Hjernemekanismen bag gode rygestopvaner

Forsøger du at holde op med at ryge? Lær om en ny undersøgelse, der kiggede på hvorfor det er så svært for nogle at holde op og opdag nogle nyttige tricks!
Hjernemekanismen bag gode rygestopvaner

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vil du holde op med at ryge? En nylig undersøgelse af rygestopvaner udgivet i JAMA Psychiatry har gjort nogle meget vigtige opdagelser.

I denne undersøgelse opdagede forskerne, at den mulige styrke eller svaghed i vores hjernehæmmende mekanismer bestemmer, hvor let eller svært det er at holde op med at ryge.

En automatisk adfærd

Mand knækker smøg

Rygning er en automatisk adfærd og kan kun kontrolleres (og også hæmmes) af visse hjerne kredsløb.

Disse kredsløb forstyrres og fungerer ikke korrekt hos mange rygere.

Nogen, der ryger en cigaretpakke om dagen, har gjort denne vane til noget repetitivt og mekaniseret. Kort sagt, det er noget, de skal gøre, fordi deres hjerne er vant til denne adfærd.

Og det går langt ud over afhængigheden af ​​nikotin eller andre stoffer, der findes i tobak.

Et fund fra undersøgelsen er, at jo lavere blodiltningsniveauet i hæmningskredsløbet er, jo større er sandsynligheden for at personen vil modstå fristelsen til at ryge.

Der er således betydelige neurobiologiske determinanter, der kan forklare, hvorfor nogle rygere har flere problemer ved at fortage et ryge stop end andre.

Baseret på disse data kan forskere analysere mulige potentialer ved forskellige behandlinger. De kan afgøre, om de er farmakologiske eller baseret på adfærdsændringer.

Disse terapier kunne sigte mod at styrke kommunikationen i rygerens hæmningskredsløb. Dette kan hjælpe disse mennesker med til at holde op med at ryge.

Detaljer fra testene

I begyndelsen af ​​disse undersøgelser, undersøgte specialister de hæmmende kontrol netværk i hjernen hos flere rygere.

Disse mennesker var afhængige af nikotin og forpligtede sig til at forsøge at stoppe med at ryge med et program, der varede adskillige uger.

I begyndelsen af ​​programmet anvendte forskere funktionel magnetisk resonansbilleddannelse (fMRI) til overvågning af hjerneaktiviteten. Samtidig udførte de patienter, der ønskede at stoppe med at ryge, hæmmende kontrolopgaver.

Deltagerne i undersøgelsen skulle trykke på en tast på computeren hver gang en farvet cirkel optrådte på skærmen.

Nogle gange viste en anden cirkel farve sig.

Svar relateret til blodiltningen indikerer, at hjernen brugte flere ressourcer til at hæmme det automatiske svar ved at trykke på tasten, når den “sjældne” cirkel dukkede op.

Læs også: Fire vitaminer, der hjælper dig med at helbrede dine lunger efter rygning

Konklusioner fra undersøgelserne om rygestopvaner

Kvinde med rygestopskilt

Efter to måneder kunne 50% af deltagerne, der ønskede at holde op med at ryge stoppe.

Patienter, der undlod at opgive denne vane, havde tilsvarende gode resultater på den hæmmende kontrolopgave som dem, der heldigvis holdt op med at ryge.

En konklusion af undersøgelsen var imidlertid, at denne gruppes automatiske adfærd var meget stærk og meget assimileret.

Samlet bekræfter disse test, at biologiske forskelle kan hjælpe med at forklare, hvorfor nogle rygere, der forsøger at holde op, er mere succesfulde end andre.

Gode rygestopvaner

Rygestop

En af de bedste rygestopvaner er at identificere de tidspunkter, hvor der er større chance for at ryge.

Kunne det være om morgenen, efter at have spist eller haft sex, eller når man kører?

Det virker også at bede om hjælp fra din familie, venner og kolleger.

  • Du skal fortælle dem, hvornår du planlægger at holde op med at ryge. På dette tidspunkt skal have skilt dig af med alle cigaretterne og sporene af dem.
  • Du skal også rense alt, der lugter af røg, som f.eks. tøj og møbler.
  • Du kan lægge slik eller småkager frem på de steder, hvor du plejede at have dine cigaretter.
  • Det er effektivt, især for meget energiske eller nervøse mennesker, at finde aktiviteter, der optager deres hænder og underholder deres sind.
  • Prøv at spille på din mobiltelefon eller løse krydsord.

Læs også: 6 farlige vaner, der er lige så dårlige som rygning

En ny livsstil

Du skal ændre dine daglige vaner og tidsplan. Dette vil i høj grad hjælpe dig med at holde op med at ryge.

For eksempel bør du spise på forskellige tidspunkter, spise flere små måltider i stedet for store måltider, ændre dit værelse eller dine møbler mv.

Motion er altid positivt, især når det kommer til at holde op med at ryge. Udover at reducere angst og stress skaber det en følelse af fysisk og mentalt velvære, der reducerer behovet for rygning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.