12 måder at undgå at tage på, mens du sover

Det er meget sandsynligt, at mange af os udfører nogle dårlige vaner om aftenen uden at vide det, selvom de kan få os til at tage på. Ønsker du at vide, hvordan du kan undgå at tage på, mens du sover?
12 måder at undgå at tage på, mens du sover
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er temmelig almindeligt at have bestemte vaner, som får os til at tage på, uden vi ved det. Vi bør kende disse, hvis vi vil undgå at tage på.

Hvis du ønsker at passe bedst muligt på dig selv og undgå overflødig vægtøgning, skal du bide mærke i nogle af disse aftenvaner, som kan få dig til at tage på.

Du havde sikkert ingen idé om deres effekt!

1. At sove for lidt

Mand ser på telefon i sengen i stedet for at sove

At sove for lidt kan forårsage, at du tager på. Overordnet set vil det påvirke dit stofskifteog få det til at sænkes og dermed fremme vægtøgning.

Derudover vil det gøre dig mere sulten og øge mængden af kortisol, som din krop er i stand til at producere.

Desuden må vi ikke glemme, at hvis vi sover for lidt, er det meget sandsynligt, at vi også vil motionere mindre. Trods alt vil vi føle os mere trætte. På grund af alle de ovenstående årsager er det vigtigt at prøve at sove mellem syv og otte timer hver nat.

2. At spise en tung aftensmad

At spise store mængder mad om aftenen vil også få dig til at tage på. Problemet er at spise en stor mængde mad – eller mad, som ligger tungt – som det sidste måltid på dagen. Trods alt er dette et tidspunkt, hvor ens fordøjelse begynder at blive langsommere.

Derudover er der en anden ting, man bør have i baghovedet. Nemlig at det også kan være skadeligt at spise aftensmad foran fjernsynet. Det betyder, at man ikke er opmærksom på den mængde mad, man spiser. At have kontrol over den mad, vi indtager, er grundlæggende.

3. At gå i seng lige efter aftensmaden

Ligeledes vil det heller ikke hjælpe at gå i seng lige efter aftensmaden uden at gøre noget som helst indimellem. Denne dårlige vaner betyder, at din krop vil holde fast i mere fedt. I sidste ende gør det intet for at fremme en god fordøjelse.

I stedet anbefales det, at man spiser mellem 1,5 og 2 timer før, at man går i seng, for at undgå at tage på, mens man sover.

4. At spise stegt mad til aften

Fed mad

At spise fed mad til aften er ikke anbefalet. Det fylder din krop med kalorier, som den ikke vil være i stand til at forbrænde, hvilket får dig til at optage mere fedtDerudover er det helt sikkert ikke vejen frem, hvis man ønsker at garantere en god nattesøvn.

En bedre løsning er at vælge et sundere alternativ til at hjælpe med at bevare en sund vægt.

5. At spise stærk mad om aftenen

Desuden anbefales det heller ikke, at man inkluderer stærk mad i sit måltid om aftenen.

At spise noget, der er enten stærkt krydret eller indeholder en masse chili, kan forårsage mangel på fordøjelse og vil helt sikkert ikke hjælpe en til at sove ordentligt.

Mens du sover, vil du tilbringe masser af timer uden at spise. Dermed kan det forårsage smerte på grund af mavesyre, hvis man spiser stærk mad om aftenen. Det er derfor, det anbefales, at man undgår denne type mad om aftenen. Nyd stærk mad på andre tidspunkter i løbet af dagen, så vil du undgå at tage på, mens du sover!

6. At spise kulhydrater

Kulhydraters hovedsaglige funktion er at give energi til din krop. Dette er energi, som tydeligvis ikke er nødvendig, når du sover.

Derudover indeholder kulhydrater en masse raffineret sukker, som skal forbrændes med det samme for at undgå, at det bliver til fedt.

7. Vær forsigtig med desserten, hvis du gerne vil undgå at tage på!

Sukker og uraffineret mel kan ophobe sig i dine celler i form af fedt. Det er derfor, det ikke er en god idé at spise det om aftenen, eftersom kalorierne, de indeholder, ikke vil blive forbrændt af din krop.

I stedet er det meget bedre at vælge frugt. Disse er naturligt søde, lækre, pakket med vitaminer og fedtfri.

8. At småspise

Kvinde stjaeler mad i koeleskabet om natten

Hvis du allerede har spist aftensmad, er det helt sikkert ikke en god idé at snige dig tilbage til køleskabet eller køkkenskabet for at finde ekstra snacks. Det eneste, du gør, er at indtage flere unødvendige kalorier, som ikke vil blive forbrændt i løbet af natten.

Du vil også skabe ekstra energi, som vil holde dig vågen. Derudover vil det ikke blive brugt ordentligt af din krop. Det er en sikker måde at tage ekstra kilo på.

9. At springe aftensmaden over

Udover det er det vigtigt at huske, at det heller ikke er en løsning at springe aftensmaden over. Faktisk, ved at springe dette vigtige måltid over, vil det kun komme i vejen for ens vægttab, eftersom det sænker ens stofskifte.

Når du kommer til dit næste måltid, vil du føle dig mere sulten. Desuden kan det øge din følelse af angst og få dig til at miste muskler og tage fedt på, hvis du springer aftensmaden over.

10. At drikke alkohol eller koffein

Kaffe bliver haeldt op i en kop

Det er desuen bedst at undgå både alkohol og koffein tæt på sengetid, eftersom de begge vil påvirke din søvn negativt. Derudover er de begge rige på kalorier. På grund af det vil begge helt sikkert forstyrre din søvn og få dig til at tage på.

I stedet kan du vælge en kop varm mælk eller et glas vand. Det er et meget klogere valg!

11. At bruge din mobiltelefon eller computer

Det blå lys og radiobølgerne, der bliver udsendt fra skærmene på din mobiltelefon og computer ændrer dine søvnrytmer. Som ultimativ kan de gøre det sværere at bevare en sund vægt.

Det er bedst at koble sig fra disse to vanedannende enheder mindst en time, før du går i seng. I stedet kan du læse en bog eller lytte til beroligende musik. Det er meget bedre løsninger, så du kan undgå at tage på om natten.

12. At gå meget sent i seng

Det sidste, man skal overveje, at simpelthen ikke at gå for sent i seng – for eksempel efter kl 01 – da det kan få en til at tage på. Det skyldes, at man skal kæmpe mod kroppens naturlige system for at holde fast i denne søvnrytme.

Du vil ende med at ønske at spise igen meget tidligt næste morgen, eftersom du tilbragte meget tid vågen, hvor du forbrændte kalorier fra din aftensmad fra aftenen før. I sidste ende vil det betyde, at du sikkert indtager flere kalorier, end du har brug for. Det kan selvfølgelig betyde, at du tager flere kilo på.

Du har sikkert allerede gættet den nemmeste måde at undgå dette på: at gå i seng tidligere og hvile dig!

Det kan interessere dig ...
Hjælpsomme tips til at sove, når det er meget varmt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjælpsomme tips til at sove, når det er meget varmt

De fleste af os elsker varme sommerdage - bare ikke når vi så skal sove. Her er en række hjælpsomme tips til at sove, når det er meget varmt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ortinau L, Hoertel H, Douglas S, Leidy H. Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women. Nutrition Journal. 2014;13(1).
  • Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. 2013;21(12):2504-2512.
  • Markwald R, Melanson E, Smith M, Higgins J, et al. Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2013;110(14):5695-5700.
  • Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar J, Lee Y, et al. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International Journal of Obesity. 2013;37(4):604-611.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.