Mastalgi: Beskrivelse og årsager

Den mest almindelige årsag til mastalgi er de hormonelle ændringer, der går forud for menstruation. Det er dog vigtigt at udelukke andre sygdomme.
Mastalgi: Beskrivelse og årsager

Sidste ændring: 20 august, 2020

Mastalgi er et medicinsk udtryk, der refererer til smerter i brysterne. Det er meget almindeligt hos kvinder, især dem i den reproduktive alder, som endnu ikke har nået overgangsalderen.

Der kan være mange typer af denne form for smerte på grund af forskellige årsager. Cirka 70% af kvinder siger, at de har oplevet det på et tidspunkt i deres liv. Ja, det kan være temmelig generende, men sandheden er, at langt de fleste tilfælde har noget med menstruation at gøre. Således indikerer de sjældent, at der ligger en alvorlig sygdom til grund.

Der er dog tidspunkter, hvor mastalgi også er et symptom på visse sygdomme. Faktisk kan brystkræft være en grund, selvom det er sjældent. På grund af dets forskelligartethed vil vi i denne artikel forklare de hyppigste årsager til mastalgi. Det er vigtigt at vide, hvad de er, så du kan afgøre, om du bør se en læge.

Hvad er de mest almindelige årsager til mastalgi?

For det første er det vigtigt at bemærke, at mastalgi normalt er forårsaget af hormonaktivitet. Under en kvindes menstruationscyklus varierer de hormonelle niveauer af østrogen og progesteron i bestemte faser.

Læs også: Tegn og symptomer på høje østrogenniveauer

Efter ægløsning forbliver hormonerne forhøjede, indtil dagene før menstruation. Deres funktion er at stimulere kanalerne i brystkirtlen til at forstørre dem. Tilsvarende begynder brysterne at holde på væske. Resultatet er således en stigning i størrelse, der kan føre til smerter.

Mastalgi er cyklisk i sådanne tilfælde. Således følger smerter i brysterne et mønster, der er i overensstemmelse med menstruationscyklussen. Det øges lige før menstruation. Nogle kvinder kan endda opleve det fra det øjeblik, de begynder ægløsning.

Kvinde holder termometer

Denne form for smerte har også visse egenskaber. Det påvirker normalt hele brystet, og følsomheden i dette område øges markant. Nogle kvinder oplever problemer, når de tager en bh på eller føler måske, at smerten strækker sig til deres armhuler.

Hormonel prævention er den mest almindelige behandling af mastalgi på grund af cykliske hormonelle ændringer. I henhold til nogle undersøgelser hjælper disse medikamenter med at reducere denne form for smerte, selvom det i nogle tilfælde kan dvæle eller forekomme som en bivirkning.

Årsager til ikke-cyklisk mastalgi

Skader

Når mastalgi hverken følger mønstre eller kan knyttes til hormonelle ændringer, er det vigtigt at undersøge andre mulige årsager. Til at begynde med skal du udelukke, at din smerte er resultatet af en form for slag.

Medicin

På samme måde skal du tale med din læge om alle former for medicin, du måtte tage. Dette skyldes, at mange lægemidler kan føre til smerter i dette område som en bivirkning, især visse antidepressive midler og hormonbehandlinger.

Kirurgiske indgreb

En tidligere brystoperation, selvom det var for længe siden, kan også føre til mastalgi. Det er relativt almindeligt, fordi nogle nerver ofte skades under kirurgisk indgreb, og ardannelse kan også forårsage dette problem.

Cyster i brystet

Dette er små poser fyldt med væske, der dannes inde i brysterne. Det er dog en godartet og forholdsvis almindelig situation, der ikke kræver behandling, medmindre det medfører ubehag. Disse kan forekomme i alle aldre, selvom de er hyppigere i overgangsalderen.

Læs også: Gode råd til overgangsalderen

Brystkræft

Brystkræft er en af ​​de mest almindelige kræftformer hos kvinder. Det er dog meget sjældent, at det manifesteres gennem mastalgi. Under alle omstændigheder er det vigtigt at udelukke årsagen. Således bør læger bruge diagnostiske teknikker såsom mammografi.

Lægen kan bruge diagnostiske teknikker såsom mammografi til at afdække årsagen til smerter i brysterne

Hvordan diagnosticerer læger årsagen til mastalgi?

For at diagnosticere årsagerne korrekt skal en patient give så meget information som muligt til deres læge om deres symptomer. Du skal være opmærksom på det berørte område. For eksempel om hele dit bryst gør ondt eller kun en del af det. Tilsvarende skal du vide, hvornår smerten kommer og går.

En læge kan også hjælpe med visse komplementære tests til diagnose. De mest almindeligt anvendte tests er via mammografi og ultralyd. I nogle tilfælde kan de lave en biopsi for at bestemme arten af ​​patologien.

Konklusion

Mastalgi er almindeligt ubehag, som næsten alle kvinder oplever på et tidspunkt i deres liv. Generelt skyldes det hormonelle ændringer. Det er dog vigtigt at konsultere din læge, så de kan fjerne enhver tvivl, du måtte have, og enten udelukke en sygdom eller diagnosticere den korrekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.