6 fødevarer du ikke burde have i din kost

Spiser du disse fødevarer du ikke burde have i din kost? Nu ved du at du burde prøve at undgå dem. Prøv at erstatte dem med sundere alternativer.
6 fødevarer du ikke burde have i din kost
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

De ser måske ufarlige ud ved første øjekast, men visse fødevarer kan have alvorlige konsekvenser for vores helbred. Derfor bør vi absolut undgå dem. Her er nogle eksempler på fødevarer du ikke burde have i din kost.

Fødevareindustrien har invaderet den lokale købmand med et stort udvalg af lækre usunde fødevarer.

Gennem reklamer har vi fået at vide, at de er hurtige og “sunde” alternativer til at mætte vores sult. De er normalt klar til at blive spist hurtigt og er rige på visse næringsstoffer.

Fødevarer du ikke burde have i din kost

Problemet er, at vi ikke læser etiketterne. Vi overser det faktum, at de indeholder mange tilsatte stoffer, der med tiden kan have negative virkninger på vores helbred.

Faktisk har vi tendens til at koncentrere os mere om kalorier end på økologiske produkter. Dette er tæt relateret til vores nuværende problemer med fedme og metaboliske sygdomme.

Hvordan identificerer vi dem? Hvorfor er det vigtigt at begrænse forbruget af disse produkter? Vi udnytter dette øjeblik og deler de 6 hovedpåvirkninger, som disse fødevarer har, så du kan gøre hvad du kan for at undgå dem. Her er 6 fødevarer du ikke burde have i din kost.

Anbefalet læsning efter “6 fødevarer du ikke burde have i din kost”:

Ni fødevarer der kan lette gastritis

1. Forarbejdede kød

Et udvalg af frisk og magert koed

Forarbejdet kød er meget attraktivt for forbrugerne på grund af det friske udseende og smag. Det er nemt at tilføje til forskellige opskrifter og er en hurtig mulighed når man laver mad.

At spise deres høje natriumindhold er et problem, der kan forårsage væskeophobning og inflammatoriske problemer.

De indeholder også tilsatte kemikalier såsom nitrit og nitrater, der har været relateret til forskellige typer af kræftformer.

Råd:

 • Erstat denne mad med frisk og magert kød: Kylling, kalkun, fisk osv.

2. Pommes frites

De er lækre og virker til at være en ideel snack, når sulten rammer. Denne mad bør dog udelukkes fra din kost på grund af dens høje indhold af mættede fedtstoffer og natrium.

Hvis du spiser dem ofte kan det øge dit kolesterolniveau og få din metabolisme til at falde ud af kontrol. Derudover tilhører de den mest fedende fødevaregruppe.

Råd:

 • Ønsker du at nyde nogle lækre pommes frites uden at det påvirker dit helbred? Lav dem derhjemme med kun en smule fedt eller ovnbag dem.

3. Kornstænger

Kornstaenger

I årevis har vi købt kornstænger som en hurtig og sund mulighed for at berolige vores sult.

Det er rigtigt, mange af dem indeholder korn og naturlige ingredienser der giver vigtige næringsstoffer. Du må dog ikke ignorere det faktum at de har tilsat sukker og kemikalier, der kan forårsage ubalancer i vores kroppe.

Råd:

 • Spis i stedet en håndfuld nødder, havre eller frø.

4. Raffinerede vegetabilske olier

Den overdrevne brug af vegetabilske olier har spredt sig over hele verden. Faktisk er det næsten umuligt at fjerne dem fuldstændigt fra vores kost.

Selvom ikke alle vegetabilske olier er dårlige, er de fleste af de kommercielle produkter raffineret og indeholder farlige fedtstoffer, der påvirker vores kardiovaskulære og metaboliske sundhed.

Nogle olier du bør undgå er:

 • Soja, palme eller majsolie
 • Margarine

Råd:

 • Undgå opskrifter med disse olier så meget som muligt. Prøv at lave mad med olivenolie, eller damp din mad i stedet.

Læs også denne artikel efter “6 fødevarer du ikke burde have i din kost”:

10 nye og overraskende egenskaber ved ekstra jomfru olivenolie

5. Hvidt mel

Hvidt mel - Foedevarer du ikke burde have

Hvidt mel har overtaget supermarkeder, ikke kun i deres traditionelle form, men inden for et stort udvalg af produkter, der har det som hovedingrediens.

Forbrugerne ignorerer, at det er en ingrediens, der er blevet raffineret. Dette påvirker desværre næringsværdien betydeligt.

Mens det i små portioner ikke forårsager komplikationer, kan det overdrevne forbrug forårsage vægtforøgelse, abdominal inflammation og højt glukoseniveau.

Råd:

 • Brug helhvede mel og produkter. Hvis du vil, kan du prøve nogle ikke-konventionelle mel produkter, såsom rug, garbanzo eller kokosnød.

6. Dåsemad

Dåsemad er fortsat en hurtig mulighed for dem, der har meget lidt tid til at lave mad. Det er nemt at bruge, smager godt og har normalt en ret lang levetid.

Hvor praktisk er det at spise dem? I betragtning af at de udsættes for konservative processer, ville det være en god idé at tænke dig om, før du spiser dem.

Industrien annoncerer ikke deres reducerede næringsmæssige indhold. De indeholder også kemiske stoffer, der er farlige for vores tarm helbred.

Råd:

 • Bestem hvad du skal spise på forhånd hver uge og prøv at tilføje friske og økologiske fødevarer.
 • Brug kun dåsemad en gang i mellem.

Læs også denne artikel:

Farerne ved dåsemad

Spiser du disse fødevarer du ikke burde have i din kost? Nu ved du at du burde prøve at undgå dem. Prøv at erstatte dem med sundere alternativer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
 • Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
 • Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
 • Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
 • Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
 • Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
 • Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.