eller æg. Der findes specifikke kommercielle produkter til desinfektion af rør.

5. Klæbende fælder til frugtfluer

Hvis ingen af disse hjemmelavede tips har virket, er det muligt at købe klæbende fælder til insekter. De virker på flere arter, herunder frugtfluer.

De fås i forretninger som f.eks. isenkræmmere og placeres i angrebne områder. Når de er fyldt op, skal de udskiftes og nye placeres.

Det er vigtigt at ledsage processen med øjeblikkelig desinficering af rummet.

6. Kommercielle produkter

Disse sprays bør kun bruges som en sidste udvej, da mange har bivirkninger og ikke anbefales til miljøet. Tjek produktanvisningerne og brug med forsigtighed i de angrebne områder.

Nogle insekter kan elimineres på denne måde, men de tager heller ikke hånd om de larver, der dannes. Så skadedyret bliver ikke helt elimineret på denne måde.

7. Behandling af din have

Dette er ikke kun et problem i køkkenet. Hvis du har en have eller en frugtplantage, kan frugtfluer også angribe en stor del af høsten.

For at bekæmpe dem skal du bruge de førnævnte metoder, men placér beholderne i nærheden af de angrebne områder. Gør det om muligt i skygge.

Når du slipper af med frugtfluer udendørs, er det vigtigt at være opmærksom på regn og vand, der kommer ind i beholderne. Det er også muligt at afvise dem med et stykke åbent løg. Dets stærke lugt virker godt som et afskrækkende middel.

En masse rå løg

Sådan forebygger du fremkomsten af frugtfluer

Som med mange andre ting er det lettere at forebygge fremkomsten af dette skadedyr end at eliminere det. Derfor er det vigtigt at vedtage visse regelmæssige hygiejniske foranstaltninger i køkkenet, i haven og i rum, hvor der ophobes madaffald.

  • Vaske og bordplader: Dette er et meget almindeligt område, hvor dette skadedyr opstår. Undgå at efterlade frugter bidt eller halveret. Undgå også at efterlade letfordærvelige fødevarer eller beskidte tallerkener i flere dage. Fjern madrester fra vasken regelmæssigt.
  • Skraldespande: Det er vigtigt, at de har et tætsluttende låg, så der ikke er noget åbent rum. Rengør dem ofte, og skift posen, før der samler sig for meget rådden mad.
  • Genbrug: Glem ikke genbrugsbeholdere. Dåser, flasker og krukker bør vaskes eller lægges i blød, før de smides ud.
  • Skuffer: Tjek og rengør dem fra tid til anden sammen med andre køkkenmøbler. Pas også på de områder, der er vanskelige at nå, f.eks. bag og under køleskabet og andre apparater, hvor mad har en tendens til at falde ned og samle sig.

Flere tips

  • Opbevar frugt korrekt: Hvis du foretrækker at have frugt eller grøntsager fremme, er det tilrådeligt at dække dem til og opbevare dem køligt. Dette gælder især for dem med meget sukker, da de modner hurtigere.
  • Vær opmærksom, når du handler: Hvis du bemærker fluer i butikken, skal du undgå at vælge produkter, der ligger tæt på. Når du kommer hjem, skal du rengøre frugt og grøntsager godt, da de kan medbringe larver og æg, der klækker hjemme.
  • Væsker: Når der spildes væsker, især saft og alkohol, skal området straks rengøres og desinficeres. I frugtplantager eller haver skal man fjerne nedfaldne frugter, før de rådner på jorden, og fjerne modne frugter fra træerne med det samme.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tre utrolige opskrifter til at udnytte overmodne frugter

Vær tålmodig

Selv om det er et irriterende og usundt skadedyr, tåler det sandsynligvis ikke kolde temperaturer. Så hvis frugtfluerne er for svære at slippe af med, kan de måske dø af sig selv, når vinteren kommer. Desuden er disse insekters levetid kun ca. to uger.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at tage sig af problemet. Derudover og forebyggende kan du installere myggenet på dine vinduer og slukke lyset om natten, da lys tiltrækker dem.

Du kan også placere et stearinlys, når andre områder er mørke, sammen med vand og rengøringsmiddel. Når de nærmer sig, brænder ilden deres vinger, og sæben drukner dem.

Det kan interessere dig ...
Hold fluer væk med disse 7 naturlige midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hold fluer væk med disse 7 naturlige midler

ag et kig på disse naturlige afskrækningsmidler for at jagte fluer væk uden at udsætte dig og din familie for kemiske produkter, de sælger i butikk...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.