3 dages betalt orlov for "smertefuld menstruation"?

Selv om der er mennesker, der er imod denne foranstaltning, fordi de mener, at det stigmatiserer menstruation, er sandheden, at der er kvinder, der har flere problemer i de dage.
3 dages betalt orlov for "smertefuld menstruation"?

Sidste ændring: 15 marts, 2019

Kontroversen er derude. Det italienske parlament debatterede et interessant forslag i april sidste år. De diskuterede, om de skulle give tre dages orlov til kvinder, der lider af smertefuld menstruation.

Selvom det måske overrasker dig, så er ideen ikke ny.

 • I Japan har denne betalte orlov for eksempel eksisteret siden 1947.
 • I Argentina har de også givet kvinder mulighed for frivilligt at tage en fridag, hvis de har brug for det. Dette er dog kun i nogle virksomheder og i bestemte arbejdssektorer.

Men denne nyhed fyldte i nyhederne i flere europæiske lande for nogle måneder siden, såsom i Storbritannien.

Der havde de et mål om at virke åbne, integrerede og progressive. Nogle virksomheder har tilføjet denne ret til deres interne politikker.

Det er muligt, at mange af vores læsere allerede har samme mening om emnet. Er du enig i at give kvinder et par dages betalt orlov, hvis de lider af smertefulde menstruationer?

Der er dele af vores samfund, der støtter meget op om dette spørgsmål. Men der er også folk på den anden side. De mener, ​​at det ikke er en god ide for kvinder at få stille nogle dage til rådighed for den tid på måneden.

I dag vil vi i denne artikel give dig flere oplysninger om dette interessante spørgsmål.

Data der taler til fordel for betalt orlov for smertefuld menstruation

Nogle kvinder lider af menstruationer der er så kraftige, at det er svært at passe deres arbejde

Smertefuld menstruation og dets usynlighed

Alle kvinder er forskellige, og deres menstruationer har forskellig karakter. Der er dem, der får deres menstruation uden megen smerte.

 • Der er nogle, der står det igennem det med et smertestillende middel af den ene eller anden slags. Men en procentdel af kvinder har menstruationer, der er så intense, at de gør dem uarbejdsdygtige.
 • Gynækologer minder os om, at smertefulde menstruationer kan være af to slags: Den første slags er, hvor du ikke kender årsagen, og den anden er, hvor der er et specifikt problem som f.eks. endometriose.
 • En kvinde med en smertefuld menstruation sover ikke godt, lider af migræne, og har dysfori (humørsvingninger). Men det er især kendetegnet ved en smerte, der bliver din eneste fjende i et par dage.
 • En person med denne type symptomer er en person, der ikke kan yde 100%. Og hvis de gør det, er det under påvirkning af tung medicin – hvilket ikke altid virker.

Ifølge nogle sektorer er anerkendelse af dette en måde at kæmpe for ligestilling på arbejdspladsen.

Initiativer som forslaget i Italien er også en måde at give synlighed til dette problem.

Ved at gøre dette sikrer de ting som at give kvinder en bedre livskvalitet. Og, i sidste ende, mere produktivitet.

Læs også:

Modstand mod betalt orlov for menstruation

Kraftige menstruationer kan sætte en helt ud af spillet

Menstruation bør ikke ses som en sygdom

Det er interessant, at det lader til, at de fleste af de mennesker, der er imod dette forslag, er kvinder. De argumenterer i mod at give mellem en til tre dages betalt orlov for en smertefuld menstruation.

 • Der er flere hovedargumenter, som de bruger til at forsvare deres synspunkt. Den ene er, hvis denne forordning finder anvendelse, vil det ende med at menstruation ikke ses som noget naturligt, men som en sygdom.
 • Samtidig frygter de, at eksistensen af ​​denne lov vil være den undskyldning, mange virksomheder bruger til ikke at ansætte kvinder, fordi de udgør en ekstra omkostning. Dette skyldes, at ingen kommer til at kompenserer virksomheden for at have en medarbejder, som vil være fraværende flere dage hver måned.
 • De er også mistænkelige for, hvordan loven kunne skrives. Denne orlov kunne defineres som “orlov på grund af upasselighed.”

Dette kan være meget stigmatiserende ved at give et billede af svaghed eller “ikke til rådighed”, fordi kvinden er syg. Når det i virkeligheden ikke er sådan en sygdom.

I en tid, hvor stillinger i vores samfund åbner op for kvinder, anskues denne form for betalt orlov med mistænksomhed. Dette gælder især kvinderettighedsgrupper, der søger lige arbejdsforhold frem for alt.

Læs også:

Behovet for at træffe foranstaltninger i denne retning

Det er nødvendigt at have en samtale om betalt orlov for menstruation

Hvis Italien ønskede at åbne debatten i april sidste år, var det på grund af konkrete data: Kvinder, der lider af dysmenoré, forårsager fortsat tabt arbejdstid.

Dette er en realitet, ikke en form for diskrimination eller noget som foregiver at påføre etiketter. Hvad de ønskede at artikulere er en mekanisme, der søger at opnå en eller anden slags løsning. Dette skal ske med tilstrækkelig respekt og omhyggelig formulering.

Mulige forslag

Smertefulde menstruationer gør en uarbejdsdygtig. Dette er en bevist sandhed.

 • Det ville uden tvivl være bedst at bero på en god diagnose for grunden til denne intense smerte. Og vide, at ved hjælp af et sanitært, farmaceutisk eller strategisk fokus, kan du få en bedre livskvalitet.
 • Uanset hvad, er muligheden for at få et par dage fri altid klogt.

Læs også: Ny medicin til at lindre bivirkningerne ved kemoterapi?

Ligesom i Japan, er enhver kvinde fri til at bruge dem eller lade være.

 • Der vil være måneder, hvor det er nødvendigt at tage en fridag. Det skyldes, at kvindens krop ikke fungerer, og fordi det næsten er umuligt at udføre deres arbejde.

Der vil dog være måneder, hvor du kan være produktiv, og hvor du ikke har brug for denne tid.

Som vi siger, så har alle kvinder forskellige oplevelser med menstruation. Og bare det at give synlighed til denne virkelighed er allerede et fremskridt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dan, A. J. (1986). The law and women’s bodies: The case of menstruation leave in Japan. Health care for women international7(1-2), 1-14.
 • Rencz, F., Péntek, M., Stalmeier, P. F., Brodszky, V., Ruzsa, G., Gradvohl, E., … & Gulácsi, L. (2017). Bleeding out the quality-adjusted life years: evaluating the burden of primary dysmenorrhea using time trade-off and willingness-to-pay methods. Pain158(11), 2259-2267.
 • Olesen, V. L., & Woods, N. F. (Eds.). (1986). Culture, society, and menstruation (Vol. 7, No. 1-2). Taylor & Francis.
 • Tzafettas, J. (2006). Painful menstruation. Pediatric endocrinology reviews: PER3, 160-163.
 • MacGregor, A. (2000). Migraine associated with menstruation. Functional neurology15, 143-153.
 • Ilic, M. (1994). Soviet women workers and menstruation: A research note on labour protection in the 1920s and 1930s. Europe-Asia Studies46(8), 1409-1415.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.