Mejeriprodukter hjælper ikke med at forebygge knogletab

Indtaget af mejeriprodukter er ikke direkte forbundet med en reducering i risikoen for et knoglebrud. D-vitamin har dog en beskyttende evne i denne forstand.
Mejeriprodukter hjælper ikke med at forebygge knogletab
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi har forbundet mejeriprodukter med at forebygge knogletab i årtier. Denne påstand er dog blevet modbevist nu.

Selvom disse fødevarer er rige på calcium, er andre faktorer såsom motion og niveauer af D-vitamin vigtigere i kampen mod knogleskørhed. Denne sygdom er kendetegnet ved at være gængs hos kvinder, der allerede er i overgangsalderen.

Knogleskørhed er irreversibelt, og det er vigtigt at forebygge det. Når knoglen begynder at demineralisere, genvinder den ikke det mistede calcium igen. Af den grund er det vigtigt at have dette mineral på høje niveauer fra starten.

Mejeriprodukter er ikke den bedste kilde til calcium

I modsætning til den populære overbevisning giver nogle fødevarer mere calcium end mejeriprodukter. Det er for eksempel bladgrøntsager. Du bliver dog nødt til at være forsigtig med denne type produkt, fordi de indeholder store mængder af fytater og fibre, så biotilgængeligheden af mineralet kan være reduceret.

I ethvert tilfælde og ifølge en artikel udgivet i Nutrition Research Reviews Journal  er forbindelsen mellem et stort indtag af mejeriprodukter og et reduceret knogletab endnu ikke blevet bevist nok. Der er nogle indikationer på, at et regelmæssigt indtag af mælk kan reducere risikoen for knoglebrud, men denne forbindelse er ikke videnskabeligt bevist.

Kvinde får tjekket røntgen hos læge for at forebygge knogletab

Knogleskørhed er mangel på calcium i knoglen, og det er et gængs problem i forbindelse med overgangsalderen.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Spis disse fødevarer for at øge jernniveauer

D-vitamin hjælper med at forebygge knogletab

Når man prøver at forebygge knogleskørhed, er det mere effektivt at opretholde optimale niveauer af D-vitamin frem for et stort indtag af mejeriprodukter. Dette næringsstof og hormon stimulerer optagelsen og fikseringen af calcium i knoglerne, hvilket mindsker risikoen for knoglebrud, ifølge et studie udgivet i Osteoporosis International Journal.

For at garantere de korrekte niveauer af dette vitamin er hyppig eksponering for sollys altafgørende. Ved at gøre det fremmer det den indre produktion af næringsstoffer, hvilket reducerer risikoen for at udvikle sygdomme på mellem og lang sigt.

D-vitamin kan også fås gennem kosten. Det er dog kun til stede i små mængder af fødevarer. Dem med acceptable niveauer er fed fisk, æg og beriget mælk. Nogle svampefamilier kan endda indeholde det.

Motion til at forebygge knogleskørhed

Foruden kosten er motion til at øge fysisk styrke en effektiv måde at øge muskelmasse og knogletæthed på. Ved at dyrke sport regelmæssigt reducerer man risikoen for knoglebrud på mellem og lang sigt, hvilket bliver en afgørende faktor mod knogleskørhed.

Af den grund er kombinationen af kost og motion en gode måde at forebygge udviklingen af dette syndrom på hos kvinder i overgangsalderen. Du bør dog vænne dig til disse vaner tidligt, ikke efter du er blevet diagnosticeret med det.

Kvinde motionerer på strand for at forebygge knogletab

Sport og eksponering for sollys er effektive vaner til at forebygge knogleskørhed.

Mejeriprodukter er ikke det bedste til at forebygge knogletab

Mejeriprodukter giver næringsstoffer, som er gavnlige for kroppen. Mange af dem indeholder probiotika, som er ansvarlige for at forbedre tarmenes sundhed. Når det kommer til knogletab, har denne fødevaregruppe dog ikke en større fordel end alternativerne.

D-vitamin kan hjælpe. Dette næringsstof øger optagelsen og fikseringen af calcium i knoglerne, hvilket reducerer risikoen for knogleskørhed.

Det er et underskud af vitamin, der er gængs i befolkningen, på grund af lave niveauer af eksponering for sollys. Det anbefales derfor, at man tilpasser sin kost og får et større indtag af fødevarer med D-vitamin. I nogle tilfælde er et kosttilskud endda nødvendigt.

En af de bedste anbefalinger er at udøve motion til at øge fysisk styrke som en beskyttende metode mod knogletab. Regelmæssig sport reducerer risikoen for knoglebrud hos kvinder, der allerede har gennemgået overgangsalderen. En kombination af kost og motion vil være den ideelle plan.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Weaver CM., Alexander DD., Boushey CJ., Dawson Hughes B., et al., Osteoporos Int, 2016. 27 (1): 367-76.
  • Van Den Heuvel EGHM., Steijns JMJM., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev, 2018. 31 (2): 164-178.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.