8 gode grunde til at spise flere æg

Æg er langt fra dårlige for dit helbred, og øge mængden af dit kolesterol og kan endda forebygge grå stær og makuladegeneration.
8 gode grunde til at spise flere æg
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

 En utrolig måde at starte din dag på er ved at spise et æg til din morgenmad. De er en fantastisk kilde til protein og næringsstoffer, men alligevel forsøger nogle mennesker at undgå dem fordi de tror at hvis de spiser flere æg, vil det hæve deres kolesteroltal  og påvirke deres sundhed negativt i det lange løb.

Dette er ikke sandtÆg er anset for at være superkost og er en vigtig del af den moderne madpyramide. De har mange fordele, så det er en god ide at spise dem, men kun i moderate mængder.

I dag vil vi gerne lære dig mere om æg og alt, hvad de kan gøre for dit helbred.

Spis flere æg!

1. Æg er ikke dårligt for dig

Det er sandt, æg gør indeholder kolesterol, men de udgør ikke en risiko for dit helbred. Bare husk at din egen krop, specielt din lever, producerer kolesterol som et nødvenligt produkt, der tjener forskellige funktioner.

Det vigtige er, at du opretholde afbalancerede kolesteroltal inden for grænserne af, hvad der er normalt. Mængden af kolesteriol i æg udgør ikke nogen risiko for sunde mennesker, fordi det  ikke øger mængden af det såkaldte dårlige kolesterol eller LDL.

Desuden har indeholder æg ikke mættet fedt, som er en meget stor risiko for dit helbred.

2. Æg indeholder god kolesterol

Laege der holder hjertefigur

Hvis du kan spise flere æg regelmæssigt, får du HDL lipoprotein, som vi kender som den ”gode kolesterol.”

Takket være HDL-kolesterol vil du være bedre beskyttet mod hjerte-kar-problemer og fremme en bedre sundhed for hjernen.

Æg giver et vigtigt næringsstof: Cholin

Har du nogensinde hørt om cholin? Det er helt normalt, hvis du ikke har, men det er faktisk et vigtigt næringsstof for dit helbred og velvære.

Cholin er medlem af B-vitamin komplex og hjælper med til at opbygge cellemembraner og andre vigtige molekyler til   hjernens funktion.

Ifølge en klinisk undersøgelse fra USA mangler næsten 90% af befolkningen dette næringsstof. Dette kunne let løses ved at spise flere æg og opretholde en sund livsstil.

4. Æg er en nærende mad

Som vi sagde tidligere, er en fantastisk måde at starte dagen på ved at spise et æg eller tilberede en lækker omelet til morgenmad.

Takket være dette sunde valg, du får alt dette:

 • A-vitamin: 6% af ADT (anbefalet daglig tilførsel).
 • Folat: 5% af ADT.
 • B5-vitamin 7% RDA.
 • B12 9% RDA.
 • B2-vitamin 15% af ADT.
 • Fosfor 9% RDA.
 • Selen 22% RDA.
 • 6 gram protein og 5 gram sundt fedt

5. Æg hjælper på dit syn

Oeje

Når du bliver ældre, falder kvaliteten af dit syn. Denne nedbrydningsproces kan bremses, hvis du tilsætter visse vitaminer til din kost, herunder to, som findes i æg: lutein og zeaxanthin.

Disse to kraftige antioxidanter påvirker nethinderne i øjnene og kan hjælpe med at forhindre grå stær og makuladegeneration. Det er en god idé at spise flere æg, fem eller seks om ugen, for at beskytte dig mod disse sygdomme.

6. De bedste æg er økologiske: de har førre triglycerider!

Det er noget, alle bør vide: Det er altid en bedre idé at købe økologiske æg, respektere selve hønens livscyklus og uden hormoner.

Men … vidste du, hvad de sundhedsmæssige fordele er af æf fra naturlige fritgående høns?

 • Det har højere indhold af omega-3 fedtsyrer.
 • Disse kan mindske dit indtag af triglycerider.
 • Dit hjerte vil blive sundere.

7. Æg forbedrer din hjerne

Selv om det er rigtigt æg førhen havde et dårligt ry, har vi i dag afskaffet en masse af disse myter.

 • Æg øger ikke dit kolesteroltal, de udgør ikke nogen risiko for dit hjertes sundhed og de hjælper også med til at forebygge demens.
 • I en stor undersøgelse, der løb over 10 år med næsten 300.000 deltagere, kom dem som spiste 6 æg om ugen ikke til at lide af nogen hjerneproblemer
 • Men i tilfælde af patienter med diabetes fandt undersøgelsen at det er bedst at begrænse dit forbrug af æg til to til tre om ugen.

8. Æg gør dig mæt og fremmer vægttab

Taljemael

Det er vigtigt at huske at hvis du kan spise flere æg, vil det alene ikke hjælpe dig til vægttab. Hvad det vil gøre er imidlertid at du føler dig mæt, så du undgår at spise snacks imellem måltiderne.

 • Æg er rige på protein og makronæringsstoffer. Det er derfor en ideel morgenmad omfatter en omelet med spinat, nogle æble til og en kop hvid te. Det vil bære dig hele vejen til frokost uden at du bliver sulten.
 • Æg er en af de mest mættende fødevarer i verden, og de vil hjælpe du indtager færre kalorier i løbet af dagen.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zeisel SH. Choline: critical role during fetal development and dietary requirements in adults. Annu Rev Nutr2006;26:229–250.
  • Lisa M. Sanders et al. “Choline. Dietary Requirements and Role in Brain Development”, Nutr Today. 2007; 42(4): 181–186.
  • Fernandez ML, “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations”, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.
  • Handelman GJ et al. “Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk”, Am J Clin Nutr. 1999 Aug;70(2):247-51.
  • Paddon-Jones D et al. “Protein, weight management, and satiety”, Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1558S-1561S.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.