15+ overraskende måder du kan bruge æggeskaller på

En af de mest praktiske måder, man kan bruge æggeskaller på, er i kosmetik. Pulveriseret og blandet med neglelak eller overlak, kan æggeskaller f.eks. medvirke til at styrke neglene.
15+ overraskende måder du kan bruge æggeskaller på

Sidste ændring: 25 oktober, 2018

Størstedelen af os smider bare æggeskallerne ud i skraldespanden. Men faktisk kan de være virkelig brugbare i dagligdagen. I denne artikel, beskriver vi nogle af de mest overraskende anvendelser for æggeskaller.

Fakta om æggeskaller

En æggeskal består af kalciumkarbonat, et stof som også findes i visse antisyrer. Skallen fra et mellemstort æg indeholder omkring 750-800 mg kalk.

Skallen udgør 9-12% af æggets samlede vægt og har porer, som tillader optagelsen af ilt og og frigivelsen af fugt og CO2.

eggs-e1443659836661

Farven på skallen afhænger af racen på den høne, der har lagt ægget. Hvide høns lægger hvide æg og brune høns lægger brune æg.

Hvad kan skallerne bruges til

Naturlige bandager

Æggeskallens membran (den lidt transparente film indeni) kan bruges til at hjælpe med at helbrede sår og skrammer. Så næste gang du komme til skade, kan du putte membranen over skrammen og lade den gøre sit arbejde.

Forbedrer smagen af din kaffe

Hvis du brygger kaffe med lidt æggeskaller (en praksis, der har eksisteret i århundreder), vil det reducere kaffens bitterhed. Husk at vaske skallerne grundigt og si derefter kaffen for at undgå at sluge de små stykker æggeskal.

Bekæmper skadedyr i haven

Bløddyr som snegle kan ikke bevæge sig på tværs af de skarpe stykker af æggeskal, og de vil derfor kunne holde dine planter og blomster fri fra disse rovdyr.

Gem dine æggeskaller, når du bager

Giv tomater et “kalk boost”

Hvis du ejer en have, så har du sikkert set, at tomatplanter har problemer med at bære vægten af ​​deres frugt. Erfarne gartnere sætter ofte æggeskaller i jorden der, hvor der dyrkes tomater, for at hjælpe med at bekæmpe dette problem.

Spis dem

Mange mennesker spiser æggeskaller på grund af deres imponerende store indhold af kalk. For at spise dem, bør man knuse skallerne og bruge dem i sine måltider. Man kan f.eks. bruge dem som drys på supper, desserter, saucer, cremer, salater, osv. De vil ikke påvirke smagen af ​​maden, men vil til gengæld forbedre sundheden i knoglerne.

Start plantefrø

Hvis man starter en have (eller endda en containerhave), kan man føje æggeskaller til jorden, ligesom med tomater. Bland nogle æggeskaller sammen med noget kompost eller gødning og bland i jorden. Man kan også sprede dem oven på jorden i sin have og sine blomster eller tilføje dem til en kompostbunke.

Hold køkkenredskaber skarpe og rene

Placer skallen, så hel som muligt, i fryseren og brug den derefter til at rense og skærpe knivene i din blender. Bare tilsæt vand og sæt blenderen i gang.

Behandling mod hundens diarré

Hvis din hund har spist noget, som den ikke måtte, kan du pulverisere nogle æggeskaller og blande dem sammen med kaffegrums for at gøre det til en slags masse eller pulver. Drys et par teskefulde over hundens mad og diarréen bær forsvinde inden for en dag.

eggs-2

Brug dem som mineraltilskud

Opblød nogle æggeskaller i vand med citronsaft i et par uger og imens blandingen står i køleskabet. Tilsæt lidt af blandingen til dine frugt- og grøntsagssmoothies for at give din krop et mineralboost.

Dekorér dit hjem

Du kan lave julepynt med æggeskaller. Måske kan du være nødt til at tage et kursus eller have godt med tålmodighed og en rolig hånd. Det er en fantastisk måde at holde børnene underholdt i timevis, og så er det den perfekte måde at spare penge på i julen uden at man føler, der mangler noget.

Fjern mad, der har sat sig fast

Knuste æggeskaller kan bruges til at skrubbe gryder, der har madrester siddende fast i bunden og siderne. Prøv at bruge nogle æggeskaller til at skrubbe gryder og pander næste gang, du vasker op.

Styrk neglene

Knus en æggeskal til pulver og tilføj lidt af det til din neglelak eller overlak for at styrke dine negle hver gang, du tager neglelak på. Dette tip er perfekt til de kvinder, der har problemer med at få deres negle til at vokse eller hvis negle ofte knækker eller flager.

eggs-3

Reducér forekomsten af rynker

Knus nogle æggeskaller, bland pulveret sammen med lidt vand, hæld blandingen over i en isterningebakke og frys. Gnid isterningerne mod dit ansigt for at hjælpe med at reducere forekomsten af rynker.

Brug som en nærende ansigtsmaske

Pulverisér nogle æggeskaller i en morter. Bland pulveret med en æggehvide og brug blandingen som en maske for at opstramme huden i ansigtet.

Bleg tøj

Nogle siger, at hvis man lægger nogle æggeskaller i en netpose og putter den i vaskemaskinen, vil det fungere som en pletfjerner og få det hvide tøj til at skinne.

Lav stearinlys

Næste gang du koger æg, så prøv på forsigtigt at åbne toppen og gemme den hule æggeskal som en form til stearinlys. Du skal bare indsætte en væge, fylde stearinvoks i,  lade voksen sidde til den er tør og derefter fjern skallen. Så får du fine, ovale stearinlys.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.